Mijn kind heeft driftbuien, wat kan ik doen?

Geplaatst op 12 december 2019 in Opvoeding

Jouw kind heeft vaak driftbuien en van het idee alleen al krijg je al zwetende oksels. Jouw peuter die zich krijsend op de grond laat vallen omdat het nu toch écht tijd is om de speeltuin te verlaten. Of het welbekende supermarkt fenomeen waardoor jij bijna geneigd bent om de broodafdeling maar helemaal te omzeilen.

peuter driftbui

Een kind leert van driftbuien

Toch zijn driftbuien nuttig. Het is voor jonge kinderen een manier om hun emoties en behoeften te uiten. Hun hersenen zijn nog volop in ontwikkeling en dat zorgt er onder andere voor dat jonge kinderen nog niet in staat zijn om hun gedrag te remmen. Daarnaast hebben peuters steeds meer het besef van hun eigen ‘ik’ en de ‘ander’. Wat betekent dat ze in de gaten krijgen dat dat wat zij doen, invloed heeft op hun omgeving. Daarbij zijn ze vaak nog niet of onvoldoende in staat om zich verbaal goed uit te drukken en is een driftbui voor kinderen op deze leeftijd de enige manier om met de frustratie om te gaan die zij op dat moment ervaren.

Het klinkt misschien gek maar de driftbuien hebben kinderen hard nodig om te leren hoe ze hun gevoelens onder controle kunnen krijgen. Driftbuien horen daarom ook bij de normale ontwikkeling. Maar dat betekent niet dat het voor jou als ouder makkelijk is.

Probeer de driftbuien bij je kind voor te zijn

Het mooiste is natuurlijk om de driftbuien bij je kind voor te zijn. Ik hoor je denken, hoe dan. Het lukt niet altijd, maar stel je weet dat bepaalde situaties telkens tot een driftbui leiden dan kan het helpen om deze vooraf te bespreken. Bijvoorbeeld door voorafgaand aan een supermarktbezoek te bespreken wat je van je kindje verwacht want op dat moment is hij nog rustig en benaderbaar. Dus vooral: wat wél in plaats van wat niet. Want als je zegt “We gaan niet gillen als we langs de broodjes lopen” is dat hetzelfde als: “denk niet aan die roze olifant”.

Wat als het toch mis gaat

Het kan je allereerst helpen om in je hoofd te houden dat het gedrag niet op jou als persoon gericht. De eerste jaren zijn kinderen nog enorm op zichzelf gericht en daardoor nog niet in staat om rekening te houden met jouw gevoelens. Ongeacht of de kamer vol zit met visite: de frustratie moet eruit en ook op dát moment.  Maar het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan om altijd maar rustig te blijven. Vooral als je slecht hebt geslapen of het de zoveelste driftbui is van die dag. Maar toch loont het en wel om deze reden: het is voor jouw kind namelijk het ultieme leermoment wanneer hij ziet en merkt dat jij rustig blijft tijdens lastige situaties. Practice what you preach.

Ik hoor je denken, maar hoe dan?!

Hieronder een aantal tips:

  1. Blijf aanwezig. Vooral jonge kinderen worden op zo’n moment overspoeld door hun eigen emoties. Afzonderen in een aparte ruimte heeft daarom vaak een averechts effect en roept vaak angst en extra boosheid op. Vaak helpt het om ze eerst even zelf uit te laten razen waarbij jij op afstand beschikbaar (in beeld) blijft. Bijvoorbeeld even in zijn bijzijn de was opvouwen;
  2. Benoem het gevoel. Wanneer de driftbui volgt na een duidelijke aanleiding kun je dit benoemen: ‘je bent boos omdat je nu geen 2e koekje mag wat je zo lekker vindt’. Hij leert daardoor zijn gevoelens (her)kennen en voelt zich door jou begrepen. Je komt in verbinding met jouw kind en dat is op de momenten van frustratie heel belangrijk zodat jij indirect aangeeft dat zijn gevoel er mag zijn;
  3. Grenzen stellen. Het betekent natuurlijk niet dat je op zo’n moment alles maar moet goed vinden. Wees duidelijk en consequent als het gaat om anderen pijn doen en dingen kapot maken. Benoem wat je verwacht (we laten de spullen heel) en bespreek het op een later moment als je kindje rustig is. Kijk of je samen een oplossing kan zoeken (b.v. tekening maken voor de broer die geslagen is). Hou daarnaast vast aan datgene wat jij vooraf hebt aangegeven (geen broodje in de supermarkt). En dit is echt een lastige vooral wanneer je ook nog toeschouwers hebt, maar daardoor ben je als ouder wel betrouwbaar en is de kans groter dat de volgende keer minder dramatisch verloopt (al zitten er ook echte diehards tussen;)..);
  4. Help hem weer op weg. Troost je kindje wanneer hij weer gekalmeerd is en start even samen op. Bijvoorbeeld met datgene waar hij daarvoor mee bezig was of een andere activiteit waarvan je weet dat dit zijn aandacht trekt.

Tot slot

Denk je na het lezen van dit blog: ik wil graag nog meer tips om ook echt een structurele verandering te bereiken. Geef je op voor mijn bestseller cursus:

“Hoe jij ervoor zorgt dat jouw kind weer luistert en je boosheid vermindert“!  Inmiddels al door 3000+ ouders gevolgd (!). Ik leer wat je concreet kunt doen en zeggen wanneer je als politieagent door je huis loopt en niets lijkt te werken…maar ook hoe je boosheid bij jouw kind voor kunt zijn of voorkomen. Voor meer info om jezelf direct in te schrijven klik je op onderstaande button:

Bestseller cursus “Hoe jouw kind weer luistert en je boosheid vermindert”