Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining: Alle handvatten voor succes in één praktische cursus
(starten vanaf 18+ maanden)

Dit wil ik!
zindelijk worden

Zindelijkheidstraining: alle handvatten voor succes in één praktische cursus (18+ maanden)

Zindelijk worden gaat niet vanzelf, in tegenstelling wat vaak wordt gedacht. Hoe pak je het aan? Wanneer kan je het beste beginnen? En wat moet je doen als je kind ongelukjes heeft, wel plast maar niet poept op de wc of überhaupt niet op het potje wil? Het antwoord op al deze vragen en meer vind je in mijn online zindelijkheidstraining ontwikkeld in samenwerking met een erkend kinderbekkenfysiotherapeut. 

 

Is dit herkenbaar voor je?

 • Je wilt graag starten met zindelijkheidstraining maar weet niet goed of jouw kind er al echt klaar voor is
 • Je ziet door alle informatie niet meer wat nou ‘echt’ werkt qua aanpak en stelt het daarom voor je uit, uit angst dat je het misschien niet goed aanpakt
 • Je bent al eens begonnen met trainen maar dit zorgde voor veel weerstand en tranen bij jouw kind

Misschien heb je ook al veel dingen geprobeerd…

✔️ Je hebt je ingelezen maar veel informatie spreekt elkaar tegen of is vrij ‘vaag’ wat jou ervan weerhoudt om daadwerkelijk die stap te zetten.
✔️ Je bent begonnen met trainen maar jouw kind lijkt nergens voor gemotiveerd: stickers, voorleesboekjes…je vraagt je af of hij er wel klaar voor is.

Jij mist een duidelijke stap voor stap aanpak en vooral tips wanneer het niet zo soepel loopt: denk aan broekpoepen, alleen willen poepen in de luier of herhaaldelijke ongelukjes.

Dat snap ik want ik dit zie ik ook veel terug in mijn werk als orthopedagoog (Msc.).

Ik wil hiermee starten

Loes is o.a. gezien in:

Fact: De gemiddelde leeftijd waarop kinderen zindelijk worden is in 40 jaar tijd 1,5 jaar later geworden

 

Dit komt omdat ouders tegenwoordig vaak (te) lang wachten met het starten van zindelijkheidstraining. Maar waarom is dat eigenlijk? Het antwoord is eenvoudig:

1. De luierkwaliteit is tegenwoordig erg goed waardoor kinderen weinig hinder ondervinden van een natte luier wat van invloed is op de motivatie

2. Veel ouders weten niet wanneer ze moeten beginnen uit angst om iets verkeerd te doen of omdat ze bang zijn om te vroeg te starten

3. Veel ouders denken dat hun kind het vanzelf aangeeft dat hij er klaar voor is.  Maar wist je dat het overgrote deel van de kinderen het NIET uit zichzelf aangeeft? En dat jij als ouder juist een belangrijke rol hebt in het signaleren of jouw kind er klaar voor is?

Kortom: wanneer je op het juiste moment start (niet te vroeg maar ook niet te laat) dan gaat het zindelijk worden zoveel sneller en makkelijker. 

Start meteen

En wat jij daarvoor nodig hebt…

Zijn geen fancy stickerkaarten, grote beloningen of dure plasdiploma’s, maar:

 • Weten wanneer jouw kind er klaar voor is (mentaal en fysiek): timing = key. Want de signalen die jouw kind laat zien zijn belangrijk dan zijn kalenderleeftijd
 • Vertrouwen zodat jij rust uitstraalt en hoe creeër je dat als dat vertrouwen er nu nog niet is? Door goed te weten wat werkt en wat niet op de momenten dat jouw kind plast op het potje of juist het potje weigert. Denk aan een duidelijk stappenplan waarmee jij jouw kind op een liefdevolle manier begeleidt naar droge broeken
 • Maar ook concrete uitleg en tips voor SOS situaties: zoals broekpoepen, potje weigeren of ongelukjes


Want te vroeg of juist te laat starten kan ervoor zorgen dat je kind nog niet klaar is voor de training óf de signalen van aandrang niet meer goed herkent en waardoor het zindelijk worden juist langer duurt en  met veel meer weerstand samengaat.

Is deze informatie nieuw voor je? Geen zorgen. Dat je dit niet allemaal weet als ouder is volkomen logisch. Je hebt hier immers nooit een opleiding voor gevolgd. 

Samen met een erkend kinderbekkenfysiotherapeut heb ik dit gebundeld in een praktische zindelijkheidscursus gebaseerd op bewezen tips! 

Dit zoek ik!

Dit zit er in de zindelijkheidstraining

 • 60 minuten aan videomateriaal wat je eenvoudig kijkt of luistert. Stop met eindeloos tips googlen: alle bewezen tips en stappenplannen zijn voor jou gebundeld zodat je precies weet wat werkt voor een succesvolle en vlotte zindelijkheidstraining
 • Duidelijke checklist zodat jij niet veel te vroeg (of juist te laat) begint waardoor het trainen een stuk moeizamer en langer verloopt. Als jij weet wat het beste moment is, bespaar je direct een hoop luiers, kosten en gedoe!
 • Een uitgebreid e-book waarin alle tips, uitleg en voorbeeldsituaties zijn gebundeld. Inclusief handige zoekfunctie zodat je ’s avonds op de bank direct het antwoord vindt op jouw vraag
 • Deze cursus gaat dan ook verder dan de standaard zindelijkheidstrainingen aangezien hij is gebaseerd op betrouwbare informatie (14+ jaar werkervaring als orthopedagoog, MSc.) die jou alles vertelt over wat je qua gedrag (angsten, potje weigeren) mag verwachten én een erkend kinderbekkenfysiotherapeut die tal van praktijkvoorbeelden en problemen deelt met bijbehorende tips.
 • Levenslang toegang! Ideaal als jouw kind er toch nog niet klaar voor is of voor eventuele broer/zusjes!
 • Gratis downloads die de motivatie van jouw kind vergroten en bijdragen aan een vlotte zindelijkheidstraining:
  – Motivatieposter
  – Poster met de beste zithouding tijdens het plassen
  – Stappenplan naar het toilet gaan
  – Complimentenposter en meer
 • De mogelijkheid om je extra te verdiepen in de meest voorkomende SOS situaties (bv.: angst voor het potje, bedplassen, broekpoepen) met daarin 20+ meest gestelde vragen voor jou gebundeld!

korting zindelijkheidstraining
Ter vergelijking: dit staat gelijk aan +-4 pakken luiers dus de cursus heb je binnen no-time al terugverdiend!

2000+ enthousiaste ouders gingen je al voor:

Peuter wil niet op potje

3 redenen om niet zelf aan te modderen:

 1. Het bespaart je tijd.
  Als werkende ouder is jouw tijd schaars. Met deze zindelijkheidstraining vermijd je het eindeloos aanklungelen en blogs lezen als jouw kind weer voor de zoveelste keer een natte broek heeft. We weten uit onderzoek en praktijk dat wanneer je op het juiste moment start (dit leer je met behulp van de checklist in de training) dat dit leidt tot een snellere en leukere zindelijkheidstraining voor jou én jouw kind.
 2. Het bespaart je geld.
  Ter vergelijking: het bedrag dat je investeert in deze staat gelijk aan de aanschaf van slechts 4 pakken luiers. En geloof ons, binnen no-time heb je deze investering eruit gehaald met de snelle resultaten van onze zindelijkheidstraining. 2000+ enthousiaste ouders zijn je al voorgegaan! Hiermee bespaar je niet alleen geld, maar je draagt ook bij aan een groener milieu!
 3. Het bespaart je frustratie.
  Als je erover nadenkt is het eigenlijk best gek. Voor praktisch alles in ons leven volgen we een cursus, behalve in het ouderschap. Dan moeten we alles ‘zelf’ weten en uitvinden. Als het om zindelijkheidstrainen gaat, dan leidt dit in de praktijk regelmatig tot uitdagende situaties (potje weigeren, broekpoepen of ongelukjes) met (veel) frustratie tot gevolg bij ouder en kind. Hoe fijn is het dat jij op die momenten weet ‘wat werkt’ en deze informatie gebaseerd is op betrouwbare bronnen? Zodat jij jouw kind ontspannen en vol vertrouwen kan begeleiden in het proces van zindelijk worden!

Nog meer ervaringen

Meest gestelde vragen

Hoe snel wordt mijn kind zindelijk?

Dit ligt aan veel factoren: zoals het karakter en de leeftijd van jouw kind, de timing, hoe consequent jij als ouder de tips inzet maar ook omgevingsfactoren zijn van invloed. Er zijn gezinnen waarbij het kind binnen 1 tot 3 dagen zindelijk is, maar ik heb een enorme hekel aan deze beloftes omdat ik weet dat het veel druk oplevert voor jou als ouder en daarmee ook voor het kind. Er zijn veel kinderen die langer de tijd nodig hebben, ook dat is normaal. Net zoals ongelukjes erbij horen. En druk werkt averechts bij kinderen helemaal als het om zindelijkheid gaat. Ik kan en wil dus geen uitspraken doen over individuele situaties, maar weet dat je met consequent oefenen snel resultaat kan bereiken.

Zindelijkheidstraining peuter: mijn kind heeft een sterke wil, heeft het wel zin?

Je kunt je kind al zindelijk maken vanaf 18 maanden, zelfs als je kind een sterke wil heeft. Peuter zindelijkheidstraining heeft dus wel degelijk zin. Het is hierbij wel belangrijk dat je je bewust bent van de concrete signalen die je kind geeft. Hiermee geeft hij of zij namelijk aan er klaar voor te zijn. Met de checklist in mijn cursus leer je deze signalen te herkennen én hierop in te spelen. Kom je er met de checklist achter dat je kind toch nog niet klaar is voor de zindelijkheidstraining? Geen nood! Je behoudt onbeperkt toegang tot de cursus en kunt dus altijd op een later moment alsnog starten (of de cursus gebruiken voor een broertje of zusje).

Denk je nu; maar mijn kind is hier veel te eigenwijs voor? In de zindelijkheidstraining peuter deel ik veel tips over hoe je om kunt gaan met weerstand en tegenslagen. Potje weigeren, broekpoepen, het komt nu eenmaal voor. Mijn cursus zorgt ervoor dat je weet hoe je zelfs het koppigste kindje kunt motiveren. En daarbij gaat het er niet om dat je peuter zo snel mogelijk zindelijk is. Ik doe dan ook geen beloftes zoals ‘met deze zindelijkheidstraining is je peuter binnen drie dagen droog’. Dit zou alleen maar onnodige druk opleggen. Het is geen wedstrijd :) Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo.

Vergeet trouwens ook niet hoe belangrijk het is om mild voor jezelf te zijn tijdens de peuter zindelijkheidstraining. Je bent nog steeds een goede ouder als het bij jouw kind iets langer duurt. Met mijn cursus help ik je om een manier van trainen te vinden die zowel bij jou als je kind past. En natuurlijk geef ik je alle handvatten om ook zelf rustig te blijven tijdens het proces. Voor je het weet zijn die luiers verleden tijd. Jullie kunnen het!

Start meteen

Hoeveel tijd moet ik reserveren om hiermee aan de slag te gaan?

Allereerst ligt dat aan welke methode je kiest, ik deel in de cursus de 2 meest voorkomende. De meer intensieve aanpak leidt vaak tot snellere resultaten. Daarvoor raad ik aan om in ieder geval 3 volle dagen volledige focus te leggen op het oefenen. Uitleg over hoe je dit precies aanpakt vind je allemaal in de cursus terug. De cursus zelf doorloop je heel vlot: je kan kiezen om de video’s te kijken of luisteren (als podcast) óf je leest alle informatie met behulp van het e-book.

Wordt mijn kind niet gewoon vanzelf zindelijk?

Veel ouders hebben het idee dat het kind vanzelf aangeeft dat hij op het potje wil of geen luier meer wil dragen. We weten uit onderzoek en de praktijk dat dit niet zo is, uitzonderingen daargelaten. Veel kinderen tonen wel op een bepaald moment interesse in plassen/poepen of de toiletgang van anderen. Maar zindelijk worden is net zoiets als leren fietsen. Zet je jouw kind op een fiets, dan zal hij niet ineens vanzelf wegfietsen. Daar is oefening voor nodig. Jouw kind heeft jou dan ook hard nodig om allereerst de lichamelijke signalen te herkennen als hij moet plassen en poepen en vervolgens te leren hoe hij hierop reageert. Start je op het moment dat jouw kind de benodigde signalen laat zien? We weten uit onderzoek dat kinderen vaak eerder en sneller zindelijk worden dan wanneer ze langdurig gewend raken aan het dragen van een luier. Deze signalen worden uitgebreid besproken in de cursus.

Hoe oud moet mijn kind zijn?

De signalen die een kind geeft zijn veel belangrijker om te bepalen of je kind er klaar voor is dan een vaste leeftijd of de start van de kleuterschool. Daarom deel ik een handige lijst waarmee jij zelf kan bepalen of jouw kind er klaar voor is. Ik leer je dus om te kijken naar jouw kind in plaats van naar de kalender.  Belangrijk is dat jouw kind 18 maanden is of ouder, eerder starten heeft geen zin in verband met onvoldoende rijping van het zenuwstelsel. En het fijne is: blijkt jouw kind er nog niet klaar voor te zijn? Je houdt onbeperkt toegang dus je kan gerust op een later moment (opnieuw) starten. Ook fijn mocht je in de toekomst met broer/zusjes willen oefenen!

Ik heb gehoord dat wanneer je op latere leeftijd start, dit overwegend voordelen heeft. Klopt dat?

Nee. De voordelen die het kan hebben is dat jouw kind motorisch iets vaardiger is en beter in staat is om zich verbaal uit te drukken. Maar vaak zijn oudere kinderen al langer gewend aan het dragen van luiers. De luiers van tegenwoordig zijn van zo’n goede kwaliteit dat kinderen veel minder ‘last’ hebben van een volle luier. Als gevolg daarvan hebben ze geleerd om bijbehorende lichamelijke signalen te negeren (plas- poepdrang of nat gevoel). Waardoor het vaak meer tijd en moeite kost om dit aan te leren. Let wel: dit verschilt per kind. Laat je dus niet ontmoedigen want dit is ook weer aan te leren!

Mijn kind was zindelijk en nu niet meer; is deze cursus dan ook zinvol?

Allereerst is het goed om te kijken naar de oorzaak, hier deel ik in de cursus meer informatie over. Als er geen sprake is van lichamelijke/anatomische oorzaken, dan kun je gewoon opnieuw starten met methode 2 die beschreven staat in het e-book.

Welke benadering staat in deze cursus centraal?

Allereerst ga ik ervan uit dat jij als ouder jouw kind het beste kent. Ik deel veel inhoudelijke tips waarvan we uit onderzoek en praktijk weten ‘wat werkt’ als het gaat om leren zindelijk worden. Met deze informatie kun jij beter bepalen wat je inzet bij jouw kind. Geen wijzende vinger hoe je het ‘moet’ doen, maar geruststellende tips hoe je het ‘kan’ doen. Daarnaast moet het zindelijk worden vooral iets leuks zijn dus straffen of oefenen onder druk terwijl jouw kind niet wil, vind je hier niet terug. Kortom: een positieve, geruststellende benadering zodat jij alle tools in huis hebt om met een vertrouwd gevoel samen aan de slag te gaan.

 

Start meteen
Direct toegang tot de cursus!