Tijd voor jezelf maken als moeder: zo doe je dat!
Tijd voor jezelf maken als moeder is makkelijker gezegd dan gedaan. In een druk gezinsleven en met een agenda vol verplichtingen kom je misschien zelf al snel op de tweede (of laatste?) plaats. Toch loont het om momenten voor jezelf te creëren. Maar waarom is dit zo belangrijk en hoe pak je die tijd voor jezelf? Ik vertel er alles over in dit artikel.
Wat is ‘tijd voor jezelf’?
Hoe zie jij ‘tijd voor jezelf’ voor je? Misschien denk je aan een ligbad met kaarsjes of lekker op de bank hangen met een stukje chocola? Hoe je deze tijd besteedt verschilt per persoon en per moment. De ene keer lees je een boek, de andere keer doe je iets actievers zoals koken of wandelen. Er bestaat niet één manier om ‘goed’ voor jezelf te zorgen. Waar het om gaat is enerzijds voelen waar je op dat moment behoefte aan hebt. En anderzijds ‘jezelf kennen’ en weten wat werkt voor jou. Goed voor jezelf zorgen is namelijk zoveel meer dan een rondje wandelen of een bad nemen. Misschien laadt een vriendin enorm op van een vriendinnenweekend, maar kost het jou eigenlijk heel veel energie en heb je een week nodig om ervan bij te komen. Tijd voor jezelf gaat dus eigenlijk veel meer om je eigen grenzen (her)kennen en hiernaar handelen. En dat klinkt vaak makkelijker dan dat het is.
Het is in onze prikkelrijke maatschappij (en vooral wanneer je kinderen hebt) in mijn ogen een cruciale vaardigheid om van jezelf te weten wat voor jou persoonlijk werkt om op basis daarvan keuzes te kunnen maken. En laat je daarbij niet teveel leiden door wat een ander daarvan vindt of wat je eigenlijk van jezelf zou moeten doen.
Bijvoorbeeld:
- Rustig een kop koffie drinken in plaats van eerst de was op te ruimen
- Vragen of jouw zoontje naast jouw wil zitten in plaats van bij jou op schoot omdat je merkt dat je even behoefte hebt aan fysieke rust
Probeer op zo’n moment echt iets te kiezen waar je van oplaadt of wat jou rust of plezier geeft. En dat klinkt simpeler dan het is. We handelen zo vaak vanuit de automatische piloot vanuit van allerlei onbewuste overtuigingen (ik moet eerst alle klussen in huis af en mag dan pas ontspannen). Maar onbewust zorgt dit ervoor dat onze emmer hierdoor steeds wat meer volloopt en dan ‘ineens’ lijkt over te lopen. Met een kort lontje, slechter slapen of vermoeidheid tot gevolg.
Een misverstand wat ik in de praktijk vaak zie is dat we dit willen oplossen door een dag weg in te plannen, een dagje winkelen of in bad te gaan. Maar vaak raak je hier niet de oorzaak. De sleutel zit vaak veel meer in die alledaagse momenten. Het kan daarom helpen om jezelf eens wat vragen te stellen:
- is dit echt waar ik op dit moment behoefte aan heb?
- Helpt mij dit structureel naar meer rust/plezier/ontspanning in mijn leven?
- Wat kan ik nu doen om er straks weer met rust en plezier te zijn voor….(mijn kinderen/partner).
Probeer in ieder geval te voorkomen dat je toch weer scrollend op Instagram zit of naar een verjaardag gaat waar je eigenlijk geen zin in had. Just ‘me, myself & I’. Wanneer heb je dat voor het laatst gedaan?
‘You can’t pour from an empty cup’
De voordelen van tijd voor jezelf
Behalve dat het sowieso heerlijk is om even ‘uit’ te staan en even geen ‘mama’ te zijn, is het creëren van tijd voor jezelf nog veel meer voordelen:
- Het vergroot je zelfvertrouwen en je gevoel van eigenwaarde (1)
- Het stimuleert je creativiteit omdat je ruimte in je hoofd creëert (2)
- Het vermindert angst en boosheid (3)
- Het vermindert stress en je voelt je meer relaxed (4)
- Je bent beter in staat om gevoelens te reguleren (5).
- Je wordt je bewuster van hoe je je voelt (onrustig vs. relaxed) waardoor het makkelijker wordt om hierop te anticiperen
En dat is niet alleen fijn voor jezelf. Jouw omgeving, waaronder je kind(eren), profiteren hier ook van! Want hierdoor ben je beter in staat om rustig te blijven en jouw kind te helpen op het moment dat hij heftige emoties ervaart
Maar hoe doe je dat dan?
Trust me, je bent niet de enige die het lastig vindt om me-time in te plannen. Want hoe graag je het ook zou willen, soms lijkt het gewoon een onmogelijke opgave om tijd te creëren als je veel te doen hebt. In mijn The MOM Movement traject hoor ik dit van vrouwen als grootste uitdagingen:
- “Ik weet niet waar ik de tijd vandaan moet halen”
- “Het lukt mij op die momenten niet om ‘uit’ te staan”
- “Ik weet niet wat ik leuk vind”
- “Ik ben bang voor de mening van anderen”
Ik snap je wel. Maar wist je dat nummer 2 en 3 eigenlijk aangeleerd gedrag is? Want ‘heb’ jij geen tijd of heb je het ‘gevoel’ dat je geen tijd hebt? Niemand heeft namelijk tijd. Je maakt tijd. Het gaat allemaal om het stellen van prioriteiten en het is ok om jezelf af en toe op nummer één zetten. (Daar wordt iedereen happy van zoals je hierboven hebt kunnen lezen). Creëer dus die ruimte voor jezelf en oefen met het ervaren van rust op die momenten. Laat de boel een keer de boel (ook al staart de vaat je aan) of zeg een keer ‘nee’ als je vriendin wil afspreken. Het is echt mogelijk. De kunst is om je eerst bewust te worden van de momenten waarop je die tijd voor jezelf nodig hebt. Dit kun je doen door jezelf een paar keer per dag de vraag te stellen: “Hoe voel ik mij?”. Ook meditatie, wandelen (liefst in de natuur) of een paar minuten ‘lummelen’ helpen je hierbij. Begin dus niet te groot maar met kleine activiteiten. Dit kun je langzaam uitbouwen.
Wat als je alsmaar doorgaat
Maar wat als het nou echt niet lukt; ontspannen, even niks doen. Je houdt dit wel even vol (alsmaar doorgaan), maar uiteindelijk gaat het ten koste van jezelf:
- Je krijgt een korter lontje
- Je voelt je opgejaagd
- Of je hebt het idee dat je alles ‘maar half’ doet.
- Lichamelijke klachten: hoofdpijn, stijve nek, rugpijn of een gespannen kaak
Wist je dat jouw lichaam deze afgeeft als een soort alarm: “Het gaat niet goed met mij”. In plaats van hiernaar te luisteren, stappen we hier in de waan van de dag vaak overheen en ‘wennen’ we hieraan. Is dit herkenbaar voor je?
Dan leef je waarschijnlijk al langere tijd in een modus van altijd ‘aan’ staan en teveel ballen hooghouden. In The MOM Movement gaan we hiermee aan de slag. Want tijd voor jezelf is geen luxe, het is noodzaak. Wil jij meer rust- en genietmomenten ervaren? Meer balans ervaren en daardoor als vanzelf weer kunnen stralen op alle fronten (zowel werk als privé)? Dan sluit mijn TMM traject goed aan. Dit traject is voor gedreven vrouwen die niet langer zoeken naar informatie, maar naar transformatie. Vrouwen die voelen wat de waarde is van investeren in zichzelf. Voor hun werk maar vooral voor hun gezin. Doorbreek jouw eigen (niet helpende) patronen en voorkom dat je ze doorgeeft aan jouw kind(eren). We starten in het voorjaar van 2023 en het aantal plekken is beperkt. Wil jij het als eerste horen zodra de deuren opengaan? Schrijf je dan vrijblijvend in op de wachtlijst via onderstaande button.



BRONNEN
- Motivation matters: Development and validation of the Motivation for Solitude Scale – Short Form (MSS-SF)
- Solitude: An Exploration of Benefits of Being Alone
- Solitude as an Approach to Affective Self-Regulation