Wat doet een orthopedagoog? De meestgestelde vragen op een rij

Geplaatst op 14 augustus 2022 in Opvoeding

“Wat doet een orthopedagoog eigenlijk?” of” Hoe kan een orthopedagoog mij helpen?”. Het zijn vragen die mij regelmatig worden gesteld en die ik natuurlijk graag beantwoord. Er is immers niets leuker dan praten over je vak. Er valt een hoop over orthopedagogiek te vertellen daarom heb ik de meestgestelde vragen voor je op een rij gezet. Zo weet je precies wat je van mij als orthopedagoog kunt verwachten.

Wat doet een orthopedagoog

Wat doet een orthopedagoog?

Een orthopedagoog is een universitair opgeleide gedragswetenschapper die zich heeft gespecialiseerd in de ontwikkeling van het kind en de interactie met zijn omgeving. Het uitgangspunt is de (problematische) opvoedingssituatie. Hierbij wordt er altijd gekeken naar het kind in samenhang met het gezin en andere opvoeders, school en opvang. Orthopedagogen ondersteunen zowel kinderen als volwassenen op het gebied van ontwikkeling en gedrag. Het gaat een orthopedagoog om de wisselwerking tussen deze twee.

 

De herkomst van het woord ‘orthopedagoog’

Het woord ‘orthopedagoog’ bestaat uit de Griekse woorden ‘ortho’ en ‘pedagoog’ (afgeleid van ‘paidagoogia’). Ortho betekent ‘recht’ of ‘juist’. Het woord ‘paidagoogia’ betekent letterlijk ‘kinderleiding’. Je zou dus kunnen zeggen dat ‘orthopedagoog’ ook wel ‘de juiste kinderleiding’ betekent. Toch krijg je van mij als orthopedagoog geen wijzende vinger. Ik laat je, op basis van mijn jarenlange ervaring, liever alle manieren zien waarop je kán opvoeden zodat je daar zelf jouw manier uit kunt halen. Daarnaast focus ik mij ook vooral op wat jij nodig hebt als ouder. Hoe meer het ouders lukt om rustiger, veerkrachtiger en ontspannender te zijn, hoe beter het lukt om aan te sluiten bij de behoefte van het kind.

Wat doet een orthopedagoog.jpg

Hoe ziet het werkveld eruit?

Het werkveld van een orthopedagoog is veelzijdig en kan onder andere gericht zijn op jeugdzorg, leerlingenzorg (onderwijs), gehandicaptenzorg en preventie. Dit laatste betreft mijn werkgebied. Ik informeer ouders over de ontwikkeling van hun jonge kind(eren) en help hen zelfstandig opvoedproblemen verhelpen en voorkomen. Daarbij heb ik extra aandacht voor de gesteldheid en het welbevinden van de ouder(s): dus hoe jij het ouderschap beleeft en de uitdagingen die je daarin kan ervaren. 

 

Wanneer mag iemand zich orthopedagoog noemen?

Om orthopedagoog te kunnen worden volg je de universitaire studie pedagogiek of psychologie met aanvullende vakken. Vervolgens is een aanvullende studie van twee jaar vereist en moet er minimaal 3000 uur werkervaring opgedaan worden voordat je als orthopedagoog aan het werk mag. Je krijgt deze titel dus niet zomaar. Geschoolde orthopedagogen sluiten zich na het succesvol afronden van hun studie aan bij een beroepsvereniging. Voor orthopedagogen is dit de NVO. De NVO zorgt ervoor dat de kwaliteit van de zorg wordt gewaarborgd. Dit doen ze onder andere door te controleren op de hoeveelheid bijscholing, intervisie en werkuren. 

 

Wat is het verschil tussen een orthopedagoog en een psycholoog?

Een psycholoog focust zich op de mens en zijn gedrag. Ze hebben zich gespecialiseerd in de gevoelens, gedachten en de algehele geestelijke gezondheid van mensen in het algemeen. Een orthopedagoog daarentegen focust zich specifiek op het kind en zijn omgeving. Daar horen bijvoorbeeld ook de opvoeders van het kind bij. Het gaat bij orthopedagogiek om het hele opvoedsysteem en de daaruit voortvloeiende (problematische) leer- en opvoedsituaties.  

 

Waarmee ben ik onderscheidend in mijn werk?

Als orthopedagoog heb ik in het bijzonder aandacht voor hoe jij als werkende ouder in je vel zit. Om goed voor een ander te kunnen zorgen is het immers van groot belang dat je eerst aan jezelf denkt; hoe voel jij je, wat heb je nodig? Dit is van directe invloed op jouw kind en andersom. Door hiermee aan de slag te gaan krijg je al snel zicht op zaken die onderliggend meespelen. Het vormt de basis voor opvoeden vanuit rust en balans. Mijn aanpak is geruststellend, nuchter en praktisch en ik wil jou als ouder vooral veel vertrouwen geven. Je doet het namelijk al geweldig. En als je toch een keertje met je handen in het haar zit, dan is hulp vragen helemaal niet erg. Want laten we eerlijk zijn: het ouderschap is één van de meest verantwoordelijke taken in je leven. Is het dan niet gek dat je er geen opleiding voor volgt? Je hoeft het niet allemaal zelf uit te vinden. Van zindelijkheidstraining en omgaan met boosheid tot het combineren van werk en gezin. Met meer dan tien jaar werkervaring geef ik je alle handvatten om weer te kunnen genieten van jouw leven met jonge kinderen.

Wat doet een orthopedagoog