Mama Deli – Mijn kind wil niets eten, wat nu?

Geplaatst op 25 januari 2022 in In de media

Je kindje was altijd een goede eter, maar van de een op de andere dag vindt hij ineens niets meer lekker. Het “bah”, “vies” en “lust ik niet” begint al wanneer jij het eten op tafel zet. En proeven lijkt al helemaal verleden tijd! Hoe kan het toch dat het eetgedrag van je kleintje zo ineens omslaat? In deze blog geeft orthopedagoog Loes Waanders antwoord op deze vraag én deelt ze tips hoe je hier als ouder het beste mee om kunt gaan.

DE EETONTWIKKELING

Als we kijken naar de ontwikkeling van jonge kinderen, dan zie je dat er een aantal kritische momenten zijn in de eetontwikkeling waarop het eetgedrag van kinderen verandert. Dat begint al bij de overgang van borst- of flesvoeding naar vast voedsel. Baby’s moeten niet alleen wennen aan nieuwe smaken en het doorslikken, maar ook aan de nieuwe texturen in de mond. Dit kost tijd. Bij deze overgang is het dan ook belangrijk om het eten stapsgewijs aan te bieden. Dus starten met oefenhapjes en pas daarna door naar grovere hapjes, voordat het kind daadwerkelijk mee gaat eten met de pot. Door de (eerste) hapjes zonder druk aan te bieden en mee te veren met het ritme van je kind, draag je al bij aan de eerste positieve associatie met eten.

“LUST-IK-NIET” FASE

Zo rond de 1,5 jaar (kan ook wat eerder of later), zie je opnieuw een verandering in het eetgedrag van kinderen. De zogenaamde “lust-ik-niet” fase, waarin een deel van de kinderen minder of selectiever gaat eten. Bij veel ouders zorgt dit voor twijfel en onrust. Als ouder wil je immers dat jouw kind voldoende eet. Misschien herken je het wel: je hebt al van alles geprobeerd om jouw kind weer smakelijk te laten eten, maar niets lijkt echt te werken. Wellicht helpt het om te weten dat dit gedrag past bij deze leeftijd. Kortom: “normaal” gedrag dus, maar zeker niet altijd makkelijk.

Lees verder door hier te klikken.