Delia – Skin Master: “Ik heb lang gedacht dat alles perfect moest”

Elke maand interview ik een inspirerende moeder die naast de mooie kanten van het moederschap ook haar uitdagingen deelt. Te vaak wordt gedacht dat het insta plaatje ‘de waarheid’ is. Daarom in deze rubriek: eerlijke verhalen met een positieve touch. Waar andere working moms herkenning maar ook vooral inspiratie uit kunnen halen. Deze keer ga ik in gesprek met Delia (Skin Master)!

Delia Skin Master

Even voorstellen

Delia Erdogan-Keshk, beter bekend als Delia Skin Master, runt haar bedrijf (huidverbeteringspraktijk Delia Skin Clinic) samen met haar moeder Sylvia en ze doen dit inmiddels al ruim 25 jaar! Inmiddels is ze uitgegroeid tot marktleider in haar branche en heeft ze in totaal nog 3 andere bedrijven opgezet. Behalve succesvol onderneemster is Delia ook nog influencer, vrouw van Ömer én de trotse mama van 3 zoons (Kerim, Amir en Zayn) en een dochter (Lila).

 

Delia, je hebt 4 kinderen en combineert het ouderschap met meerdere bedrijven, hoe doe je dat?

“Dit is een vraag die ik heel vaak gesteld krijg. Ömer en ik zijn gezegend met veel mensen om ons heen die kunnen inspringen. Zo hebben we aan beide kanten onze ouders nog die regelmatig helpen, we hebben twee oppassen en als het echt nodig is racet mijn assistent Suheyda wel eens naar het schoolplein als een meeting onverwachts uitloopt. Het valt of staat allemaal met de mensen om je heen”.

“Toen ik voor het eerst zwanger werd ontwaakte er een soort oerkracht in mij”

Delia Skin Master

Waarom is het voor jou zo belangrijk om je ambities na te jagen?

“Ik heb dit eigenlijk altijd al wel gehad. Als kind deed ik aan topsport paardrijden. De drang om te presteren en om de beste te zijn zat er dus al vroeg in. Toen ik zwanger werd van Kerim ontwaakte er een soort oerkracht in mij. In plaats van gas terug te nemen merkte ik dat ik de ambitie had om alleen nog maar groter te worden. Ik gooide mezelf in het diepe. Ik wist dat mijn droom om moeder te worden, mijn droom om een succesvolle zakenvrouw te zijn, niet in de weg hoefde te staan”. 

 

En toen had je ineens niet één, maar vier bedrijven. Dat lijkt me best veel, alles bij elkaar.

“Ik had van tevoren niet bedacht dat het vier bedrijven moesten worden. Dat had ik niet gepland. Net zoals dat je niet van tevoren plant dat je vier kinderen wilt. Het overkomt je (en het is ons gelukkig gegund). Mijn bedrijven sluiten mooi op elkaar aan. Ja, het is veel. Ik moet veel ballen tegelijk in de lucht houden. Maar uiteindelijk valt of staat het met hoe je het aanpakt. (Lacht) Ik moet het nu alleen wel hierbij houden. Als ik zowel voor mijn kinderen als mijn bedrijven het beste wil, dan moet het naast elkaar kunnen leven”.

Wat zijn de momenten die je het meest uitdagend vindt? 

“Ik draag een enorme verantwoordelijkheid met de bedrijven die ik run. Het is soms lastig om dit thuis los te laten. Als ik een 9-tot-5 baan had gehad, dan was dat een stuk minder geweest denk ik. Dan had ik aan het einde van de dag de deur achter me dicht getrokken en de boel de boel kunnen laten. Ik denk dat ik dan fysiek en mentaal meer aanwezig zou zijn bij mijn kinderen. De uitdaging zit ‘m er voor mij in dat ik niet werk als ik met mijn kinderen ben. En dat sluipt er helaas weleens bij in; toch even m’n mail bijwerken of een telefoontje beantwoorden. Dit is jammer genoeg niet altijd een keuze. Soms zit er een heel team op mij te wachten voor een belangrijke deadline. Gelukkig lukt het wel steeds beter om hier mijn balans in te vinden. Ik ga dan liever een uurtje later naar huis zodat ik écht thuis kan zijn (en niet nog mijn laptop hoef open te klappen)”.

“Ik heb mezelf er bij neergelegd dat niet alles perfect hoeft”

Wat is de grootste les die je uit het werkend moederschap hebt gehaald?

“Ik heb heel lang gedacht dat ik alles perfect moest doen: én een goede werkgever zijn, én een goede zakenvrouw én een goede moeder. Maar je kunt het niet allemaal 100% doen. Niemand is perfect. Ik heb mezelf daar bij neergelegd en probeer vooral te doen wat goed voelt. Dat is zo belangrijk. Ik stel mezelf, zowel in het moederschap als in mijn business, dan ook regelmatig de vraag: ‘Wanneer ben ik content? Wanneer voel ik me voldaan?’. Het gaat daarbij altijd om de juiste balans. De ene keer hebben mijn kinderen me harder nodig, dan annuleer ik een afspraak. De andere keer ben ik er (tijdens een lancering bijvoorbeeld) iets minder voor mijn kinderen. Uiteindelijk gaat het wat betreft quality time met de kinderen niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit; dat als je met ze bent, dat je er écht bent, zonder telefoon of andere afleiding”.

Delia Skin Master

Hoe zorg je ervoor dat je zelf ook nog oplaadt?

“Dat is soms best moeilijk. Maar ik heb wel mijn rituelen waar ik echt rust uithaal. Zo ben ik bijvoorbeeld heel gedisciplineerd met mijn ochtend- en avondroutine. Dat is echt even een uurtje ‘me, myself & I’. Ik sta iedere dag vroeg op zodat ik een momentje voor mezelf heb, voordat ik in de chaos stap van broodtrommels en aankleden. En ‘s avonds ga ik altijd op tijd naar bed. Ik doe dan alle schermen uit en ga even lekker in bad of ik lees een boek. Wandelen vind ik ook heerlijk. Ik laad echt op in het bos. Even niets of niemand om je heen, heerlijk. Ook in mijn religie vind ik veel rust. Voordat Lila werd geboren hadden mijn man en ik ook om de twee weken date night op vrijdagavond. We regelden dan een oppas en hadden zo echt even tijd voor elkaar. Ik merk dat dit soort dingen niet vanzelf gaan, je moet er echt tijd voor maken”.

“Het is voor kinderen het belangrijkste dat hun moeder helemaal happy is”

Je hebt alles goed geregeld, zowel qua business als privé. Zijn er wel eens momenten waarop je twijfelt?

“Ja, altijd. Ik denk dat dit echt ‘vrouw-eigen’ is. Altijd die twijfel; ‘doe ik het wel goed genoeg?’. Dat hebben we denk ik allemaal. Van de buitenkant lijkt het misschien alsof ik alles goed voor elkaar heb en dat is ook wel zo, maar er zijn altijd dingen die beter kunnen. Je zult als moeder denk ik nooit helemaal in balans zijn. Dat is iets wat we moeten accepteren. Maar dat neemt niet weg dat je iedere dag wel het beste van jezelf kan geven en tevreden kan zijn met hoe je het doet. Ik stel mezelf dan ook elke dag de vraag: ‘Ben ik blij met hoe ik het doe en hoe ik het aanpak? Ben ik blij met hoe ik er voor mijn kinderen ben en hoe ik mijn bedrijf run?’. Als het antwoord ‘ja’ is en je hebt daar van binnen écht vrede mee, dan doe je het goed. Onthoud dat het voor kinderen heel belangrijk is om te zien dat hun moeder helemaal happy is. En dat ze, ook al werkt ze hard, ze er écht is wanneer ze thuis is. Dat heeft veel meer waarde dan er 100% altijd zijn en altijd alles perfect doen”.

“Je leeft niet om te werken. Dat heeft het moederschap mij bijgebracht.”

In hoeverre heeft het moederschap jou veranderd als ondernemer? 

“Het moederschap heeft me echt grenzen leren stellen. Door mijn topsportmentaliteit gebeurt het heel snel dat ik door het vuur ga om iets te bereiken. Ik heb een enorme drive en veel ambities. Als ik mijn kinderen niet zou hebben, dan zou ik 24/7 werken. Dankzij het moederschap kies ik vaker voor mezelf en voor mijn kinderen. Werken is leuk en het voelt goed om iets te bereiken. Maar het is ook belangrijk om de essentie van het leven te begrijpen; dat je niet leeft om te werken. Dat heeft het moederschap mij echt bijgebracht. Er is meer dan alleen werken, slapen, eten”.

Delia Skin Care

Welk advies had jij graag eerder willen horen en zou jij graag aan andere vrouwen willen meegeven?

“Wees niet zo streng voor jezelf en durf vaker ‘nee’ te zeggen. Ik heb zelf zo lang aan alle verwachtingen willen voldoen en ik kon het gewoon niet accepteren dat dat niet altijd kon. Mijn advies voor andere vrouwen is dan ook; kijk hoe je het op jouw manier kunt doen en doe datgene waar jij tevreden mee bent. Happy wife, happy life!”.