Zakia Picolina: “Het vinden van tijd voor mezelf blijft een uitdaging”

Elke maand interview ik een inspirerende moeder die, naast de mooie kanten van het moederschap, ook haar uitdagingen deelt. Te vaak wordt gedacht dat het plaatje op sociale media ‘de waarheid’ is. Daarom in deze rubriek: eerlijke verhalen met een positieve touch. Waar andere working moms herkenning maar ook vooral inspiratie uit kunnen halen. Deze keer ga ik in gesprek met Zakia Picolina!

Even voorstellen...

Zakia Picolina is weddingplanner, coach, influencer én host bij Spot-On van de KRO NCRV. Daarnaast is ze ook nog de trotse moeder van Ella Noor (‘17), Niya Noor (‘21), Zayn Yusef (‘22) én de bonusmoeder van Ouafila (‘11). Hoe zorgt deze bezige bij voor balans tussen haar werk en haar privéleven? En tegen welke uitdagingen loopt ze weleens aan wanneer ze alle ballen probeert hoog te houden? Ze deelt het hieronder met jou.

Zakia, hoe omschrijf jij het moederschap in één zin?

“Het moederschap is een levenslange reis vol liefde, toewijding en uitdagingen”.

 

Wat zijn de momenten die je het meest uitdagend vindt en hoe ga je hiermee om?

“De momenten die ik het meest uitdagend vind, zijn vooral die waarop slaapgebrek een rol speelt. De vermoeidheid die je voelt als moeder kan soms zo overweldigend zijn. Vooral in de eerste maanden na de geboorte. Om hiermee om te kunnen gaan probeer ik dutjes te doen wanneer mijn baby slaapt of ik vraag hulp van mijn partner of familieleden zodat ik af en toe even kan rusten. Daarnaast is het vinden van een goede balans tussen werk en privé soms een flinke opgave. Ik wil er zijn voor mijn gezin, maar ik heb ook mijn verantwoordelijkheden wat betreft mijn werk.

Ik stel daarin duidelijke grenzen en probeer prioriteiten te stellen zodat ik zowel mijn gezin als mijn werk de aandacht kan geven die ze verdienen.

Emotioneel kan het moederschap ook behoorlijk uitdagend zijn. Ik heb momenten van twijfel, angst en onzekerheid over mijn opvoedkeuzes. Als moeder sta je nu eenmaal altijd aan en draag je 24/7 een mega verantwoordelijkheid over jouw kindjes”.

“Je hebt oplaadmomenten echt nodig als ouder. Ik word er een gelukkiger mens door”

Hoe creëer jij die oplaadmomenten voor jezelf?

“In mijn hectische leven waarin werk en kinderen altijd voorrang lijken te hebben, blijft het vinden van tijd voor mezelf een voortdurende uitdaging. Desondanks besef ik het belang van af en toe opladen, dus heb ik manieren gevonden om die kostbare momenten voor mezelf te creëren.

 

Kun je wat voorbeelden geven hoe je dat doet?

“Jazeker: 

  • Slow mornings: Iedere ochtend sta ik een half uur eerder op, voordat de drukte begint. Dat is mijn persoonlijke ‘ik’-tijd, een ogenblik waarop ik in alle rust van een kop koffie geniet, een boek opensla of simpelweg ademhaal en reflecteer. Deze rustige start van de dag helpt me om mijn gedachten op orde te krijgen en mezelf voor te bereiden op wat komt.
  • Rustige avonden: Tijdens sommige avonden, wanneer de kinderen eenmaal in bed liggen en het huis eindelijk stil is, vind ik een moment voor mezelf. Ik ben begonnen met schrijven en lezen, iets wat ik altijd al wilde doen. Het verzinnen van verhalen en me verliezen in de pagina’s van een boek is een heerlijke manier om mijn gedachten te verzetten en even los te komen van de dagelijkse drukte. 
  • Quality time met vrienden: Op andere avonden ga ik eropuit met vrienden. Samen eten we buiten de deur of we gaan simpelweg ergens zitten en praten. Dit helpt me om niet volledig op te gaan in mijn rol als ouder en om mijn sociale leven te blijven koesteren. 
  • Me-time in het weekend: En dan zijn er natuurlijk de weekenden, die voornamelijk in het teken staan van familie. Toch zorg ik er altijd voor dat ik een moment van alleen-tijd bewaar. Soms wandel ik dan door het park of ik sluit mezelf gewoon even af in mijn kamer en luister naar mijn favoriete muziek. 

 

Al met al draait het erom dat je het als ouder erkent dat je deze oplaadmomenten nodig hebt en dat je het jezelf toestaat om even te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. Hierdoor kan ik niet alleen een betrouwbare ouder zijn, maar ook een gelukkiger persoon in het algemeen”.

“Ik volg altijd mijn moederlijke intuïtie en vertrouw erop dat ik mijn kind door en door ken”

Hoe ga jij om met uitdagende situaties?

“Wanneer ik te maken krijg met uitdagende situaties zoals zorgen over mijn kind, meningen van andere moeders of tegenslagen in mijn omgeving dan probeer ik het evenwicht te vinden tussen mijn emoties en rationeel denken. Bij zorgen over mijn kind probeer ik altijd eerst de feiten te verzamelen en vervolgens met professionals te praten als dat nodig is. Tegelijkertijd luister ik naar mijn moederlijke intuïtie. Ik vertrouw erop dat ik mijn kind door en door ken.” 

 

En hoe doe je dat als een ander iets over jou of jouw opvoeding vindt?

Wat betreft de meningen van andere moeders realiseer ik me dat er nu eenmaal verschillende manieren zijn waarop je het ouderschap kunt aanpakken. Ik probeer open te staan voor verschillende perspectieven, maar houd daarbij wel altijd in gedachten wat het beste is voor mijn kind en mijn gezin. Ik laat me niet veel beïnvloeden door externe meningen en volg mijn eigen pad. Tot slot is het bij uitdagende situaties erg belangrijk om ook mijn eigen welzijn in de gaten te houden. Ik weet dat ik pas goed voor anderen kan zorgen als ik zelf ook goed in mijn vel zit. Al met al gaat het erom dat ik flexibel en veerkrachtig ben. Uitdagingen horen bij het leven, ik pak ze aan en probeer te leren van elke ervaring”.

Wat vind je het meest belangrijk om jouw kinderen mee te geven? En hoe laat je dit in het dagelijks leven zelf zien?

“Voor mij is het het allerbelangrijkste dat ik mijn kinderen een stevige basis van waarden en deugden meegeef, die hen zullen helpen uitgroeien tot compassievolle individuen. In ons dagelijks leven, en zoals ik het wil doorgeven aan mijn kinderen, speelt mijn geloof in de Islam een centrale rol. Ik laat dit zien door liefde en respect voor anderen te tonen, door samen te bidden en door spirituele principes zoals naastenliefde, zelfdiscipline en dankbaarheid te stimuleren. Ook nieuwsgierig blijven vind ik een belangrijke eigenschap. Daarnaast benadruk ik het belang van educatie en het versterken van onze familiebanden. Door deze waarden actief te integreren in ons gezin, hoop ik dat mijn kinderen niet alleen sterke persoonlijkheden worden, maar ook betrokken en bewuste leden van de samenleving”.

“Je hoeft niet perfect te zijn, wees niet te hard voor jezelf

Wat is het meest waardevolle of mooiste inzicht wat (de komst van) jouw kinderen, jou hebben geleerd?

“Het meest waardevolle inzicht dat de komst van mijn kinderen mij heeft gebracht, is de kracht van onvoorwaardelijke liefde en het vermogen om, dankzij hen, te groeien. Het is een diepgaand besef geweest dat liefde in zijn puurste vorm geen grenzen kent en dat ik bereid ben om alles te doen om hen te zien groeien en gelukkig te zien. Hun komst heeft me ook geleerd om geduldig en flexibel te zijn. Als ouder ben ik constant aan het leren en mezelf aan het ontwikkelen. Ik ben dankbaar voor de lessen die zij me elke dag leren”. 

 

 

Tot slot… welk advies wil jij andere werkende vrouwen met kinderen graag meegeven?

“Onthoud dat je niet perfect hoeft te zijn. Het jongleren tussen werk en het ouderschap kan uitdagend zijn, en het is normaal om hier af en toe mee te worstelen. Wees niet te hard voor jezelf en geef jezelf toestemming om fouten te maken en te leren. Je kunt jezelf helpen door voor een sterk ondersteuningssysteem te zorgen, zoals familie, vrienden of collega’s. Aarzel vooral niet om hulp te vragen, stel prioriteiten en leer ‘nee’ te zeggen als je ergens geen ruimte voor voelt. Het is gemakkelijk om overweldigd te raken door de vele verantwoordelijkheden die het ouderschap met zich meebrengt. Identificeer voor jezelf de dingen die echt belangrijk zijn en wees bereid om taken los te laten als ze niet bijdragen aan jouw welzijn of doelen. Maak tijd voor jezelf om op te laden en je eigen interesses of hobby’s te beoefenen. Dit helpt zoveel om in balans te blijven en jezelf niet te verliezen in de dagelijkse drukte. En bovenal; weet dat je het waard bent en dat je het goed doet, op jouw manier. Blijf trouw aan jezelf en wees trots op de balans die je probeert te vinden in dit veeleisende maar prachtige avontuur van werk en ouderschap”.