Kerst met kinderen in 2023: 33 kerstactiviteiten voor kids

Geplaatst op 05 december 2023 in Opvoeding

De mooiste tijd van het jaar komt er weer aan: Kerst! Gezellig samen een kerstboom uitzoeken, rondjes schaatsen op het plein, warme chocolademelk drinken en wie weet gaat het wel sneeuwen! Ik heb maar liefst 33 kerstactiviteiten voor je op een rij gezet, waarmee je Kerst met kinderen in 2023 onvergetelijk maakt!

Hoe ga jij dit jaar Kerst met je kinderen vieren?

Of je nu een weekje naar een vakantiepark gaat of lekker thuis blijft met het gezin, erop uit gaat of een dagje binnen wilt blijven: in de kerstvakantie is er genoeg te doen. Met onderstaande kerstactiviteiten hoef je je geen moment te vervelen.

Kerst met kinderen. Kaarsjes aansteken

33 kerstactiviteiten voor kinderen

1. Bezoek een kerstmarkt

De geur van verse oliebollen en glühwein, fonkelende lichtjes en gezellige kerstmuziek. Waar kan je de sfeer van de feestdagen nou beter proeven dan op een kerstmarkt. Bezoek er eentje bij jullie in de buurt of ga naar dé kerststad van Nederland; Valkenburg. Tussen 17 november 2023 en 7 januari 2024 geniet je daar van de sprookjesachtige kerstgrotten, winterse lekkernijen en feestelijke parades.

2. Kies samen een kerstboom uit

Het is misschien wel het hoogtepunt van Kerst: het uitkiezen van de perfecte kerstboom. Maak er een gezellig familie-uitje van en laat je kind(eren) helpen bij het uitzoeken van jullie favoriete boom. Eenmaal thuis versieren jullie ‘m samen met kleurrijke ballen en glinsterende slingers. Wie mag de piek erop zetten?

Moeder en kind versieren de kerstboom

3. Ga naar een kerstshow in een tuincentrum

De meeste tuincentra pakken tegenwoordig flink uit met Kerst. Lampjes, glitters, de mooiste decoratie, bewegende ijsberen en rijdende treintjes. Een bezoekje aan een van deze betoverende kerstshows staat garant voor een (gratis) middag vol kerstsfeer.

4. Knutsel waxinelichthouders van zoutdeeg

Zin om te knutselen? Maak waxinelichthouders van zoutdeeg. Het enige wat je nodig hebt is:

  • 2 Kopjes bloem
  • 1 Kopje zout
  • 1 Kopje water
  • 1 Eetlepel zonnebloemolie

Meng alles in een kom en verdeel het deeg in gelijke bolletjes. Je hoeft het deeg niet te laten staan, je kunt er gelijk mee knutselen. Druk de bolletjes een beetje plat met je hand en plaats een waxinelichtje in het midden. Het zoutdeeg rondom het kaarsje kan je nu beschilderen of versieren met strijkkraaltjes. Zoutdeeg wordt ook wel brooddeeg genoemd, maar vergis je niet, want dit is niet bedoeld om op te eten.

Kinderen bij de kerstboom

5. Bak samen kerstkoekjes 

Duik samen de keuken in en bak de heerlijkste kerstkoekjes. Laat je kind(eren) een mooie vorm uitkiezen en als de koekjes eenmaal gebakken zijn kan je ze versieren met glazuur en strooisel. Wist je dat je zelf ook heel eenvoudig glazuur kunt maken? Meng 250 gram poedersuiker met een paar eetlepels water en dat is alles. Je kunt er eventueel nog een kleurtje aan toevoegen door bijvoorbeeld een paar druppels bessensap (rood), limonadesiroop (oranje) of sinasappelsap (geel) aan toe te voegen.

6. Maak een peperkoekhuisje

Een vaste traditie sinds we in Zweden hebben gewoond: een peperkoekhuisje maken! De supermarkten liggen er daar vol mee en ook hier in Nederland zie je steeds vaker kant-en-klare pakketten. Wil je dit huisje helemaal zelf maken? Dan maak je ‘m het makkelijkst met in totaal 5 (ongesneden) ontbijtkoeken. Snij 4 van de 5 ontbijtkoeken op lengte (snij er ongeveer ⅔ vanaf) en leg er 2 op elkaar. Doe bij de overige 2 hetzelfde en plaats ze naast elkaar. Snij de 5e ontbijtkoek in de vorm van een puntdak en smeer het hele huisje in met botercrème. Laat de fantasie van je kind(eren) nu de vrije loop en laat ze het huisje versieren met snoepjes en glazuur. Als dat geen feest is.

Kind maakt peperkoekhuisje met Kerst

7. Maak een wintertafeltje

Maak samen een seizoenstafeltje met de winter als thema. Laat je kind helpen met het zoeken van items die te maken hebben met de winter en maak zo samen een tafeltje of hoekje in winterse sferen.

8. Vier pyjamadag

Pyjamadag is altijd één van de hoogtepunten van ons jaar. Op deze dag (je raadt het al) lopen we de hele dag in pyjama en doen we samen leuke dingen. Kerstfilms kijken, knutselen, cupcakes versieren en spelletjes doen. Kortom; een gezellige dag met het hele gezin (perfect wanneer het weer niet al te best is buiten).

9. Maak een thuisbioscoop

Transformeer de woonkamer tot een gezellige thuisbioscoop. Leg matrassen of kussens op de grond, maak samen homemade popcorn en drink warme chocolademelk met slagroom terwijl jullie naar jullie favoriete kerstfilms kijken.

Thuisbioscoop maken met kinderen tijdens Kerst

10. Doe iets voor een goed doel

Laat je kind(eren) zien hoe belangrijk het is dat je om elkaar geeft en breng de kerstgedachte in de praktijk door samen iets te doen voor anderen. Breng een pan soep naar de buurvrouw, leg een tekening neer voor de postbode, koop koffie voor de man die de daklozenkrant verkoopt of stel met je kind een kerstpakket samen. En misschien heeft je kind zelf ook nog een leuk idee?

11. Maak een kerststukje

Een stuk oase (ook wel steekschuim genoemd) tover je in een handomdraai om tot een mooi kerststukje. Verzamel winterse takjes, bloemen en groen en laat je kind zelf een decoratief stukje maken voor op tafel of als cadeautje voor oma.

Knutselen tijdens Kerst

12. Kerststerren knippen

Pak wat kleurrijk papier (als het even kan in de kerstkleuren; rood, groen en wit) en knip kerststerren uit in verschillende formaten. Nu kan je kind ze versieren met stickers, stempels en glitterlijm. Wil je er een extra feestelijk geheel van maken? Rijg de sterren dan aan een touw en maak er een mooie slinger van die je voor het raam hangt.

13. Ga samen schaatsen

Schaatsen mag natuurlijk niet ontbreken op deze kerstactiviteiten lijst. Want wat is er nou leuker dan samen met je kind op de schaatsbaan staan met Kerst? Vind je kind het nog een beetje spannend allemaal? Dan zijn er meestal wel speciale stoeltjes te leen waarmee je een stuk steviger op het ijs staat.

Kerst met kinderen samen schaatsen

14. Maak pindaslingers

Help de vogels de winter door en maak pindaslingers. Als je een grote stopnaald gebruikt kan je kind zelf de pinda’s aan het touw rijgen, zonder dat je bang hoeft te zijn voor prikjes. Hang de slingers op in de tuin en bekijk samen hoe de vogels komen genieten van jullie zelfgemaakte lekkernij.

15. Laat de kinderen een kerstboompje versieren

Heb je liever niet dat je kind aan jullie mooie, breekbare kerstballen zit? Geef je kind dan een eigen kerstboompje en laat ‘m deze versieren naar eigen smaak. Je kunt een mini-boompje bij een tuincentrum kopen of een kerstboom van vilt op je deur hangen en deze laten beplakken door je kind.

Kerstboom versieren

16. Maak een adventskalender

Tel samen af naar Kerst met een eigen adventskalender. Je kunt er zelf eentje maken door bijvoorbeeld zakjes van papier aan een lange, horizontale stok op te hangen. Of je koopt een kant-en-klaar model, waarbij je zelf de vakjes vult met kleine verrassingen. Zo maak je van het aftellen naar Kerst dagelijks een klein feestje.

17. Lees samen het kerstverhaal

Door al die pracht en praal zou je haast vergeten wat er eigenlijk gevierd wordt met Kerst. Vertel je kind het kerstverhaal. Dit kan een Christelijke verhaal zijn gebaseerd op de Bijbel, maar ook verhalen over kersttradities, de kerstman, kerstelfjes of bedenk zelf een mooi verhaal. Dit stimuleert de verbeeldingskracht, de taalontwikkeling en de luistervaardigheden van je kind.

Kerstsokken bij een haardvuur

18. Ga naar het Nederlandse IJsbeelden Festival in Zwolle 

Bezoek het Nederlandse ijsbeelden festival en bewonder samen de indrukwekkende ijssculpturen die de mooiste winterse thema’s tot leven brengen. Je kunt de sculpturen van 16 december 2023 t/m 25 februari 2024 bekijken.

19. Maak een winterwandeling

Trek warme kleding aan en maak een gezellige winterwandeling. Geniet van de frisse lucht, elkaars gezelschap en (als je geluk hebt) van de knisperende sneeuw. Daarna binnen lekker opwarmen of maak samen nog even een vuurtje buiten waar je marshmallows op roostert.

Winterwandeling maken met kinderen tijdens Kerst

20. Ga naar de Midwinter Fair 2023 in het Archeon

Reis terug in de tijd en beleef op zaterdag 9 of zondag 10 december de betoverende Midwinter Fair in Archeon. Midwinter is de viering van het licht, de dagen worden weer langer! Al in de steentijd werd deze periode op bijzondere wijze gevierd. Laat je kind kennismaken met historische wintertradities en bezoek de verschillende workshops, activiteiten, shows en live bands.

21. Bezoek het kerstcircus 

Laat je betoveren door de magie van een kerstcircus bij jou in de buurt. Ze vinden plaats door het hele land, waaronder Amsterdam, Haarlem, Oss en Enschede. Geniet van de indrukwekkende acts en lach om de gekke clowns. Dit is een uitje voor het hele gezin.

22. Ga naar Disney on Ice

Disney on Ice is voor het eerst sinds 4 jaar weer terug in Nederland. Van vrijdag 22 december t/m zaterdag 30 december 2023 kan je de allernieuwste show “Durf te dromen” bewonderen. Adembenemende schaatskunsten, leuke Disney-liedjes en de mooiste verhalen van o.a. Frozen, Aladdin, Coco en De Kleine Zeemeermin komen voorbij.

23. Houd een theatermiddag

Organiseer een leuke theatermiddag waarbij iedereen thuis (of in tweetallen) een toneelstuk of liedje voorbereidt en gaat optreden. Het stimuleert de creativiteit, het vrije spel en je kind oefent ermee om voor een groep, in een veilige setting, een toneelstukje te doen.

Theatermiddag met kinderen tijdens kerstvakantie

24. Bezoek de Winter Efteling 2023

Van 13 november t/m 4 februari kan je genieten van de Winter Efteling. Stap in een wereld vol magie en verwonder je over de sprookjesachtige sfeer, terwijl je geniet van vreugdevuren en winterse lekkernijen.

25. Knutsel kerstkaarten

Maak zelf kerstkaarten met papier, stiften en glitters om naar familie en vrienden te sturen. Het stimuleert de creativiteit, de expressie en het uiten van gevoelens. Daarnaast is het ook een mooie manier om de band met familie en vrienden te versterken.

26. Versier dennenappels

Ga op zoek naar dennenappels (of koop ze in de winkel) en maak er prachtige winterdecoraties van. Je kunt ze versieren met verf, glitters en linten of plak er gekleurde pomponnetjes op alsof het kleine kerstballen zijn.

27. Dansen samen op kerstmuziek

In de kerstvakantie kan het zomaar eens zo zijn dat het weer niet echt mee zit. Hoe je er dan voor kan zorgen dat je kind z’n energie kwijt kan? Ga lekker gek dansen op kerstmuziek. Dit is de perfecte activiteit wanneer je veel binnen zit en toch even lekker wilt ontladen en ontprikkelen. Daarnaast werkt muziek verbindend. Echt even quality time dus.

Dansen bij de kerstboom met kinderen

28. Speel natuur bingo

Trek warme kleding aan, maak een lijst met winterse natuur items en ga naar ze op zoek tijdens een winterwandeling. Print of teken van tevoren 10 afbeeldingen uit van dingen die kinderen buiten kunnen vinden. Geef ze een pen mee en ze kunnen onderweg afvinken wat ze hebben gevonden. Fijn voor kinderen die wandelen maar ‘saai’ vinden en daarnaast super mindful! Wie als eerste een volle rij heeft, roept “Bingo!” en wint een kleine prijs: bijvoorbeeld een gezellig moment samen zoals een spelletje doen.

29. Ga geocachen

Geocoachen is een spel dat je digitaal én in de echte wereld speelt. Als dat niet cool is! Het is een activiteit die je zowel in de stad als in de natuur kunt spelen. Kom met het hele gezin in beweging en ga op een avontuurlijke schattenjacht.

30. Speel Pictionary

Speel een kersteditie van Pictionary, waarbij het thema (uiteraard) Kerst, sneeuw en winter is! Laat de kinderen tekenen en de papa’s en mama’s raden wat er wordt afgebeeld. Een leuke en creatieve manier om samen tijd door te brengen.

31. Houd een borrelavond

Organiseer een gezellige borrelavond voor het hele gezin. Bereid samen lekkere hapjes voor, regel lekkere (alcoholvrije) drankjes en geniet van een heerlijk avondje bij kaarslicht. (Hier lees je hoe je het gezellig houdt aan tafel). 

32. Worstjes grillen op het vuur

Trek warme kleren aan, regel een vuurkorf, prik wat worstjes aan een stok, zet gezellige muziek aan en jullie maken de mooiste herinneringen samen! In Zweden deden we dit het hele jaar door! Het is een typisch Zweedse activiteit die zich perfect leent voor de koude winterdagen.

Worstjes grillen op het kampvuur met Kerst

33. Maak samen plannen voor volgend jaar

Thuis hebben we een boekje liggen waarin we ieder jaar samen met de kindjes opschrijven wat we leuk vonden het afgelopen jaar, waar we trots op zijn en wat we ooit graag nog zouden willen doen. Hoe leuk is het om zo samen het jaar af te sluiten en vooruit te kijken naar het jaar dat komen gaat. 

Ik wens je hele fijne feestdagen!

 

⬇️ Deel dit bericht op je socials ⬇️

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Dit vind je misschien ook interessant...