Help, ik vind mijn kind irritant. Is dat wel normaal?
Het leven met een kind is lang niet altijd zoals in een Zwitsal reclame. Gehuil om een gebroken koekje, ruzie om dat ene blokje terwijl er toch echt een kist vol blokken in de kamer staat. Het is niet realistisch om daar als ouder altijd maar rustig en begripvol op te reageren. Op die momenten vind je je kind soms gewoon best irritant. Het is een gedachte die veel ouders hebben. Maar daar eerlijk voor uitkomen? Dat gebeurt niet vaak. Hoe komt het dat je je kind irritant vindt en wat zegt dat over jouw eigen behoeften? Je leest het in dit artikel.
Hoe komt het dat ik mijn kind irritant vind?
Geschreeuw, geklier, gezeur, steeds weer roepen om aandacht, jij als ouder staat hierdoor continu ‘aan’. Het kan je enorm overvragen. En het zijn vaak de momenten waarop je net iets langer op de wc wilt blijven zitten dat er ineens negatieve gedachten door je hoofd spoken. “Waren we maar nooit aan kinderen begonnen”, “ik vond ons leven voordat we kinderen hadden veel leuker” of “ik vind mijn kind nu zo irritant, bij anderen lijkt het veel makkelijker te gaan”. Iedere ouder heeft wel eens gedachten waarvan je je misschien afvraagt: is het wel normaal dat ik dit denk? Die worden vaak al snel opgevolgd door een gevoel van schaamte, want je zou toch vooral van je kind moeten houden?
Weet dat dit gewoon een gedachte is. En gedachtes zijn niet de waarheid. Daarnaast is het belangrijk om voor jezelf het onderscheid te maken tussen het gedrag van jouw kind (wat je kunt ervaren als ‘irritant’) en jouw kind als persoon. Deze twee dingen staan namelijk los van elkaar. De gedachte: “Mijn kind is irritant” is vaak onterecht. Je bent immers nog steeds dol op jouw kind als persoon, maar het is zijn gedrag (die meltdown om die sok die verkeerd zit) dat je ervaart als irritant en uitdagend.
Ervaar je zo’n gedachte (“pff, wat een irritant kind”) dan is het goed om eerst bij jezelf na te gaan hoe jij je op dat moment voelt. Ben je zelf moe, dan kun je het gedrag van jouw kind vaak minder goed relativeren. Kortom deze gedachten zeggen vaak niets over de liefde die jij voelt voor je kind, maar veel meer over hoe jij zelf in je vel zit op dat moment. Stel jezelf daarom eens de volgende vragen wanneer je dit soort negatieve gedachten voelt opkomen:
- Is mijn kind irritant of vind ik zijn gedrag uitdagend?
- Hoe voel ik mij?
- Wat heb ik nu nodig?
Persoonlijke triggers
Een andere veelvoorkomende reden waarom je het gedrag van jouw kind als ‘irritant’ ervaart, kunnen persoonlijke triggers zijn. Een trigger kan een situatie zijn maar ook bepaald gedrag van jouw kind wat een heftige emotionele reactie tot gevolg heeft (bijvoorbeeld schreeuwen of heftige boosheid). De situatie maakt een gevoel in je los wat je vroeger (toen je zelf kind was) hebt ervaren. Voelde jij je bijvoorbeeld vroeger vaak niet gezien door jouw ouders? Dan kan het zijn dat je in alledaagse situaties met jouw kind nu, dit gevoel opnieuw ervaart. Als jouw eigen kind bijvoorbeeld herhaaldelijk niet reageert op vragen van jouw kant, dan kan dit gevoel van vroeger (het niet gezien voelen) onbewust omhoog komen waardoor je feller reageert dan eigenlijk passend is bij de situatie. Wil je hier meer zicht op krijgen én er direct mee aan de slag? Meld je dan aan voor de wachtlijst van mijn meest exclusieve traject: The MOM Movement.
Een overprikkeld brein kan ook tot gevolg hebben dat je het gedrag van jouw kind als ‘irritant’ ervaart. Je kunt op dat soort momenten moe zijn of veel dingen aan je hoofd hebben, waardoor je het gedrag van jouw kind sneller als negatief interpreteert.
De gevolgen van een overprikkeld brein
Als je brein overprikkeld is, als een emmer die bijna overloopt, dan kan die ene druppel (het gedrag van jouw kind) al onuitstaanbaar zijn. Je bent moe, geïrriteerd en je ziet je kind door een donkere bril waardoor negatieve gedachten gemakkelijk kunnen ontstaan. Wat er vervolgens vaak ontstaat is schuldgevoel. Dit komt door de automatische programmering van ons brein; een goede moeder irriteert zich toch immers niet aan haar eigen kind? En door deze schuldgevoelens veranderen we onbewust ook ons gedrag:
- Extern: je kunt gaan overcompenseren (Je laat je grenzen los of je probeert de negatieve gedachten materieel te compenseren door iets te kopen voor je kind)
- Intern: je kunt in een negatieve spiraal terecht komen (“Wat erg dat ik dit denk over mijn kind”, “Ik ben geen goede moeder als ik deze gedachten heb”, “Er is iets mis met mij”).
Weet dat dit gedrag heel normaal is en dat je er iets aan kunt doen om het te voorkomen. Het belangrijkste? Goed voor jezelf zorgen.
Praktische tips om goed voor jezelf te zorgen
Het ouderschap kan heel intensief zijn en vooral de tropenjaren worden door veel ouders als pittig ervaren. Het is daarom essentieel dat je goed voor jezelf zorgt. Al klinkt dit soms makkelijker dan dat het in de praktijk is. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.
Denk aan je eigen behoeften
‘You can’t pour from an empty cup’. Probeer dus tijd voor jezelf te maken, hoe lastig dat soms ook is in het drukke bestaan met kinderen. Zorg liever voor meerdere kleine oplaadmomenten in plaats van 1 lange. Want je kunt pas goed voor een ander zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Vind je het lastig om goed voor jezelf te zorgen of ben je geneigd om jezelf weg te cijferen? Het kan je op den duur helemaal leegzuigen. Veel vrouwen worstelen hiermee. Weet dat je dit kan doorbreken én dat je daarmee aan je kinderen ook het goede voorbeeld geeft. Want wanneer jij goed voor jezelf zorgt leren zij hoe je dat doet en hoe belangrijk dat is. In mijn traject THe MOM Movement staan het doorbreken van hardnekkige, onbewuste patronen centraal en daar help je niet alleen jezelf, maar ook je kinderen mee. Want wat jij oplost, geef je niet door aan jouw kinderen.
Neem even afstand
Merk je dat je tijdens een ruzie of een driftbui niet meer rustig kunt reageren? Neem dan even afstand. Ga even naar de gang en adem een paar keer diep in en uit totdat je weer tot jezelf bent gekomen. Er is niets mis mee om je even terug te trekken van een situatie die escaleert en je laat hiermee ook aan je kind zien hoe je jezelf kunt kalmeren.
Beperk social media
Op social media lijken alle kinderen te luisteren en hebben broers en zusjes nooit ruzie met elkaar. Dit kan jou als ouder enorm onzeker maken. Maar vergeet niet dat sociale media een heel vertekend beeld geven. Je ziet slechts een fractie van wat er daadwerkelijk gebeurt binnen een gezin en het is dan ook belangrijk dat je jezelf niet met Instagram plaatjes vergelijkt. Daarnaast kan social media ook voor overprikkeling zorgen omdat je continu wordt blootgesteld aan nieuwe beelden. Probeer het gebruik van social media daarom te beperken, vooral op momenten dat je even niet zo lekker in je vel zit.
Wat kan je nog meer doen als je je kind irritant vindt?
De manier waarop je het gedrag van je kind ervaart en interpreteert kan je gedurende de dag enorm veel (negatieve) energie kosten. Weet in ieder geval dat je veel vaker niet dan wel invloed hebt op het gedrag van jouw kind. Waar je wél invloed op hebt is op hoe jij vervolgens met dat gedrag omgaat. Dus in hoeverre laat jij je leiden door het uitdagende gedrag van jouw kind? Precies dat staat centraal in het traject The MOM Movement. In dit waardevolle traject laat ik je zien hoe je meer grip krijgt op jouw eigen gedachten en gevoelens. Bijvoorbeeld wanneer:
- jouw kind weigert om de tv uit te zetten en jullie bijna te laat zijn voor school
- Je de zoveelste werkmail krijgt terwijl je thuis bent met je kind en je dit moeilijk los kan laten (en je daar vervolgens weer van baalt, want je zou op zo’n dag gewoon willen genieten van de tijd met jouw kind)
Wil je meer weten of jezelf inschrijven voor de wachtlijst (zodat je als allereerste bericht ontvangt als de deuren opengaan)?
Schrijf je dan vrijblijvend in via onderstaande link!
⬇️ Deel dit bericht op je socials ⬇️