Waarom verschillen in de opvoeding niet erg zijn

Geplaatst op 27 september 2019 in Moederschap

Verschillen in de opvoeding: een bekende top 5 ergernis van stellen met kinderen. De een vindt alles prima, de ander stelt de kaders en geeft grenzen aan. Waar jij het relaxte karakter van je partner in het begin zo aantrekkelijk vond, is het nu in de opvoeding van jullie kinderen ergernis nummer 1. Het speelgoed slingert overal, tanden zijn niet gepoetst en wanneer je het bespreekbaar maakt dan ben jij volgens jouw partner te neurotisch. Ze hebben toch ontbeten en waren op tijd op school? 

Van partners naar ouders

De komst van een kind verandert de manier waarop jullie samen verder gaan. Stellen die een kind krijgen, volgen een ander ontwikkelingstraject dan koppels zonder kinderen. Elke fase van het ouderschap vraagt nieuwe vaardigheden en inzichten van jullie als ouder. Daarnaast duurt opvoeden gemiddeld zo’n twintig jaar. Het continu met elkaar eens zijn is dan ook een mission impossible.

Ergernissen

Verschillen in de opvoeding hoeven lang niet altijd tot problemen te leiden. Iedereen is anders, dat geldt ook voor jullie als ouders. Daarnaast komen bepaalde persoonlijkheidskenmerken in een relatie anders tot uiting. Bij het opvoeden van kinderen zie je vaak dat bepaalde karaktertrekken van ouders elkaar versterken. Bijvoorbeeld: de ene ouder is vrij streng in de ogen van de andere ouder. Deze reageert hierop door toegeeflijker te worden naar de kinderen. Toegeeflijker dan dat je eigenlijk zou zijn zonder mede-opvoeder. Beide aspecten kunnen oorzaken zijn van onderlinge verschillen en ergernissen. Maar ook een verschil in ouderlijke taken kan een rol spelen. Iets wat vaak onbewust ontstaat vanaf het moment van verlof. Als vrouw ben je over het algemeen langer thuis waardoor je eigenlijk ook profiteert van meer leermomenten met jouw kindje. Als partner kan het dan ook zoeken zijn naar jouw plek omdat die 1 op 1 momenten met jouw kind minder zijn. Hierdoor kan het zogenaamde “Maternal gatekeeping” ontstaan: de vrouw fungeert als poortwachter en trekt onbewust meer (zorg)taken meer naar zich toe. Naast een ongelijke taakverdeling, kan dit ook de onderlinge verschillen nóg meer versterken. 

Hoe gaan kinderen met die verschillen om?

Kinderen kunnen er prima mee omgaan dat er verschillen zijn tussen jou en jouw partner. Onderzoek laat geen negatieve gevolgen zien. Belangrijk is dat deze verschillen niet té ver uit elkaar liggen, het niet voortdurend tot ruzies leidt én je als ouder voorspelbaar bent. Dus niet het ene moment heel streng en het andere moment mag alles. Dit is voor kinderen verwarrend. Daarnaast zijn verschillen in de opvoeding zelfs leerzaam voor kinderen. Allereerst leren ze dat er niet 1 manier is om met een situatie om te gaan, dit verruimt hun blik. Ten tweede is een goede voorbereiding voor hun latere leven als ze zien dat mensen verschillen van elkaar. Denk bijvoorbeeld aan je schooltijd waar bij de ene docent andere afspraken gelden dan bij een collega docent. Je bereidt je kinderen dus voor op die verschillen die zij in hun latere leven nog veel vaker tegen zullen komen.

Wanneer is het tijd voor actie?

Als een van jullie last heeft van de onderlinge verschillen is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Dat geldt ook voor jullie kind(eren). Het ene kind is flexibeler dan het andere kind als het gaat om verschillen in benadering en afspraken. Kijk naar die behoeftes en probeer jullie gedrag daar op af te stemmen.

Tips hoe je dit kan doen:

 1. Allereerst: acceptatie van de verschillen helpt om de lastige momenten te relativeren. Vel niet gelijk een oordeel (jij laat ze nu tv kijken omdat je niet met ze wil spelen), maar vraag naar de reden van de keuze. Het helpt om open vragen te stellen: er staat ruimte voor uitleg en je raakt minder in de verwijt modus. Onderaan dit blog geef ik je een aantal handige voorbeeldvragen. 

 2. Erken de verschillen naar je kind. Vind jij het belangrijk dat jouw kinderen hun tas ’s ochtends zelf inpakken, maar jouw partner neemt dit met liefde van hen over? Als jouw kinderen vragen waarom jij dat niet voor hen doet, kun je dit prima uitleggen: “Ik vind het belangrijk dat jullie zelf leren om de tas in te pakken. Als mama jullie wegbrengt heb je het geluk dat zij het voor jullie doet”;

 3. Steun elkaar. Ook al ben je het van binnen écht niet met je partner eens, steun de ander in het bijzijn van de kind(eren) en bespreek na afloop jullie verschil in visie. Hiermee laat je zien dat jullie elkaars mening respecteren. Daarnaast voelen vooral oudere kinderen ruimte om ouders uit te spelen door met jullie apart in de onderhandelingsmodus te gaan. Verschillen tussen jullie worden dan nog meer uitvergroot;

 4. Zoek naar overeenkomsten. Bespreek samen welke ‘algemene’ waarden voor jullie allebei belangrijk zijn. Het wordt dan makkelijker om vorm te geven aan alledaagse opvoedsituaties. Stel, ‘zelfstandigheid’ vinden jullie allebei belangrijk, dan kan het goed zijn om níet die tas ’s ochtends in te pakken voor je kind maar hem dit zelf te laten doen.

 5. Ga in gesprek. Jullie voeden beide op met de intentie dat je het beste wilt voor je kind. Door in gesprek te gaan met elkaar krijg je beter zicht op de achterliggende redenen waardoor. Hierdoor ontstaat er meer begrip en is het makkelijker om naar een middenweg te zoeken. 

  Om meer op 1 lijn te komen kun je elkaar de volgende vragen stellen: 
   • Wat vind jij belangrijke waarden?
   • Welke afspraken horen bij die waarden?
   • Wat vond jij fijn/belangrijk uit jouw eigen opvoeding en wil je jouw kind ook meegeven?
   • Wat zou je juist anders willen doen?
   • Welke kwaliteiten waardeer jij van je partner en waarom?
   • Wat maakt jullie als opvoeders een sterk team?
   • Hoe kunnen jullie dit nog meer inzetten?

Bronnen: