Hoe vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat: 8 praktische tips

Geplaatst op 10 november 2023 in Opvoeding

Nog heel even en dan komt de Sint weer aan in Nederland. Het is ieder jaar weer een moment waar veel kinderen naar uitkijken. Maar wat als je kind er langzaam achter begint te komen dat Sinterklaas niet bestaat? Hoe (en wanneer) leg je dit uit aan je kind? En wat kan je het beste zeggen als je oudste kind bijvoorbeeld niet meer gelooft en je jongste kind nog wel? In dit artikel vind je 8 praktische tips.

Sinterklaas bestaat niet

 

Houd je de mythe in stand of ben je eerlijk?

Het is een jaarlijks terugkerende discussie: is Sinterklaas een leuk sprookje of is het slecht dat we onze kinderen op deze manier ‘voorliegen’? Vooral naarmate kinderen steeds meer vragen beginnen te stellen over het bestaan van Sinterklaas, krijgen sommige ouders er moeite mee om het spelletje mee te blijven spelen. Weet in ieder geval dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat liegen over Sinterklaas schadelijk zou zijn voor kinderen. Ter vergelijking: uit internationaal onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van de ouders liegt tegen hun kind over alledaagse dingen. Over hoe laat het is bijvoorbeeld, over wat er in het avondeten zit of wanneer je ‘monsterspray’ inzet om enge schepsels weg te jagen uit de slaapkamer.

Sinterklaas bestaat niet

 

Een leugentje komt dus vaker voor dan je denkt. Maar daarmee zeg ik natuurlijk niet dat ik liegen aanmoedig. Het gaat er uiteindelijk om dat je een zo eerlijk mogelijk gesprek hebt met je kind, ongeacht het thema. Vooral omdat kinderen van nature goedgelovig zijn: ze vertrouwen je op je woord. En dat vertrouwen wordt minder naarmate ze merken dat dat wat je zegt (vaak) niet klopt. Hoe zit dat dan met het Sinterklaasverhaal? 

Houd in ieder geval met deze 3 dingen rekening:

 

  1. Hoe beleeft jouw kind het Sinterklaasverhaal? Beleeft hij of zij er plezier aan? Of ontstaat er juist stress door?
  2. Hoe vertel jij als ouder over de Sint? Vertel je het als een sprookje (wat weliswaar niet echt is, maar het zorgt wel voor vermaak en plezier). Of zet je Sinterklaas wel eens in als dreigement? (“Als je nu je bord niet leeg eet, dan neemt Piet je mee in de zak”).
  3. Hoe ga je om met eventuele vragen die je kind stelt? Ontkracht je alles wat in twijfel wordt getrokken of geef je ruimte voor openheid? (Als jouw 6-jarige overduidelijk twijfels heeft over het bestaan van de goedheiligman maar jij blijft stug volhouden en overtuigen, dan kan het zijn dat jouw kind na afloop vraagtekens gaat stellen over jouw openheid. 

 

Sinterklaas bestaat niet

Hoe je deze punten precies aanpakt is natuurlijk wel afhankelijk van de leeftijd van je kind.

 

Geloven in Sinterklaas op verschillende leeftijden

Jonge kinderen (van 2 tot 5 jaar) zien Sinterklaas over het algemeen nog als een magisch figuur, vergelijkbaar met personages uit sprookjesboeken. Kinderen van deze leeftijd vinden het vaak nog lastig om realiteit en fantasie uit elkaar te houden. Ze geloven écht in Sinterklaas, zonder twijfel. Zelfs wanneer jij zegt dat hij niet bestaat. Kinderen tussen de 5 en de 7 jaar doen vaak ook nog actief mee met het Sinterklaasverhaal, maar ze kunnen al wel kritische vragen beginnen te stellen. Echter zodra de Sint op het toneel verschijnt verdwijnen alle twijfels als sneeuw voor de zon. Wanneer je kind tussen de 7 en 9 jaar oud is, worden de vragen die je kind stelt serieuzer: “Hoe kan hij zoveel cadeaus kopen?”, “Hoe kan het dat hij op meerdere plekken tegelijk is?”. Toch kan dit ontwikkelingspatroon per kind verschillen. Sommigen willen koste wat het kost blijven geloven, zelfs wanneer ze niet helemaal zeker zijn van de Goedheiligman. 

 

Sinterklaas bestaat niet

 

Sinterklaas bestaat niet: op welke leeftijd vertel je dat?

Op welk moment je vertelt dat de Sint niet bestaat is afhankelijk van je kind (en jouw persoonlijke voorkeuren). Aan de meeste kinderen wordt het rond een jaar of 7 á 8 verteld. Sommige kinderen zijn op jongere leeftijd al kritische denkers en pikken links en rechts van alles op waardoor ze vragen kunnen gaan stellen. Er zijn ook kinderen die uit zichzelf al vertellen dat het allemaal nep is. Maar zo kan het ook zijn dat jouw kind nog zo geniet van het magische karakter van Sinterklaas, dat je hem of haar gewoon nog een jaartje extra laat geloven. Worden er in de klas surprises gemaakt? Dan kun je jouw kind vertellen dat de Sint wat hulp nodig heeft. Begint je kind vragen te stellen of merk je dat hij van andere kinderen hoort dat Sinterklaas nep is? Dan kan dat het juiste moment zijn om uit te leggen dat het allemaal is verzonnen. 

Sinterklaas bestaat niet

 

8 praktische tips om het geheim te verklappen

  1. Vertel het aan je kind aan het begin van de dag. Zo heeft hij tijd om het te verwerken en om vragen te stellen voordat het bedtijd is.
  2. Leg het uit in stapjes en begin bijvoorbeeld met: “Weet je nog dat buurman Piet eigenlijk Sinterklaas was, vorig jaar bij opa en oma?”.
  3. Stel open vragen (wat weet je kind al over de Sint) en laat je kind zelf ook vragen stellen of het verhaal invullen. Stel vragen zoals: “Wat denk je zelf?” of “Goede vraag, hoe zou dat kunnen denk je?”.
  4. In plaats van het bestaan van Sinterklaas te ontkennen (“nee joh, hij bestaat echt wel”) kun je er ook voor kiezen om neutraal te blijven: “Je hebt er wel goed over nagedacht he?”. Een ander alternatief is dat je uitlegt dat Sinterklaas ooit echt heeft bestaan en dat we hem nu vieren, zonder daarbij het wel of niet bestaan te benadrukken.
    Sinterklaas bestaat niet
  5. Geef ruimte aan eventuele emoties (verdriet, teleurstelling, boosheid) en toon begrip. Ieder kind reageert anders wanneer hij hoort dat Sinterklaas niet bestaat. 
  6. Geef vertrouwen en benoem dat jullie het feest nog steeds ieder jaar zullen vieren. (Het kan een angst zijn van je kind dat het nu niet meer gevierd wordt of dat hij geen cadeautjes meer krijgt).
  7. Focus op de nieuwe fase: je bent groter en mag nu meedoen met het grotemensenfeest.
  8. Volg altijd je kind (ongeacht zijn leeftijd) en let daarbij ook op wat goed voelt voor jou als ouder en dat waar jouw kind het meest bij gebaat is.

Sinterklaas bestaat niet

 

Tot slot

Sommige (jonge) kinderen vinden het Sinterklaasfeest zo spannend dat de stress de overhand krijgt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en het kan dan ook een reden zijn om (misschien eerder dan je zou willen) uitleg te geven aan je kind. Wil je weten hoe je je kind kunt helpen omgaan met deze spanning? Lees dan het artikel 6 tips om Sinterklaas stress bij je kind te beperken. Dan blijft het voor iedereen een leuk feest. Fijne Sinterklaas!

 

 

⬇️ Deel dit bericht op je socials ⬇️

Facebook
LinkedIn
Email

Dit vind je misschien ook interessant...