Is schreeuwen tegen je kind schadelijk? + 7 praktische tips

Geplaatst op 23 januari 2024 in Opvoeding

“Blijf van je broertje af!”, “Hou op zeg ik!”, “Stop daarmee, NU!”, “Kan het dan nooit eens normaal gaan tussen jullie?”. Je bent niet de enige ouder die weleens uit z’n slof schiet tegen z’n kind. Je geduld bewaren is echt niet altijd makkelijk. Maar hoe schadelijk is schreeuwen tegen je kind eigenlijk? En wat zegt het over jouw eigen triggers en behoeftes wanneer dit gebeurt? Dit én 7 praktische tips lees je in dit artikel.

Wil je meer doen dan alleen lezen? Meld je dan aan voor mijn gratis masterclass “Help, ik ontplof”. Daarin deel ik o.a. de meest effectieve manieren (uit onderzoek en praktijk) om jouw kind op een gezonde manier met boosheid, huilbuien of niet luisteren om te helpen gaan. (Beperkt aantal plekken beschikbaar).

Help ik ontplof masteclass review Loes Waanders

Schreeuwen tegen je kind: waar komt dat eigenlijk door?

Waarschijnlijk denk je in eerste instantie dat het aan het gedrag van je kind ligt wanneer je ontploft. En ja, kinderen kunnen soms het bloed onder je nagels vandaan halen. Het klinkt makkelijker dan dat het is om rustig te blijven als je kind voor de zoveelste keer niet luistert na een drukke werkdag of de zoveelste slapeloze nacht. Schreeuwen kan op zo’n moment de enige manier lijken om tot je kind door te dringen. Toch is het gedrag van je kind vaak niet de werkelijke reden dat je schreeuwt of boos wordt:

Schreeuwen tegen je kind. Moeder met kinderen

  • Emotionele triggers

Wanneer je jezelf niet meer kan beheersen kan dit onder andere voortkomen uit emotionele triggers die bij jou als ouder spelen. Denk hierbij aan stress, vermoeidheid of overprikkeling. Met alle verschillende petten die je dagelijks moet dragen (ouder, partner, vriend, werknemer) kan je hoofd zo vol zitten van alle ballen die je tegelijkertijd hoog moet houden, dat je er gewoon niet nog meer bij kan hebben. Je emoties stapelen zich (onbewust) op en kunnen uiteindelijk resulteren in een woede-uitbarsting van jouw kant. Het is daarom belangrijk om deze triggers te herkennen, te begrijpen én ze idealiter voor te zijn. (Hoe je dat aanpakt lees je verderop in dit artikel).

Schreeuwen tegen je kind

  • Het gedrag van je kind triggert pijnpunten uit het verleden

Het gedrag van onze kinderen kan onbedoeld oude gevoelens bij onszelf oproepen. Als je vroeger niet echt gezien werd, kan het zijn dat je nu fel reageert als je kind iets doet dat jouw aandacht vraagt. Het is als een reflex van vroeger, zonder dat je er bewust voor kiest. Bijvoorbeeld, als je vroeger niet echt begrepen werd, kan het zijn dat je nu extra gevoelig reageert als je kind je lijkt te negeren. Of misschien was er vroeger weinig geld te besteden bij jou thuis, waardoor je nu extra alert bent als je kind iets kapot maakt. Die oude herinnering kan onbewust je reactie beïnvloeden, omdat je vroeger zo voorzichtig moest zijn.

  • Herhaling van patronen uit je eigen jeugd

Soms schreeuwen we naar onze kinderen omdat we onbewust gedrag kopiëren dat we zelf hebben ervaren.  Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je zelf als kind bent blootgesteld aan geschreeuw en dat je dit daardoor als een normale manier van communiceren bent gaan zien.  Nu je zelf ouder bent kan je onbewust het gedrag gaan herhalen op de momenten dat je onder spanning staat. Dit is iets wat onbewust gebeurt, daarom kan het goed zijn om hier eens bij jezelf op in te zoomen en jezelf deze vraag te stellen: “Hoe reageerden mijn ouders als zij een grens naar mij duidelijk wilden maken?”. Het goede nieuws is ook dat je dit kan doorbreken. In mijn gratis masterclass “Help, ik ontplof!” deel ik hier meer over.

Moeder die moe is

Hoe schadelijk is het wanneer je schreeuwt tegen je kind? 

Iedere ouder valt wel eens uit tegen zijn of haar kind. Je bent een mens, geen robot.  Maar wanneer je regelmatig of ongecontroleerd boos wordt kan dit wel degelijk impact hebben op je kind. Het gaat daarbij zowel om wat je zegt, maar ook hoe je het zegt. Je stemniveau, je houding, het voelt al snel onveilig voor je kind. En op de lange termijn kan schreeuwen tegen je kind leiden tot angst, onzekerheid en een laag zelfbeeld. Het kan emotionele- en gedragsproblemen tot gevolg hebben, een negatiever zelfbeeld en neerslachtige of depressieve gevoelens.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat kinderen voor het overgrote deel leren door observatie en imitatie. Als je schreeuwt tegen je kind, geef je hem of haar het beeld dat dat een acceptabele manier van communiceren is. En dit kan weer invloed hebben op hun eigen gedrag en relaties in de toekomst, namelijk dat ze dit zelf ook kopiëren.

Tot slot creëert schreeuwen een afstand tussen jullie. Het maakt het moeilijker voor je kind om eerlijk tegen je te zijn of om emoties met jou te delen. Dit kan de communicatie tussen jullie beiden bemoeilijken en ervoor zorgen dat je kind zich niet begrepen voelt.

Het is daarom goed om bij jezelf te constateren of de boosheid die ontstaat, voortkomt uit het uitdagende gedrag van jouw kind of misschien wel meer met jouw eigen stresslevel te maken heeft. Want als het te vaak (en ongecontroleerd) gebeurt, is het niet alleen vervelend voor je kind, het heeft ook impact op jou.

Moeder is geïrriteerd

Maar met dit artikel wil ik je allesbehalve onzeker maken want je bent altijd in staat om dit te herstellen door jouw excuses aan te bieden voor de harde toon of de woorden die je gebruikte. Zo geef je jouw ook direct mee dat iedereen fouten maakt en deze kan herstellen. Kinderen zijn enorm loyaal naar ouders en tevens veerkrachtig. Probeer de boze buien dus niet als wijzende vinger naar jezelf te zien, maar als een alarmbel die wellicht wat probeert duidelijk te maken aan je. Sta je al te lang onder stress? Mis je specifieke handvaten in de opvoeding? Of triggert het gedrag iets bij jou waardoor je binnen no-time van 0 naar 100 schiet: weet dat je hier verandering in aan kan brengen als jij merkt dat je niet de ouder bent die je graag wilt zijn.

Weet dat je altijd kan besluiten om al dan niet met hulp, wat te veranderen aan de situatie. Mijn begeleidingstraject sluit hier helemaal op aan. Het fijne is dat je hier ook de mogelijkheid hebt om vragen aan mij te stellen zodat je persoonlijk advies krijgt wat aansluit op jouw situatie en je daardoor ook echt verschil gaat merken bij jezelf en in het gedrag van jouw kind.

Daarnaast deel ik hieronder graag een aantal tips met je waar je direct mee aan de slag kan.

7 tips voor als je te vaak uit je slof schiet

‘s Avonds plof je op de bank; je baalt van jezelf en van het feit dat het weer nodig was om zo boos te worden. Weet dat je het altijd kan herstellen. Maar het liefste ben je het natuurlijk voor. Vooral als het (te) vaak gebeurt. Dit kan je doen om ontploffen vaker voor te zijn.

1. Wees eerlijk naar jezelf 

De eerste stap naar verandering is zelfreflectie. Hoe vaak komt het eigenlijk voor dat je schreeuwt en nog belangrijker; waar komt het door denk je? Misschien dat je een bepaalde lijn kunt ontdekken in de momenten waarop je steeds boos wordt. Hoe vol is jouw emmer op zo’n moment? Wat roept de boosheid van jouw kind bij jou op? En wat heb je nodig om je gedrag te veranderen? 

Moeder die ontploft

2. Kom weer in verbinding

Opvoeden = samenwerken. Ook wanneer je grenzen stelt. En daarvoor is verbinding nodig: écht contact met je kind. Anders kun je nog zoveel zeggen en proberen: niets komt binnen. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan als je kind voor de zoveelste keer speelgoed door de kamer gooit. Om duidelijk en rustig grenzen aan te kunnen geven, heb je daarnaast ook verbinding nodig met jezelf. En die verliezen we vaak wanneer we boos zijn: je reageert op de automatische piloot, met een veel te kort lontje en vervolgens voel je je schuldig. Zo herstel je de verbinding met jezelf:

3. Let op je ademhaling

Probeer er eens op te letten wat er in je lichaam gebeurt wanneer je voelt dat je boos wordt. Bij de meeste mensen gaat hun ademhaling omhoog. Door je adem naar je buik te brengen en langer uit dan in te ademen, activeer je direct jouw parasympathische zenuwstelsel die verantwoordelijk is voor rust en ontspanning. Je ademhaling is een hele krachtige tool die je altijd bij je hebt en overal kan inzetten. 

Goedmaken nadat je geschreeuwd hebt tegen je kind

4. Geef jezelf een time-out

Voel je de irritatie oplopen als je kind je weer tot het uiterste drijft? Dan is er niets mis mee om even weg te lopen voordat je ontploft. Het is een mooie manier van voorleven, want behalve dat je op deze manier zelf de tijd hebt om tot 10 te tellen, laat je hiermee ook zien wat je wilt dat jouw kind doet. Tegelijkertijd houd je de verantwoordelijkheid bij jezelf. Geef dus niet je kind een time-out, maar jezelf. 

5. Geef eerder je grens aan

De kans is groot dat je als ouder je best doet om effectief te communiceren met je kind. Je geeft je kind keuzes, praat op ooghoogte met hem of haar en je legt uit waarom iets wel of niet mag. Het is een liefdevolle, respectvolle manier van opvoeden. Hoe kan het dan dat je toch zo boos wordt op je kind? Je bent toch helemaal niet ongeduldig? Het probleem ligt vaak anders: je bent te lang te geduldig geweest. Probeer eerder je grens aan te geven, nog voordat de gemoederen te hoog oplopen. Want kinderen hebben grenzen nodig, het geeft hen veiligheid. Het is dan wel belangrijk dat jij je grens ook op tijd bij jezelf herkent. Geef je hem eerder aan, dan lukt het ook vaak beter om op een rustige manier te reageren. 

Moeder en zoon knuffelen nadat moeder boos is geworden

6. Leg de lat niet te hoog voor jezelf

In onze huidige maatschappij draag je als ouder (en vooral als moeder) enorm veel verantwoordelijkheden. Het helpt daarbij niet dat veel moeders van zichzelf verwachten dat ze alles altijd goed moeten doen (Ik moet dit toch gewoon kunnen?). Soms leid je het meest door de verwachtingen die je jezelf oplegt. Ben je toch boos geworden? Bied dan je excuses aan voor jouw gedrag, bespreek de situatie met je kind (houd het bij jezelf, zonder je kind ergens van te verwijten en houd de boodschap kort) en laat zo zien dat jij als ouder niet perfect bent. 

Vader en zoon geven elkaar een knuffel

7. Focus op structurele verandering

Vaak wordt gedacht dat een nacht bijslapen of een weekendje weg boeken de oplossing is voor een overprikkeld brein. Maar hoe fijn het ook voor even is, het is symptoombestrijding en het gaat je geen structurele verandering opleveren. Ik vind het belangrijk om dit met je te delen omdat onze maatschappij enorm gefocust is op dit soort quick fixes. 

Wat jij echt nodig hebt is:

  • Weten hoe je jouw overspannen / over-alerte zenuwstelsel meer tot rust kunt brengen. Oftewel: hoe je (ondanks al je verantwoordelijkheden) je emmer vaak kan legen zodat er ruimte over blijft om deze te vullen (met het uitdagend gedrag van jouw kind)
  • Begrijpen hoe jouw stress-systeem werkt en hoe jouw huidige staat van zijn direct en indirect van invloed is op het gedrag van jouw kind

Waarom dit zo belangrijk is? Als jij weet hoe je jezelf kunt veranderen heeft dat directe impact op het gedrag van jouw kind. En dat is goud, want op je eigen gedrag heb je veel meer controle dan op het gedrag van je kind. In mijn gratis masterclass deel ik een voorproefje op mijn begeleidingstraject waarbij ik jou als werkende ouder 9 weken lang begeleid naar structureel meer rust en plezier! Zet vandaag nog de eerste stap naar een gezondere ouder-kindrelatie en meld je aan.

Gratis masterclass Help ik ontplof

⬇️ Deel dit bericht op je socials ⬇️

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Dit vind je misschien ook interessant...

Gratis eMagazine

van politieagent
naar meer rust
en gezelligheid

Gratis, zonder kleine lettertjes!