Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining: Alle handvatten voor succes in één praktische cursus
(starten vanaf 18+ maanden)

Dit wil ik!
zindelijk worden

Zindelijkheidstraining: alle handvatten voor succes in één praktische cursus (18+ maanden)

Zindelijk worden gaat niet vanzelf. Hoe pak je het aan? Wanneer kan je het beste beginnen? En wat moet je doen als je kind ongelukjes heeft, wel plast maar niet poept op de wc of überhaupt niet op het potje wil? Het antwoord op al deze vragen en meer vind je in mijn online zindelijkheidstraining. 

 

Is dit herkenbaar voor je?

 • Je wilt weten of jouw kindje er klaar voor is om zindelijk te worden
 • Je vraagt je af wat het beste moment is om te starten
 • Je ziet door alle informatie niet meer wat nou ‘echt’ werkt qua aanpak
 • Je zoekt geruststellende, bewezen tips zodat je vol vertrouwen kunt beginnen 
 • Je wilt concrete stappen om je kind op een liefdevolle en succesvolle manier te begeleiden

Fact: De gemiddelde leeftijd waarop kinderen zindelijk worden is in 40 jaar tijd 1,5 jaar later geworden

 

Dit komt omdat ouders tegenwoordig vaak (te) lang wachten met het starten van zindelijkheidstraining. Maar waarom is dat eigenlijk? Het antwoord is eenvoudig:

1. Veel ouders denken dat hun kind het vanzelf aangeeft dat hij er klaar voor is. Maar we weten vanuit de praktijk dat dit maar bij een heel klein aantal kinderen het geval is

2. Veel ouders weten niet wanneer ze moeten beginnen uit angst om iets verkeerd te doen of omdat ze bang zijn om te vroeg te starten

En dan is er op het internet ook nog eens veel (tegenstrijdige) informatie te vinden over zindelijk worden. Heel begrijpelijk dus dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Wist je dat

 • … je kind hele concrete signalen geeft waaraan je kunt zien dat jouw kind er klaar voor is? 
 • …deze signalen belangrijker zijn dan de kalenderleeftijd van je kind?
 • te laat starten ervoor kan zorgen dat je kind de signalen van aandrang niet meer goed herkent en dat het zindelijk worden daardoor langer kan duren? (Begin er dus op tijd mee)

Is deze informatie nieuw voor je? Geen zorgen. Dat je dit niet allemaal weet als ouder is volkomen logisch. Je hebt hier immers nooit een opleiding voor gevolgd. Daarom heb ik alles wat je moet weten voor je gebundeld in een praktische, bewezen cursus.

Zindelijkheidstraining

Dit zit er in de zindelijkheidstraining

 • 60+ minuten aan videomateriaal
 • Een uitgebreid e-book (50+ pagina’s!) vol met waardevolle informatie
 • Van de voorbereiding tot de twee bekendste (succesvolle) methodes. Inclusief bijbehorende stappenplannen, checklists en handige tips voor als het even tegenzit
 • Extra uitleg over onderwerpen zoals: ongelukjes, potje weigeren, broekpoepen, bedplassen en meer
 • Gratis downloads:

  – Motivatieposter
  – Poster met de beste zithouding tijdens het plassen
  – Stappenplan naar het toilet gaan
  – Complimentenposter en meer

 

Deze ouders gingen je voor

cursus zindelijkheid

Dit maakt deze zindelijkheidstraining uniek

 • Alle must-know informatie voor succes in één compacte online training
 • Volledig onderbouwd en samengesteld met hulp van een gespecialiseerd kinderbekkenfysiotherapeut
 • In je eigen tempo te volgen en ingedeeld zodat je er direct mee aan de slag kunt 
 • Onbeperkt toegang zodat je altijd op een later moment (opnieuw) kunt starten. (Ook handig wanneer er in de toekomst een broertje of zusje wil oefenen)
 • En bovenal: veel aandacht voor jou als ouder. Ben jij er klaar voor? En waar merk je dat aan? Hoe blijf je rustig, ook als jouw kind regelmatig ongelukjes heeft? Ik geef je alle handvatten om het proces ontspannen te laten verlopen.


Voor je het weet zijn die luiers verleden tijd!

 

Nog meer ervaringen

Je kent mij van:

Meest gestelde vragen

Hoe snel wordt mijn kind zindelijk?

Dit ligt aan veel factoren: zoals het karakter en de leeftijd van jouw kind, de timing, hoe consequent jij als ouder de tips inzet maar ook omgevingsfactoren zijn van invloed. Er zijn gezinnen waarbij het kind binnen 1 tot 3 dagen zindelijk is, maar ik heb een enorme hekel aan deze beloftes omdat ik weet dat het veel druk oplevert voor jou als ouder en daarmee ook voor het kind. Er zijn veel kinderen die langer de tijd nodig hebben, ook dat is normaal. Net zoals ongelukjes erbij horen. En druk werkt averechts bij kinderen helemaal als het om zindelijkheid gaat. Ik kan en wil dus geen uitspraken doen over individuele situaties, maar weet dat je met consequent oefenen snel resultaat kan bereiken.

Zindelijkheidstraining peuter: mijn kind heeft een sterke wil, heeft het wel zin?

Je kunt je kind al zindelijk maken vanaf 18 maanden, zelfs als je kind een sterke wil heeft. Peuter zindelijkheidstraining heeft dus wel degelijk zin. Het is hierbij wel belangrijk dat je je bewust bent van de concrete signalen die je kind geeft. Hiermee geeft hij of zij namelijk aan er klaar voor te zijn. Met de checklist in mijn cursus leer je deze signalen te herkennen én hierop in te spelen. Kom je er met de checklist achter dat je kind toch nog niet klaar is voor de zindelijkheidstraining? Geen nood! Je behoudt onbeperkt toegang tot de cursus en kunt dus altijd op een later moment alsnog starten (of de cursus gebruiken voor een broertje of zusje).

Denk je nu; maar mijn kind is hier veel te eigenwijs voor? In de zindelijkheidstraining peuter deel ik veel tips over hoe je om kunt gaan met weerstand en tegenslagen. Potje weigeren, broekpoepen, het komt nu eenmaal voor. Mijn cursus zorgt ervoor dat je weet hoe je zelfs het koppigste kindje kunt motiveren. En daarbij gaat het er niet om dat je peuter zo snel mogelijk zindelijk is. Ik doe dan ook geen beloftes zoals ‘met deze zindelijkheidstraining is je peuter binnen drie dagen droog’. Dit zou alleen maar onnodige druk opleggen. Het is geen wedstrijd 🙂 Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo.

Vergeet trouwens ook niet hoe belangrijk het is om mild voor jezelf te zijn tijdens de peuter zindelijkheidstraining. Je bent nog steeds een goede ouder als het bij jouw kind iets langer duurt. Met mijn cursus help ik je om een manier van trainen te vinden die zowel bij jou als je kind past. En natuurlijk geef ik je alle handvatten om ook zelf rustig te blijven tijdens het proces. Voor je het weet zijn die luiers verleden tijd. Jullie kunnen het!

Start meteen

Hoeveel tijd moet ik reserveren om hiermee aan de slag te gaan?

Allereerst ligt dat aan welke methode je kiest, ik deel in de cursus de 2 meest voorkomende. De meer intensieve aanpak leidt vaak tot snellere resultaten. Daarvoor raad ik aan om in ieder geval 3 volle dagen volledige focus te leggen op het oefenen. Uitleg over hoe je dit precies aanpakt vind je allemaal in de cursus terug. De cursus zelf doorloop je heel vlot: je kan kiezen om de video’s te kijken of luisteren (als podcast) óf je leest alle informatie met behulp van het e-book.

Wordt mijn kind niet gewoon vanzelf zindelijk?

Veel ouders hebben het idee dat het kind vanzelf aangeeft dat hij op het potje wil of geen luier meer wil dragen. We weten uit onderzoek en de praktijk dat dit niet zo is, uitzonderingen daargelaten. Veel kinderen tonen wel op een bepaald moment interesse in plassen/poepen of de toiletgang van anderen. Maar zindelijk worden is net zoiets als leren fietsen. Zet je jouw kind op een fiets, dan zal hij niet ineens vanzelf wegfietsen. Daar is oefening voor nodig. Jouw kind heeft jou dan ook hard nodig om allereerst de lichamelijke signalen te herkennen als hij moet plassen en poepen en vervolgens te leren hoe hij hierop reageert. Start je op het moment dat jouw kind de benodigde signalen laat zien? We weten uit onderzoek dat kinderen vaak eerder en sneller zindelijk worden dan wanneer ze langdurig gewend raken aan het dragen van een luier. Deze signalen worden uitgebreid besproken in de cursus.

Hoe oud moet mijn kind zijn?

De signalen die een kind geeft zijn veel belangrijker om te bepalen of je kind er klaar voor is dan een vaste leeftijd of de start van de kleuterschool. Daarom deel ik een handige lijst waarmee jij zelf kan bepalen of jouw kind er klaar voor is. Ik leer je dus om te kijken naar jouw kind in plaats van naar de kalender.  Belangrijk is dat jouw kind 18 maanden is of ouder, eerder starten heeft geen zin in verband met onvoldoende rijping van het zenuwstelsel. En het fijne is: blijkt jouw kind er nog niet klaar voor te zijn? Je houdt onbeperkt toegang dus je kan gerust op een later moment (opnieuw) starten. Ook fijn mocht je in de toekomst met broer/zusjes willen oefenen!

Ik heb gehoord dat wanneer je op latere leeftijd start, dit overwegend voordelen heeft. Klopt dat?

Nee. De voordelen die het kan hebben is dat jouw kind motorisch iets vaardiger is en beter in staat is om zich verbaal uit te drukken. Maar vaak zijn oudere kinderen al langer gewend aan het dragen van luiers. De luiers van tegenwoordig zijn van zo’n goede kwaliteit dat kinderen veel minder ‘last’ hebben van een volle luier. Als gevolg daarvan hebben ze geleerd om bijbehorende lichamelijke signalen te negeren (plas- poepdrang of nat gevoel). Waardoor het vaak meer tijd en moeite kost om dit aan te leren. Let wel: dit verschilt per kind. Laat je dus niet ontmoedigen want dit is ook weer aan te leren!

Mijn kind was zindelijk en nu niet meer; is deze cursus dan ook zinvol?

Allereerst is het goed om te kijken naar de oorzaak, hier deel ik in de cursus meer informatie over. Als er geen sprake is van lichamelijke/anatomische oorzaken, dan kun je gewoon opnieuw starten met methode 2 die beschreven staat in het e-book.

Welke benadering staat in deze cursus centraal?

Allereerst ga ik ervan uit dat jij als ouder jouw kind het beste kent. Ik deel veel inhoudelijke tips waarvan we uit onderzoek en praktijk weten ‘wat werkt’ als het gaat om leren zindelijk worden. Met deze informatie kun jij beter bepalen wat je inzet bij jouw kind. Geen wijzende vinger hoe je het ‘moet’ doen, maar geruststellende tips hoe je het ‘kan’ doen. Daarnaast moet het zindelijk worden vooral iets leuks zijn dus straffen of oefenen onder druk terwijl jouw kind niet wil, vind je hier niet terug. Kortom: een positieve, geruststellende benadering zodat jij alle tools in huis hebt om met een vertrouwd gevoel samen aan de slag te gaan.

 

Start meteen
Direct toegang tot de cursus!