Mijn kind wil niet eten…

Geplaatst op 26 november 2019 in Opvoeding

Je doet elke dag je uiterste best maar jouw kind wil niet eten. Ze laat zich tot niets verleiden en jij voelt je per dag wanhopiger. Je zoekt je suf naar tips, vraagt advies in jouw omgeving maar niets helpt. Het eetmoment zou gezellig moeten zijn maar het is nu continu strijd. Je krijgt er zelfs ruzie over met jouw partner. Wordt dit ooit nog beter? Dit is een vraag waar bijna elke ouder vroeg of laat wel mee zit. Onlangs heeft RTL Nieuws nog een artikel over dit thema geschreven waarbij zij mij hebben geïnterviewd om tips hierover te delen. In dit blog ga ik hier dieper op in.

Kind wil niet eten

Eetproblemen bij kinderen

Een kind dat vanaf de eerste hapjes direct alles eet is zeldzaam. Veel jonge kinderen ontwikkelen een voor- en afkeur voor bepaald eten. Maar wanneer jouw kind daardoor weinig eet kan dat knap ingewikkeld zijn. Onderzoek laat zien dat ouders  ‘kieskeurige eters’ het meest lastig vinden als het gaat over eetproblemen. Daarnaast voelen vooral moeders zich onzeker en hebben ze het gevoel dat ze falen als ouder. Dit zorgt er vaak voor dat zij ontzettend hun best gaan doen om hun kind te laten eten. Televisie aan, wat vaker een koekje zodat ze in ieder geval íets binnenkrijgt of toch maar weer pureren want dan eet ze tenminste iets. Dingen die je je vooraf nog zo had voorgenomen écht niet te doen, maar die je nu maar laat varen om ervoor te zorgen dat er in ieder geval een paar happen naar binnen gaan.

Oorzaken waarom een kind niet wil eten

Het weigeren van eten kan verschillende oorzaken hebben: genen, leeftijd van het kind, opvoedstijl van ouders, omgevingsfactoren of lichamelijke factoren. Maar vaak zien we dat het start op de leeftijd van anderhalf jaar als de de koppigheidsfase begint. Terwijl bloemkool altijd favoriet was, is het nu ineens ‘ik lust het niet’. Peuters krijgen in de gaten dat ze met eten controle kunnen uitoefenen. Omdat ze op die leeftijd over weinig dingen nog controle hebben (bv.: hun emoties en gedrag), is het des te interessanter om te merken dat dat bij het eten wél het geval is. Je houdt je mond gewoon dicht wanneer jouw vader voor de tiende keer een landing probeert in te zetten met zijn bloemkool-Boeing.

Wordt dat ooit beter?

Ja, heel vaak is het tijdelijk van aard. Nu hoor ik je denken, ‘Wanneer dan?’. Vanaf een jaar of zes zijn bij het overgrote deel van de kinderen (circa 90%) deze ‘eetproblemen’ verdwenen. Het hoort dus bij de normale ontwikkeling. Dat betekent niet dat het makkelijk is om ermee om te gaan en je die jaren maar ‘even’ uit moet zitten. Je kan zelf verschillende dingen doen om het eetmoment prettiger te laten verlopen.

kind wil niet eten

Hou het eetmoment gezellig

Dit is het meest belangrijke en tevens uitdagende punt.  Je voelt je wanhopig als jouw kind niet eet met als gevolg dat je geneigd bent gedrag dat je niet wilt zien (eten weigeren) af te keuren. Daarmee beland je echter (nog meer) in een negatieve en meer dwingende interactie (bijvoorbeeld: eet dat nou eens op, het eten kan ook nooit eens normaal gaan). Wat er gebeurt is dat het kind het eetmoment hieraan gaat koppelen en dus associeert met een negatief gevoel. Daarnaast versterkt het vaak het gedrag van jouw kind. Want negatieve aandacht is ook aandacht en dus voor het kind een reden om het nog een keer in te zetten, want de vorige keer werkte het ook…

Tips

Om problemen met eten zoveel mogelijk te voorkomen, geef ik je een paar handige tips voor thuis:

 1. Jij bepaalt wat en wanneer, jouw kindje hoeveel. Probeer het ‘hoeveel’ los te laten: en dat is niet makkelijk! Jouw kind voelt haarfijn aan als jij iets van haar wil. Maar hoe meer jij focust op de hoeveelheid eten, hoe meer zij zich verzet. Door jouw focus te leggen op wat (kip, bonen en rijst) en wanneer (avondeten rond 17.30 uur) haal je druk weg bij jezelf en jouw kind. Onthoud daarnaast dat een tijdje lastig eten niet betekent dat jouw kind direct gebrek heeft aan bouwstoffen of vitamines;
 2. Blijf alles aanbieden. Ook al komen de aardappelen direct retour: blijf het wel aanbieden. Misschien zit ze er alleen even aan, of proeft ze het alleen. Prima, forceer het niet en laat het aan haar over. Je stimuleert namelijk op deze manier de ontwikkeling van de smaak. Want wist je dat jouw kind maar liefst 15 keer iets moet proeven voordat ze gewend is aan een nieuwe smaak?;
 3. Humor. Je vraagt je misschien af wat er nog te lachen valt. Een slechte eter kan namelijk de sfeer in huis flink naar beneden halen. Toch is humor ontzettend belangrijk. Maak grapjes en lach met elkaar. Dit werkt direct stressverlagend, haalt de ‘druk’ van de situatie en zorgt ervoor dat een positieve sfeer de overhand krijgt. Je wilt namelijk dat jouw kind het eten associeert met gezelligheid;
 4. Schakel optijd hulp in. Aldus prof.dr. Hugo Heymans. Bij het overgrote deel van de eetproblemen raken ouders en kinderen in een vicieuze cirkel terecht. Frustratie, irritatie, wanhoop. Hoe eerder je erbij bent, hoe gemakkelijker het is op te lossen. En hoe kleiner de gevolgen op lange termijn zoals een negatieve gezinssfeer, ruzie met je partner en de gezondheid van jouw kindje.

Wanneer is het verstandig om professionele hulp in te schakelen?

 • Als er tijdens praktisch elk eetmoment sprake is van strijd (huilen, boosheid)
 • Wanneer je merkt dat jij voor de maaltijd al opziet tegen het eetmoment (stress, onrust)
 • Als je regelmatig ruzie hebt met jouw partner over de aanpak
 • Het doorwerkt naar een algemene negatieve sfeer in huis
 • En natuurlijk als je het gevoel hebt dat het een mogelijke lichamelijke oorzaak heeft óf het weinig eten problemen oplevert voor de gezondheid.

Maar..

Weigert jouw kind te eten? Heb je al van alles geprobeerd maar gaat het eerder slechter dan beter? Word jij voor het eten al onrustig bij de gedachte dat je weer aan tafel moet? Dan is mijn 1 op 1 begeleiding wat voor jou. Ik kijk echt mee in jouw situatie door middel van persoonlijke adviezen én videoanalyses. Dit alles vanuit een beveiligde persoonlijke omgeving waarin ik jou(w gezin) begeleid. Benieuwd hoe dit eruit ziet en wat ik voor jou kan betekenen? Stuur me een berichtje om te kijken hoe ik jou kan helpen. 

Stuur me een mailtje
Bronnen:
 •  Cardano Cora, S. (2017). Trajectories of Picky Eating. From normal rite of passage to a developmental problem 
 • Vakblad vroeg “Heb oog voor de kritische fasen in leren eten”