Peuter wil niet eten: hierdoor komt het en 5x dit kan je eraan doen

Geplaatst op 26 november 2019 in Opvoeding

Peuter wil niet eten

MIJN PEUTER WIL NIET ETEN! 5 PRAKTISCHE TIPS OM DE EETMOMENTEN WEER GEZELLIG TE MAKEN 

Je doet elke dag je uiterste best maar jouw peuter wil niet eten. Hij laat zich tot niets verleiden en jij voelt je per dag wanhopiger. Je zoekt je suf naar tips, vraagt advies in jouw omgeving maar helemaal niets lijkt te helpen. Het eetmoment zou gezellig moeten zijn maar het is nu continu strijd. Je krijgt er zelfs ruzie over met jouw partner. Wordt dit ooit nog beter? Het is een vraag waar bijna elke ouder vroeg of laat mee te maken krijgt. In dit blog vertel ik je meer over de oorzaken én wat je kan doen.

 

EETPROBLEMEN BIJ KINDEREN

Een kind dat vanaf de eerste hapjes direct alles eet is zeldzaam. Veel jonge kinderen ontwikkelen een voor- en afkeur voor bepaald eten. Maar wanneer jouw kind daardoor weinig eet kan dat knap ingewikkeld zijn. Onderzoek laat zien dat ouders ‘kieskeurige eters’ het meest lastig vinden als het gaat over eetproblemen. Daarnaast voelen vooral moeders zich onzeker, ze hebben hierdoor het gevoel dat ze falen als ouder. Dit zorgt er dan ook regelmatig voor dat zij ontzettend hun best gaan doen om hun kind toch wat te laten eten. Televisie aan, zodat ze aan tafel blijven zitten. Wat vaker een koekje zodat ze in ieder geval íets binnenkrijgt of toch maar weer pureren, want dan eet ze tenminste iets. Dingen die je je vooraf nog zo had voorgenomen écht niet te doen, maar die je nu maar laat varen om ervoor te zorgen dat er in ieder geval een paar happen naar binnen gaan. Onlangs heeft RTL Nieuws nog een artikel over ‘mijn kleuter wil niet eten’ geschreven waarbij ze mij hebben gevraagd om tips hierover te delen.

 

OORZAKEN WAAROM EEN KIND NIET WIL ETEN

Het weigeren van eten kan verschillende oorzaken hebben. De twee belangrijkste zijn: de ‘lust-ik-niet-fase’ en neofobie. Ik ligt ze hieronder toe:

 

Oorzaak 1: De “Lust ik niet fase”

Vaak zien we dat de problemen starten op de leeftijd van anderhalf jaar, wanneer de koppigheidsfase begint. Autonomie (zelf willen doen en bepalen) staat op deze leeftijd voorop (1).  Terwijl bloemkool altijd favoriet was, is het nu ineens ‘ik lust het niet’. Peuters krijgen in de gaten dat ze met eten controle kunnen uitoefenen. En omdat ze op die leeftijd nog over weinig dingen controle hebben (bv.: hun emoties en gedrag), is het des te interessanter om te merken dat dat bij het eten wél het geval is. Je houdt je mond gewoon dicht wanneer jouw vader voor de tiende keer een landing probeert in te zetten met zijn bloemkool-Boeing. Als ouder is het dan ook de kunst om de focus te verleggen naar de gezelligheid aan tafel in plaats van druk te leggen op het ‘niet’ of ‘moeizaam’ eten.

 

Oorzaak 2: Neofobie

Een tweede oorzaak als je peuter niet wil eten of minder goed eet is neofobie. Ik hoor je denken…hier heb ik nog nooit van gehoord! Neofobie is de weerstand tegen nieuwe voedingsmiddelen. Het wordt gezien als een evolutionair aanpassingsmechanisme, omdat kinderen op deze leeftijd steeds zelfstandiger worden en vaker zelf op ontdekkingstocht gaan. Deze angst voor nieuw voedsel werkt als een natuurlijke bescherming tegen potentieel giftig voedsel (2,3). Een handig cadeau dus van moeder natuur, maar ’s avonds aan tafel is het minder fijn.

 

WORDT DAT OOIT BETER?

Ja, gelukkig is dit gedrag vaak van tijdelijke van aard. Maar nu hoor ik je denken, ‘Wanneer houdt het op dan?’. Vanaf een jaar of zes zijn bij het overgrote deel van de kinderen (circa 90%) deze ‘eetproblemen’ verdwenen. Het hoort dus allemaal bij de normale ontwikkeling. Al betekent dat niet dat het makkelijk is om ermee om te gaan en dat je die jaren maar ‘even’ uit moet zitten. Je kunt zelf verschillende dingen doen om het eetmoment prettiger te laten verlopen. Hieronder vind je een aantal korte tips. Zoek je een structurele verandering die zorgt voor meer rust en gezelligheid aan tafel? Dan sluit mijn cursus beter aan.

 

HOUD HET GEZELLIG

Dit is het meest belangrijke en tevens uitdagende punt. Je voelt je wanhopig als jouw kind niet eet, met als gevolg dat je geneigd bent gedrag dat je niet wilt zien (eten weigeren) af te keuren. Daarmee beland je echter (nog meer) in een negatieve en meer dwingende interactie (bijvoorbeeld: eet dat nou eens op, het eten kan ook nooit eens normaal gaan). Maar wat er dan gebeurt is dat het kind het eetmoment gaat associëren met een negatief gevoel (eten = ongezellig). Daarnaast versterkt het ook vaak het gedrag van jouw kind. Want alles wat aandacht krijgt groeit en dat geldt ook voor uitdagend gedrag. Probeer dus niet teveel te pushen en verleg je focus van “eet mijn kind wel genoeg” naar: “ik focus mij op de gezelligheid aan tafel”.

Peuter wil niet eten

TIPS

Om problemen met eten zoveel mogelijk te voorkomen geef ik je een paar handige tips voor thuis:

 

Jij bepaalt wat en wanneer, jouw kindje hoeveel

Probeer het ‘hoeveel’ los te laten, al is dat niet makkelijk! Jouw kind voelt het namelijk haarfijn aan als jij iets van haar wil. Maar hoe meer jij focust op de hoeveelheid eten, hoe meer zij zich zal verzetten. Door jouw focus te leggen op wat (kip, bonen en rijst) en wanneer (avondeten rond 17.30 uur) haal je de druk weg bij jezelf en jouw kind. Onthoud daarnaast dat een tijdje lastig eten niet betekent dat jouw kind direct gebrek heeft aan bouwstoffen of vitamines. Kijk niet teveel naar alleen de avondmaaltijd, maar focus je op de hele week.

 

Blijf alles aanbieden, ook al wil je peuter niet eten

Ook al komen de aardappelen direct retour: blijf het toch aanbieden. Misschien zit ze er alleen even aan of proeft ze het alleen. Prima! Forceer het niet en laat het aan haar over. Je stimuleert namelijk op deze manier de ontwikkeling van de smaak. Want wist je dat jouw kind gemiddeld 15-30 keer iets moet proeven voordat ze gewend is aan een nieuwe smaak?

 

Humor

Je vraagt je misschien af wat er nog te lachen valt. Een slechte eter kan de sfeer in huis namelijk flink naar beneden halen. Toch is humor ontzettend belangrijk. Maak grapjes en lach met elkaar. Dit werkt direct stressverlagend, haalt de ‘druk’ van de situatie en zorgt ervoor dat een positieve sfeer de overhand krijgt. Je wilt immers dat jouw kind eten associeert met gezelligheid.

 

Schakel op tijd hulp in

Aldus prof.dr. Hugo Heymans. Bij het overgrote deel van de eetproblemen komen ouders en kinderen in een vicieuze cirkel terecht. Frustratie, irritatie, wanhoop. Hoe eerder je erbij bent, hoe gemakkelijker het is op te lossen. En hoe kleiner de gevolgen op de lange termijn zijn, zoals een negatieve gezinssfeer, ruzie met je partner en de gezondheid van jouw kindje.

 

WIL JOUW PEUTER TOCH NIET ETEN?

Heb je al van alles geprobeerd maar gaat het eerder slechter dan beter? Word jij voor het eten al onrustig bij de gedachte dat je weer aan tafel moet? Dan is mijn cursus wat voor jou.  Hierin deel ik de meest voorkomende oorzaken van niet of slecht eten bij jonge kinderen maar ook heel veel praktische tips die jou helpen naar een ontspannen maaltijd én die jouw kind stimuleren om eten te proeven. Inmiddels al door 800+ gezinnen gevolgd.

Cursus - Zo wordt samen eten weer leuk

Zo wordt samen eten weer leuk!

Ik wil starten!

Eten review 01
Eten review 02
Eten review 03

 

 


Bronnen:

1 Feldman, R.S. (2016) Ontwikkelingspsychologie

2 Wertz, A. E., & Wynn, K. (2014). Thyme to touch: Infants possess strategies that protect them from dangers posed by plants. Cognition, 130

3 Włodarczyk, A., Elsner, C., Schmitterer, A., & Wertz, A. E. (2018). Every rose has its thorn: Infants’ responses to pointed shapes in naturalistic contexts. Evolution and Human Behavior

– Cardano Cora, S. (2017). Trajectories of Picky Eating. From normal rite of passage to a developmental problem 

– Vakblad vroeg “Heb oog voor de kritische fasen in leren eten”