16 tips om een lange autorit met kleine kinderen te overleven
Een lange autorit kan behoorlijk uitdagend zijn met kleine kinderen. Maar met de juiste voorbereidingen en een paar praktische tips kan je jullie reis gelukkig een stuk aangenamer maken, zowel voor jezelf als voor je kind(eren). In dit artikel deel ik mijn favoriete praktische tips met je om een lange autorit met kleine kinderen te overleven. (Deels gebaseerd op onze eigen ervaring van de jaren die we in Zweden woonden en we 14 uur onderweg waren met 2 jonge kids naar Nederland).
Betrek je kind(eren) bij de planning van de autorit
De voorpret is misschien wel net zo leuk als de vakantie zelf. Laat je kind(eren) dus meehelpen bij de voorbereiding van de autorit. Geef ze keuzes zoals het kiezen van de liedjes om onderweg naar te luisteren (een vakantieplaylist) of laat ze speelgoed of boeken uitzoeken die ze mee willen nemen voor onderweg. Door je kind bij de reis te betrekken maak je hun deelgenoot. Samen een aftelkalender maken wanneer jullie precies weggaan is ook een leuke voorbereiding en kan vooral jonge kinderen die nog over weinig tijdsbesef beschikken helpen naar meer overzicht.
Maak het visueel
Jonge kinderen beschikken over weinig tijdsbesef. De reis visueel maken helpt hen beter te begrijpen hoe lang de reis duurt. Hier twee leuke manieren waarop je dit kunt aanpakken:
Teken de route
Pak een vel papier en teken een overzicht van de route met herkenbare plaatjes. Wees daarin lekker creatief. Zo tekende ik bijvoorbeeld een hamburger als we voorbij Hamburg reden. Voor kinderen maakt het niet uit hoe het eruit ziet, het gaat hen vooral om het overzicht zodat ze grip hebben op de duur van de reis.
Gebruik een timer
Een andere mogelijkheid is om een timer te gebruiken (op je telefoon bijvoorbeeld) die visueel maakt hoe lang de reis nog duurt. Tel de pauzes ook op bij de reis (of zet de timer op pauze). Zo ziet je kind precies hoever jullie zijn en wanneer er weer een stop aankomt. Je kind krijgt op deze manier een gevoel van controle en zal (zeer waarschijnlijk) minder “hoelang nog” vragen.
De basis: een ‘overlevingspakket’
Maak het jezelf gemakkelijk en zorg ervoor dat je een doos of tas met de belangrijkste spullen binnen handbereik hebt staan in de auto. Speentjes, doekjes, luiers, reservekleding, lievelingsknuffels, paspoorten, pilletjes tegen reisziekte. Dat scheelt je een hoop zoeken wanneer je snel iets nodig hebt. Leg niet al het entertainment tegelijkertijd achterin de auto maar bewaar ook een deel voorin zodat je bij een crisismoment (zoals een file) wat nieuws achter de hand hebt.
Ga ‘s nachts rijden
Laat je planning en jullie energielevel het toe? Ga dan ‘s nachts rijden of vertrek direct na het avondeten. Het is dan een stuk rustiger op de weg, het is minder warm en je kind kan ondertussen lekker slapen.
Voorkom keuzestress
Kleine kinderen zijn zich vaak niet bewust van het feit dat je niet alles mee kunt nemen op vakantie. Voorkom keuzestress en geef je kind tijdens het inpakken een doosje dat hij zelf mag vullen met zijn lievelingsspeelgoed. Past die grote auto er niet meer bij? Dan zul je er iets anders uit moeten halen. Vindt je kind dit nog lastig? Maak dan zelf een selectie van speelgoed waar hij zichzelf lang mee kan vermaken en dat weinig ruimte inneemt.
Plan voldoende rustpauzes in
Een goede voorbereiding is het halve werk voor een geslaagde autorit met kleine kinderen. Zoek online, voordat jullie op reis gaan, alvast naar kindvriendelijke stops langs de route, zoals parkeerplaatsen met veel groen of een speeltuin. Of neem speelgoed mee wat weinig ruimte inneemt en waar jouw kind zijn energie mee kwijt kan. Denk aan een voetbal of opvouwbare step.
Vermijd ‘moeten’ en schakel over naar ‘willen
Misschien heb je voor onderweg al verschillende leuke stops uitgezocht. Het is altijd fijn om op deze manier een planning te hebben. Maar het gevaar is wel dat deze stops een doel op zich worden en dat je hierdoor niet meer meegaat in je natuurlijke flow. Bijvoorbeeld: je komt rond het slaapje van je kind aan bij die ene leuke bezienswaardigheid en je kind huilt alleen maar. Het zweet breekt je uit en je bent misschien teleurgesteld. Je kunt dit voorkomen door ‘moeten’ vaker te vervangen door ‘willen’. Probeer in het moment te bekijken wat op dat moment fijn is voor jullie in plaats van de reis tot in detail vooraf te plannen. Hoe relaxter jij kan reageren op een (onverwachte) situatie, hoe rustiger je bent en hoe rustiger jouw kind zich voelt.
Spelletjes: achterbankbingo of spelletjes van huis
Maak een bingokaart met items die je onderweg tegen kunt komen en laat je kind tijdens de rit op zoek gaan. Degene die als eerste alles gespot heeft, heeft ‘bingo’ en wint het spel. Geen zin om zelf een bingokaart te knutselen? De ANWB heeft handige Achterbankbingo-kaarten die je direct kunt downloaden en printen. (Geschikt van 4 tot 12 jaar oud). Speelgoed van huis doet het ook altijd goed: raamstickers, boeken (die ze zelf kunnen lezen of die jij voor kunt lezen), een magnetisch tekenbord of een LCD-tekentablet. Eén druk op de knop en je kunt weer een nieuwe tekening maken. Daarnaast scheelt het een hoop vieze vingers.
Zorg voor voldoende snacks
Snacks en drankjes zijn misschien wel de meest simpele manier om je kind(eren) bezig te houden tijdens een lange reis. Zorg dan ook voor een goede voorraad in kleine hoeveelheden zodat je regelmatig iets kan geven (= weer entertainment). Eten wat voor weinig rotzooi zorgt zijn: crackers, rozijntjes, gedroogd fruit, schijfjes komkommer of soepstengels. Probeer suikerrijke snacks zoals lollies te vermijden, die kunnen energiepieken veroorzaken. Al mag het natuurlijk best een feestje zijn op vakantie.
Een luier en toiletrol in je dashboardkastje
Een echte lifesaver wat mij betreft: toiletpapier en een luier in je dashboardkastje. Ik weet nog dat ons zoontje net zindelijk was toen we in Berlijn al 1,5 uur vaststonden in een file. We konden geen kant op, maar bleven wel langzaam doorrijden waardoor uit de auto stappen geen optie was. Ons zoontje moest zo nodig plassen dat we hem onderweg een luier om hebben gedaan. Ik was zo blij met deze life hack die ons een urine walm vanaf de achterbank heeft bespaard.
Ruziënde kinderen of een huilende baby?
Muziek of een luisterboek luisteren met een koptelefoon zijn de perfecte manier om kinderen te helpen zich even af te zonderen. Kies voordat jullie vertrekken samen een paar spannende sprookjes of grappige verhalen uit en zorg ervoor dat je ze zonder internet kunt beluisteren. De koptelefoon van JBL vind ik persoonlijk heel prettig: hij is verstelbaar en daarnaast zit er ook een begrenzer op het volume.
Hang een organizer op
Niets zo vervelend als je continu om moet draaien om je kind wat te geven. Maak het jezelf gemakkelijk en hang een organizer aan de autostoel waaruit je kind zelf spelletjes of wat eten kan pakken. Behalve dat dit handig is voor jou, is het voor je kind ook leuk om te ontdekken wat er in alle vakjes zit.
Maak een verrassingsdoos
Heb je voldoende ruimte achterin? Dan kan je een verrassingsdoos tussen de stoelen van twee kinderen plaatsen. Stop er speelgoed in en snacks en laat je kinderen steeds weer wat nieuws uit de bak graaien. Plezier gegarandeerd. Maar maak het niet te moeilijk: speelgoed van thuis even opnieuw verpakken is ook al leuk voor kinderen.
Vergeet je eigen humeur niet
Heb je er zin in? Of zit je al helemaal in de stress voordat jullie überhaupt zijn vertrokken? Of misschien slaap je slecht omdat je bang bent dat je iets vergeet? Relaxxxx, wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat je nog even een tube tandpasta in de lokale supermarkt koopt? Hoe rustiger en fitter jij de auto instapt, hoe makkelijker het is om rustig te blijven tijdens eventuele tranen of een boze bui van je kind.
Digitaal vermaak tijdens de rit
Je hoeft je kind gelukkig niet de hele rit zelf te entertainen. Laat jouw kind onderweg foto’s maken, neem een tablet mee, een portable dvd-speler of een Nintendo waarop je kind de leukste spelletjes kan spelen. Wil je de schermtijd beperken omdat je bang bent dat je kind tijdens jullie vakantie alleen nog maar op de tablet wil? Leg je kind dan uit dat een lange autorit een uitzondering is. “Omdat we zolang reizen mag je wat langer op de tablet, maar tijdens de vakantie spelen we gewoon buiten”.
Probeer er daarnaast op te letten hoe je kind naar het scherm kijkt. Let daarbij op de houding van je kind (hang het scherm bijvoorbeeld op in plaats van dat je kind lange tijd naar beneden kijkt). Let op de afstand tot het scherm en wissel schermactiviteiten af met momenten zonder scherm. Kortom: heb aandacht voor het op een gezonde manier inzetten van het scherm in plaats van de minuten te klokken.
Go with the flow
Een autorit met kleine kinderen laat zich nu eenmaal niet plannen. Zorg er dus voor dat je van tevoren niet al te hoge verwachtingen hebt als ouder en laat de reis je overkomen. Dat scheelt een hoop teleurstelling en stress als het toch even anders verloopt dan je had gehoopt. Probeer kalm te blijven wanneer je kind onrustig of prikkelbaar wordt. Je zit nu eenmaal in een kleine ruimte en het is heel normaal dat je kind af en toe zijn energie kwijt wil. Probeer je kind af te leiden of plan een extra stop in, en bedenk je vooral; aan deze reis komt vanzelf weer een einde. Zit jij zuchtend in de auto of ben je steeds aan het klagen? Jouw kind ziet dit. Natuurlijk mag je best even balen na 3 uur file maar probeer vooral te laten zien hoe je omgaat met een lastige situatie. Het is misschien niet leuk, maar hoe kan je er samen toch iets leuks van maken? Dit is een leerzame les die je jouw kind onbewust meegeeft.