Inspirerende moeder!

Elke maand interview ik een inspirerende moeder die naast de mooie kanten van het moederschap ook haar uitdagingen deelt. Te vaak wordt gedacht dat het insta plaatje ‘de waarheid’ is. Daarom in deze rubriek: eerlijke verhalen met een positieve touch. Waar andere working moms herkenning maar ook vooral inspiratie uit kunnen halen. Deze keer ga ik in gesprek met Sophia Tienstra!

Sophia Tienstra

Even voorstellen...

Sophia Tienstra is ondernemer en moeder van dochter Isabella Alix (2018) en zoon Alexander (2021). In het najaar van 2021 lanceerde ze haar bedrijf LX MATTEN waarmee ze functionele droog- en schoonloopmatten verkoopt met een luxe uitstraling. Iets wat ze zelf mistte toen ze op zoek was naar een op maat gemaakte deurmat die er ook nog eens mooi uitziet.

Het werd al snel een enorm succes en inmiddels heeft ze zelfs haar eigen concept store midden in de Pijp in Amsterdam! Ik ben natuurlijk heel benieuwd hoe ze haar gezin combineert (zonder zichzelf voorbij te lopen) met een bedrijf wat 7 dagen in de week doorgaat.

Daarom stelde ik haar de volgende vragen om dit te weten te komen…

Sophia Tienstra

Sophia, hoe omschrijf jij het moederschap in één zin?

“Het moederschap met kleine kinderen betekent voor mij onvoorwaardelijke liefde, oneindig veel geduld en intense vermoeidheid! ;)”.

 

Wat zijn de momenten die je het meest uitdagend vindt en hoe ga je hiermee om?

“Als ik te snel wil gaan en vergeet mee te gaan in de gedachtegang van mijn kind. Een kind van twee jaar kijkt nu eenmaal anders naar de wereld dan een volwassene. Ik probeer daar vaak in mee te gaan, maar dit lukt niet altijd. Naar aanleiding van het boek ‘Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen’ probeer ik mijn kinderen empathisch op te voeden. Maar als we haast hebben dan heb ik daar echt minder geduld voor”.

 

Hoe creëer jij oplaadmomenten voor jezelf?

“Ik creëer oplaadmomenten door elke week op een vast moment te sporten, door ‘s avonds een oppas in te huren en de stad in te gaan of door af en toe heerlijk uit te mogen slapen. Slaap is voor ons echt het allerbeste cadeau dat je kunt krijgen. Bij ons begint de dag vaak veel te vroeg”. 

“Ik wil dat ze weet dat ze altijd alles aan mij kwijt kan”

Wat vind je het meest belangrijk om jouw kinderen mee te geven? En hoe laat je dit in het dagelijks leven zelf zien?

“Ik hoop dat onze kinderen open en eerlijk tegen ons blijven. Daarnaast vind ik het belangrijk dat mijn dochter weet dat ze altijd alles aan mij kwijt kan. Daarom probeer ik ook bewust momenten met haar te vinden waarop we echt even kunnen praten om de dag door te nemen. Of we spelen bijvoorbeeld ‘schooltje’, op die manier leer ik hoe zij haar dag ervaart”. 

 

Wat is het meest waardevolle of mooiste inzicht wat jij hebt geleerd van jouw kinderen of het ouderschap?

“De onvoorwaardelijke liefde; niets is belangrijker is dan de gezondheid en het geluk van je kind. Dit klinkt misschien super zoetsappig, maar sinds ik moeder ben draait alles om hen. Ook mijn ambities om mijn bedrijf LX MATTEN te laten groeien voelen nu anders. De meeste van mijn toekomstdromen zijn verweven met het gezin”.

Sophia Tienstra

Kun je daar een voorbeeld van geven?

Als ik denk aan de toekomst van mijn bedrijf dan denk ik aan duurzaamheid. Ik wil mij meer verdiepen in circulaire mogelijkheden bij productuitbreiding. Onze kinderen zijn 

de toekomst. Ook wil ik met mijn bedrijf een voorbeeld zijn voor mijn dochter. Ik hoop haar (maar Alexander ook) te laten zien dat je nog steeds een goede moeder kunt zijn zonder dat je daarvoor als vrouw je onafhankelijkheid hoeft op te geven”.

 

Dat zijn hele mooie ambities, dankjewel! Tot slot… welk advies wil jij andere vrouwen met kinderen graag meegeven?

“Voel je niet schuldig om ambitieus te zijn (en dat zeg ik dan ook meteen tegen mezelf haha)”. 

 

 

Fotocredits: Alina Krasieva Photography