Waarom vervelen goed is voor een kind

Geplaatst op 25 oktober 2019 in Opvoeding

“Ik verveel me, jij moet wat verzinnen…”. Van spelletjes, boeken, racebanen of kisten met lego…. Je zou denken dat je je als kind eigenlijk niet meer hoeft te vervelen. Vaak is er genoeg speelgoed in huis, er zijn leuke activiteiten na school en door de komst van media is er altijd wel iets om je mee te vermaken. Toch krijg ik regelmatig de vraag van ouders “Mijn kind verveelt zich en ik weet niet goed of ik hem dan moet helpen of juist niet”.

Gun kinderen verveeltijd

Wanneer jouw kind bij jou komt omdat hij zich verveelt, kan het gevoelsmatig lastig zijn om hier geen gehoor aan te geven. Bedenk je op zo’n moment dat je ze juist helpt door niet direct een activiteit te bedenken. Het is goed dat ze leren om even niets te doen in plaats van dat zij opgroeien met de verwachting dat ze constant vermaakt moeten worden. Wat als we onze kinderen wat vaker laten vervelen? Welke invloed heeft dit op hun ontwikkeling?

Verwerken emoties

Allereerst zorgt een moment van verveling ervoor dat de hersenen tot rust komen. Kinderen hebben deze tijd hard nodig om gebeurtenissen en emoties van die dag te kunnen verwerken om zo overprikkeling tegen te gaan. Rustmomenten zijn daarvoor cruciaal. Daarnaast zorg je ervoor dat kinderen leren om juist die activiteiten te kiezen, die op dat moment passen bij hun stemming. Zijn ze druk; dan zullen ze onbewust voor een activiteit kiezen waar ze hun energie in kwijt kunnen.

kind verveelt zich, buitenspelen

Stimuleert de creativiteit

Daarnaast zorgt verveling ervoor dat je creatiever gaat denken. Het stimuleert ons voorstellingsvermogen wat belangrijk is voor het ontwikkelen van empathie: het vermogen om je in te leven in een ander. Dit heb je nodig voor het aangaan en onderhouden van relaties. Hoe vaker kinderen de ‘lummeltijd’ invullen met schermgebruik; hoe minder mogelijkheden de hersenen hebben om tot rust te komen wat ten koste gaat van de creativiteit. Er wordt voor ze gedacht in plaats dat ze zelf worden gestimuleerd om iets nieuws te bedenken.

Een interessant onderzoek is een Canadese studie die plaatsvond in de jaren tachtig toen de televisie geleidelijk zijn intrede deed. Zij vergeleken kinderen in drie groepen (één met vier tv-zenders, één met één zender en één met geen) en bestudeerden de overeenkomsten voor de komst van de televisie en daarna. De kinderen in de groep zonder tv scoorden beduidend hoger dan de anderen op verschillende denkvaardigheden en hun voorstellingsvermogen. Opvallend was dat dit zo was, tót zij zelf ook een tv kregen. Toen kwamen de vaardigheden op hetzelfde niveau als de andere kinderen. 

Probleemoplossend vermogen

Daarmee komen we gelijk bij dit derde punt. Doordat ze worden gestimuleerd om zelf na te denken, leren ze beter om een ‘probleem’ als verveling op te lossen. Ze weten dat jij niet direct met een idee komt, maar leren vertrouwen op zichzelf (ook al verveel ik mij nu, er komt vanzelf iets in mij op wat ik kan doen).  Het zelfvertrouwen van kinderen neemt toe als zij merken dat ze zelf in staat zijn om oplossingen te bedenken. Hoe ouder kinderen zijn, hoe meer jij ze kunt stimuleren om tot eigen ideeën te komen.

Zelfstandigheid

Door jouw kind eerst zelf na te laten denken, laat je indirect zien “jij hebt mij niet nodig, je kan het zelf”. Dit vergroot het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid. Daarnaast is het ook een win-win situatie. Jouw kind komt niet om de haverklap bij jou als hij zich verveelt om te vragen of jij iets kunt bedenken wanneer ze weten dat jij hen eerst zelf na laat denken. Wanneer dit vaker gebeurt zullen ze succeservaringen opdoen en jou minder nodig hebben!

Hoe kan ik mijn kind hierbij ondersteunen?

Het verschilt het per kind hoe makkelijk ze tot een nieuwe activiteit komen. Ook leeftijd speelt een rol. Voor jonge kinderen voelt vijf minuten vervelen als heel lang. Heb je het idee dat je kind vastloopt dan kan het geen kwaad om hem even op weg te helpen. Hieronder geef ik je een aantal tips.

Tips!

  1. Stimuleer jouw kind eerst om zelf iets te bedenken. Je kunt hem op weg helpen door de volgende zin: “Loop eens een rondje door het huis, misschien kom je onderweg iets leuks tegen”;
  2. Een andere manier is het maken van een ideeënposter. Onderaan dit blog vind je een gratis voorbeeld. Stel samen met je kind een lijst op met activiteiten die zij leuk vinden om te doen. Zorg voor afwisseling tussen binnen- en buitenactiviteiten zodat je er ongeacht het type weer wat aan hebt. Wanneer ze zich de volgende keer vervelen, dan help je hen aan de lijst herinneren zodat ze vervolgens zelf een activiteit uitkiezen;
  3. Een makkelijke manier om “verveeltijd” op te vullen is met een filmpje of game. Het zorgt er alleen niet voor dat de hersenen tot rust komen. Natuurlijk is het niet erg om dit af en toe te doen, maar voor de lange termijn helpt het om een vaste afspraak te maken over schermtijd. Bijvoorbeeld: “vanaf 17.00 uur mag de pc of tv aan”. Dit zorgt ervoor dat kinderen zich de eerste 1,5 uur na school zelf moeten vermaken met andere activiteiten. Fysieke activiteiten zijn voor kinderen tevens een fijne manier om te ontladen na een drukke dag;
  4. Blijft jouw kind doorvragen om jouw hulp, bied een klusje aan. Waarschijnlijk heeft hij dan toch ineens iets anders (leukers) bedacht…zo niet, dan is het een mooie win-win situatie!

 

Gratis download: poster Verveelmenietjes

Het ene kind vindt het makkelijker om een nieuwe activiteit te bedenken als hij zich verveelt dan het andere kind. Wat kan helpen is deze ideeënposter. Vul deze samen in en wanneer jouw kind zich verveelt, kun je hem hierop attenderen zodat het makkelijker wordt om iets nieuws te bedenken.

Download de poster

 

Bronnen:
  • Australian Parenting Network (2018), Green, J.
  • Macbeth Williams, T. (1986). The impact of television. A natural experiment in three communities
  • Mann, S. & Cadman, R. (2014). Does being bored makes us more creative?