Mijn kind wil niet eten! 

“Eet je bord eens leeg”
“Bah, dat lust ik niet”
“Niet met eten gooien!”


De maaltijd met je peuter of kleuter verliep eigenlijk altijd prima, totdat…:

 • Jouw kind ineens niet(s) meer wil eten. Tot jouw grote frustratie want je vraagt je af hoe dit komt en vooral wat er op die momenten wél werkt
 • Hij zelfs niet eens wil proeven, wat nu?! Je hebt alles al geprobeerd van loslaten tot het toetje weglaten…niets werkt
 • Of dat eindeloze waarschuwen: “niet knoeien”, “blijven zitten op je stoel”

Je voelt je net een politieagent. Het wordt tijd dat dit verandert.
De maaltijd zou een gezellig moment moeten zijn, dat is het nu allesbehalve…

Kind wil niet eten

Veel ouders vragen zich af:

Hoe komt het dat dit zo ineens verandert…? Jouw kind was altijd een goede eter en ineens gaat er bijna niets in. Je hebt al van alles geprobeerd. Van een strenge aanpak, onderhandelen (eerst dit opeten dan krijg je daarna een toetje) tot het negeren van dat gekke gedrag.

Maar niets lijkt écht te werken. Integendeel: je blijft maar proberen en waarschuwen en de sfeer aan tafel wordt daardoor met de dag ongezelliger. Je krijgt er zelfs irritaties over met je partner.

En dat is niet gek. Want als het gaat om ‘eten’ kun je ongemerkt heel snel in een negatieve vicieuze cirkel belanden. Terwijl dat juist is wat je niet wilt. Want een negatieve associatie met de maaltijd verergert vaak alleen maar het gedrag. Zoals het weigeren van eten, knoeien of gooien met eten of weglopen van tafel.

Kortom…het probleem houdt zichzelf in stand….

 

 

Kind wil niet eten

Wat veel ouders niet weten is:

❌ Dat er op specifieke leeftijden zogenaamde ‘kritische fasen’ zijn waarbij jouw kind ander eetgedrag laat zien

❌ Er op die momenten een andere manier van reageren van jou als ouder wordt gevraagd

❌ Dat er uit bezorgdheid van alles wordt geprobeerd om het kind te stimuleren tot eten, maar dit vaak een averechts effect heeft

❌ Hierdoor er nog meer negativiteit en frustratie ontstaat

Terwijl er zoveel simpele (!) manieren zijn die helpen om op een positieve manier grenzen aan te geven en jouw kind te begeleiden naar een gezonde associatie met eten

Bekend van:

Kind wil niet eten

Hoe fijn zou het zijn als:

 • Jij weet waardoor het komt dat jouw kind niet, weinig of selectief eet;
 • Wat jij kunt doen om jouw kind te stimuleren tot het proeven van (nieuw) eten;
 • Hoe je op een positieve manier grenzen aangeeft als jouw kind niet wil blijven zitten tijdens de maaltijd;
 • Het eetmoment weer een gezellige afsluiting van de dag wordt.

Zodat de strijd verdwijnt en hier rust, vertrouwen en gezelligheid voor in de plaats komt? 

“Zo zonde dat elke ouder deze informatie niet standaard krijgt, het voorkomt zoveel gedoe aan tafel”

Het is echt niet gek als je niet precies weet ‘wat werkt’. Voor praktisch alle grote dingen in ons leven volgen we een opleiding of cursus. Behalve voor het ouderschap. Terwijl dit een van de meest verantwoordelijke én uitdagende taken in ons leven is.

Waarom moet je dit allemaal in je eentje uitvogelen?  Best gek toch, als je erover nadenkt?

Omdat ik dagelijks ouders zie worstelen met het uitdagende gedrag van kinderen heb ik 13+ jaar praktijkervaring als orthopedagoog® (MSc.) gebundeld in de cursus:

 

“Zo wordt samen eten weer leuk!”

Ik wil starten!

Wat andere ouders zeggen:

Wat jij krijgt:

 • Toegang tot jouw persoonlijke online leeromgeving met daarin alles over de eetontwikkeling van 0-6 jr.
 • Een app waarmee jij, waar en wanneer jij maar wilt, de tips erbij kunt pakken
 • Elke module bevat een (of meerdere) korte video(‘s), posters, stappenplannen en oefeningen voor thuis
 • De posters met tips kun je downloaden en thuis ophangen zodat je altijd een reminder hebt
 • 90+ minuten aan videomateriaal bomvol voorbeelden zodat jij precies weet hoe en in welke situaties jij de tips toepast
 • Een bonusmodule met veelgestelde opvoedvragen (b.v.: “Wat als mijn kind na de maaltijd vraagt om eten?” of “Wel of geen toetje als er niet is gegeten?“)
 • En…onbeperkt toegang!
Klik hier voor de innhoud van de vier modules

 1. De eetontwikkeling van 0 tot 6 jaar: wat kan en mag je verwachten?
 2. De meestvoorkomende oorzaken van (ineens) niet of selectief eten én wat jij kunt doen!
 3. Hoe ga je om met uitdagend gedrag aan tafel?
 4. Wat doet het met jou als ouder?
 5. Bonusmodule met veelvoorkomende opvoedvragen

 

Ik wil starten!

Kind wil niet eten

De cursus: "Zo wordt samen eten weer leuk!"

 • De meest complete online eetcursus (0-6 jr.)
 • Bomvol voorbeelden en tips per leeftijd
 • Altijd bij de hand: persoonlijke app voor jouw telefoon
 • Video’s die ook als audio zijn te luisteren (!)
 • Levenslang toegang
Yes, ik schrijf me in!
Loes op bank met boek en hond

Waarom is de cursus een aanrader om NU te volgen?

❶ De jaren dat jouw kind jong is zijn cruciaal voor later als het gaat om ‘eten’
Elke ouder wil dat zijn kind een fijne en gezonde associatie met eten ontwikkelt. De basis hiervoor wordt vooral gelegd tijdens de jaren dat jouw kind jong is: nu dus. Jij merkt misschien ook wel dat wat je ook probeert: niets zorgt écht voor verandering. Soms zelfs voor meer weerstand en dat is precies wat je juist niet wilt. Hoe fijn dat je vanaf nu precies weet wat wél werkt: op een positieve manier met eenvoudige tips.

❷ Inzichten en tips die je nergens krijgt op het moment dat je ouder wordt
Ik ben niet de zoveelste coach die helpt op basis van ervaring maar ik deel als orthopedagoog® bewezen tips waarvan bekend is dat ze ook écht werken. Dit gecombineerd met concrete praktijkvoorbeelden en inzichten die eigenlijk elke ouder met jonge kinderen zou moeten hebben. Want juist die kennis zorgt voor inzicht in het gedrag van jouw kind en levert jou zoveel meer (zelf)vertrouwen en gezelligheid aan tafel op!

❸ Elke dag ‘gedoe’ aan tafel is er 1 teveel
Jouw leven is al hectisch genoeg. Waarom zou je het jezelf onnodig moeilijk maken door het zelf te willen blijven uitvogelen? Hoe fijn is het dat in deze cursus alle must-know informatie al is gebundeld zodat je direct met de tips aan de slag kunt en jij na een drukke werkdag niet meer opziet tegen die eetmomenten?

Meer ervaringen:

Meest gestelde vragen

Ik zoek voedingsadviezen, is deze cursus dan geschikt?

Nee, ik ben geen diëtist en focus mij dus ook in deze cursus op mijn eigen expertisegebied. Namelijk de eetontwikkeling van het jonge kind. Adviezen over hoeveelheden en type voedsel komen daarom niet aan bod. Hiervoor raad ik je aan om contact op te nemen met een (kinder)diëtist, huisarts of andere zorgprofessional.

Wanneer is deze cursus echt wat voor mij?

Als je merkt dat jouw peuter ineens slechter eet (weigeren, selectief eten) of het uitdagende gedrag van jouw kinderen voor/tijdens de maaltijd leidt tot een ongezellige sfeer. Maar ook als je jonge kinderen hebt en deze uitdagingen (nog) niet herkent: bijna elke ouder komt er in meer of mindere mate mee in aanraking dus voorkomen is beter dan genezen :).

Mijn kind is 7 jaar, heeft de cursus dan nog zin?

De eerste module richt zich op de ontwikkeling van jonge kinderen in de leeftijd 0-6 jaar. Vaak zien we in die leeftijdscategorie ook de meeste uitdagingen als het gaat om moeilijk of niet willen eten. Bij het overgrote deel is dit op de leeftijd van 6 jaar over. Maar elk kind is anders. Voor oudere kinderen raad ik aan om een zorgprofessional in je omgeving te raadplegen als je daadwerkelijk vragen hebt over of jouw kind wel voldoende (gevarieerde) voedingsmiddelen tot zich neemt. Denk aan de huisarts of een kinderdiëtist. Zij kunnen gerichter met jouw situatie meekijken.

Ik ben bang dat het veel tijd kost en ik dat mezelf niet gun..

Tijd is voor alle werkende ouders een uitdaging. En precies dát is leidend bij het ontwikkelen van mijn cursusaanbod. De modules bestaan daarom uit korte video’s die je ook als audio kunt luisteren bijvoorbeeld onderweg naar je werk. De cursus is te volgen in een speciaal ontwikkelde App (Android en iOS) maar natuurlijk ook gewoon op je laptop of pc. Daarnaast werk ik met heel veel visuele voorbeelden zodat je makkelijk en snel door de inhoud heen scrollt. Ps…en als je heel eerlijk bent: hoeveel tijd besteed je per dag op je telefoon 😉. Door een paar keer per week 15 minuten aan de cursus te besteden vlieg je er zo doorheen én geeft je dit ook nog eens een veel fijner gevoel dan doelloos op Instagram struinen..win-win!

Wanneer kan ik starten?

Nadat jij je hebt aangemeld krijg je direct toegang tot jouw eigen account. Je houdt onbeperkt toegang dus als het niet direct lukt om ermee aan de slag te gaan dan is dat geen probleem. Je profiteert alsnog van deze aanbieding en kunt alles op een later moment doornemen.

Hoelang heb ik toegang tot de cursus?

Je houdt onbeperkt toegang tot de cursus. Dit geeft je de mogelijkheid om op een later moment nog eens terug te vallen op de uitleg in de cursusomgeving. Ik bood in het verleden alleen cursussen via Instagram aan waarbij alle cursusinhoud na een maand verdween. Omdat de cursisten aangaven dat ze het prettiger vonden om langer toegang te hebben en tips terug te kunnen lezen bied ik voor hetzelfde bedrag alle content onbeperkt aan!

Ga ik ook echt verandering zien?

JA, mits je natuurlijk ook echt aan de slag gaat met inhoud :). De cursus is ontzettend praktisch opgezet, dus geen eindeloze uitleg met algemene tips maar concrete voorbeelden! Zodat je ze ook direct in jouw gezin kunt toepassen.

Ik ben net moeder geworden, heb ik er al wat aan of ben ik te vroeg?

Wat goed dat je hier al zo bewust over nadenkt. Je kan niet vroeg genoeg beginnen: de tips en tricks die ik hier deel krijg je nergens aangereikt dus hoe fijn als jij al preventief weet ‘wat werkt’? De manier van communiceren en jullie onderlinge contact is zo bepalend voor hoe jouw kind zich voelt en zich ontwikkelt. Dus JA, absoluut.

Wat als ik twijfel of deze cursus aansluit bij mijn situatie?

Als je blijft twijfelen neem dan even contact met mij op via: info@loeswaanders.com. Dan denk ik graag nog even met je mee of de cursus aansluit bij jou(w situatie)!

Start meteen
En je krijgt direct toegang tot de cursus!

Kind wil niet eten

Over mij:

Als werkende moeder met twee jonge kinderen en een eigen bedrijf weet ik als geen ander hoe uitdagend het kan zijn om alle ballen hoog te houden. Opvoeding is daar een groot onderdeel van. Op het moment dat je moeder wordt kan het dan ook regelmatig voelen als een grote zoektocht. Je wordt doodgegooid met adviezen, maar hoe pas je dit toe op een manier die past bij jou en jouw gezin?

Want je wilt het allerbeste voor jouw kind maar merkt ook dat je in de dagelijkse drukte snel vervalt op automatische manieren van reageren. Wat zorgt voor een kort lontje een negatieve sfeer in huis. Dat is jammer, want er zijn zoveel bewezen tips die direct kunnen zorgen voor meer gezelligheid.

Daarom werk ik oplossingsgericht met de focus op het versterken van een positieve band tussen jou en jouw kind. De thema’s die in mijn werk centraal staan zijn: veiligheid, communicatie, verbinding en goed-genoeg moederschap.

Want het hoeft niet perfect, echt niet.

Yes, ik geef me op!