Zo beperk je sintstress bij je kind: 6 praktische tips
Sinterklaas is voor veel kinderen een spannende tijd. De verlanglijstjes zijn vaak weken van tevoren al gemaakt en naar mate pakjesavond dichterbij komt neemt de opwinding toe. Kan de Sint ons huis wel vinden? En welke cadeautjes neemt hij mee? Ondanks dat Sinterklaas één groot feest is kan het bij kinderen voor spanning zorgen. Ik geef je 6 tips hoe je jouw kind kan helpen omgaan met sintstress.
Begin niet te vroeg
De zomervakantie is nog maar net voorbij of de pepernoten liggen alweer in de winkels. Of wat dacht je van al die speelgoedgidsen. Het lijkt wel alsof het ieder jaar vroeger begint. Als ouder kan het hierdoor lastig zijn om de overmaat aan ‘sint-prikkels’ te beperken bij je kind. Ondanks dat je jouw kind natuurlijk niet volledig kunt weghouden van alles wat met de Sint te maken heeft kan je er wel voor kiezen om pas over Sinterklaas te beginnen wanneer de Sint daadwerkelijk in het land is. Berg die reclamefolders nog even op en plak die raamstickers pas op het raam nadat de intocht op televisie is geweest. Dat kan een hoop sintstress schelen. Is de Sint al in het land? Ook dan kun je in huis de invloed beperken door het praten erover te doseren of het voorleesboek over 5 december wat later uit de kast te pakken.
Manage de verwachtingen
Kinderen vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Dat kun je op verschillende manieren doen. Denk aan een kalender waarop je laat zien wanneer je kind zijn schoen mag zetten én wanneer het pakjesavond is. Op die manier hoeft je kind zich niet continu druk te maken over wanneer Sint en Piet langskomen. Daarnaast voorkom je met de kalender dat je kind continu vraagt wanneer hij zijn schoen weer mag zetten. Kleur ‘m samen in, plak er mooie stickers op en maak er een feest van om samen af te tellen. Maar ook hier geldt: start er niet te vroeg mee en kijk naar jouw kind. Sommige kinderen ervaren juist meer onrust door aftelkalenders. Een ander voorbeeld is door je kind voor te bereiden op de activiteit zelf. Denk aan Sinterklaas op school of pakjesavond met familie. Bespreek kort hoe het eruit gaan zien, wat jouw kind kan verwachten en naar wie hij toe kan als hij het niet meer fijn vindt. (TIP!) De activiteiten uittekenen kan hierbij ook heel goed helpen als extra ondersteuning voor jonge kinderen.
Ga flexibel om met vaste rituelen om sintstress te voorkomen
Je schoen zetten of samen de intocht kijken is natuurlijk hartstikke leuk. Maar het kan voor kindern ook spannend zijn; Sinterklaas die ‘s nachts over het dak loopt of een Piet die door de schoorsteen komt. Slaapt je kind moeilijk wanneer hij zijn schoen heeft gezet? Doorbreek de traditie en probeer de schoen eens overdag te zetten. Dan heeft je kind iets om naar uit te kijken na school. Hetzelfde geldt voor het sinterklaasjournaal; je hoeft dit niet persé te kijken. Kijk het later terug of kies ervoor om het niet te kijken als je merkt dat jouw kind er teveel stress door ervaart.
Dreig niet met de Sint
Als ouder kan het verleidelijk zijn om met de Sint te ‘dreigen’ wanneer je kind niet luistert. ‘Je krijgt alleen cadeautjes als je je bordje leeg eet’. Of; ‘Piet neemt je mee hoor als je niet lief bent’. Wij volwassenen weten dat dit niet waar is, maar voor een kind kan dit heel beangstigend zijn. En hierdoor neemt de spanning alleen maar toe. Zet de Sint dus niet in als dreigmiddel en probeer in plaats daarvan te verbinden met je kind. Dat kan je doen door uitleg te geven, gerust te stellen en door in het bijzijn van Sint en Piet jouw nabijheid te bieden als je merkt dat het overweldigend is voor jouw kind.
Vertel je kind over het Sint verhaal
Heb je het gevoel dat de sintstress de overhand krijgt bij je kind en dat het hierdoor eigenlijk niet meer leuk is? Overweeg dan om uitleg te geven en hiermee jouw kind gerust te stellen. Je kunt in dat geval bijvoorbeeld vertellen dat Sinterklaas slechts een verhaal is dat ieder jaar wordt nagespeeld door volwassenen die verkleed zijn. Leg, afhankelijk van de leeftijd van je kind, wel uit dat er andere kinderen zijn die wel ‘geloven’. Voor jonge kinderen is en blijft het Sint feest zo magisch, ook als ze wél wat meer weten. Je hoeft niet bang te zijn dat het ‘leuke’ er ineens af is. In plaats van zelf uitleg geven werkt het ook goed om jouw kind een wedervraag te stellen. Als hij aan jou vraag: “Papa, bestaat de Sint wel?”, kijk dan eens wat het antwoord is als jij zegt: “Wat denk je zelf?”. Hier kun je vervolgens weer op aansluiten.
Zorg voor voldoende rustmomenten zodat je sintstress beperkt
Zowel november als december zijn door Kerst en Sinterklaas vaak al drukke maanden. Er worden tal van activiteiten georganiseerd. Enorm leuk, maar voor kinderen (en voor jezelf) kan het ongemerkt ook (te)veel worden. Kijk daarom goed naar je kind en naar jezelf. Waar gaan jullie goed op? Weet dat het ok is om het anders te doen. Plan pakjesavond bijvoorbeeld bewust ’s ochtends zodat jullie kind(eren) ’s middags voldoende tijd hebben om met de nieuwe kado’s te spelen. Of ga voor een lekkere boswandeling in plaats van borrel met vrienden na een heel weekend sintactiviteiten. Probeer FOMO gevoelens of de gedachte los te laten hoe het “eigenlijk zou moeten zijn” en te kijken op welke manier het voor jullie goed werkt.
Juist deze decembermaand vraagt om vaker inchecken bij jezelf (“Wat heb ik nodig?”) zodat je voldoende energie overhoudt om jouw kind te begeleiden bij sintstress.
Tot slot…kijk vooral naar jouw kind. Met bovenstaande tips wil ik je inspiratie meegeven, er is namelijk niet 1 manier hoe je het moet doen. Weet in ieder geval dat het ok is om het anders te doen.
Geniet vooral samen van dit magische feest en de bijzondere momenten, op een manier die bij jullie past!