Moederdag zonder kind: hoe kan je hiermee omgaan? 8 tips

Geplaatst op 15 april 2024 in Moederschap

Moederdag is lang niet voor alle vrouwen een feestelijke dag. Heb je een langgekoesterde kinderwens? Dan kan deze dag je weer extra herinneren aan dat wat je zo mist in je leven. Maar ook als je je kind moet missen omdat je bijvoorbeeld gescheiden bent, kan de tweede zondag in mei een zwart randje geven. Zo zijn er vele vormen van gemis op Moederdag. Hoe kan je hiermee omgaan als je zelf verdriet doormaakt? En hoe kan je vrouwen in je omgeving steunen die hier doorheen gaan? In dit artikel sta ik hierbij stil.

Moederdag zonder kind: stil verdriet

Als je je (ongeboren) kind moet missen, kan Moederdag een extra confronterende dag zijn. Misschien weet je dat je nooit moeder zal kunnen worden, heb je een miskraam of stilgeboorte meegemaakt, heb je veel te vroeg afscheid moeten nemen van je kind of voel je je verdrietig en onbegrepen door een onvervulde secundaire kinderwens. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de vele vormen van verdriet die er (stil) kunnen zijn op een dag zoals Moederdag. Ook ‘levend verlies’ hoort hierbij. Bijvoorbeeld als je kind niet bij je kan zijn als gevolg van een (vecht)scheiding, als je kind chronisch ziek is of als je al lange tijd wacht op een adoptiekindje. De reclames, de liefdevolle foto’s van gelukkige gezinnen. Het herinnert je steeds weer aan wat had kunnen zijn. 

Moederdag zonder kind

Hoe kan je omgaan met dit verdriet op een dag zoals Moederdag?

Hoe je omgaat met het gemis van je kind is natuurlijk iets heel persoonlijks. Ik wil je met dit artikel dan ook als behalve dingen opleggen. Wel hoop ik dat je uit mijn tips iets kan halen wat voor jou goed voelt en waarmee je het verdriet (hopelijk) iets dragelijker kan maken voor jezelf.

 • Zorg goed voor jezelf

Zorg goed voor jezelf, in wat voor vorm dan ook. Misschien betekent dit voor jou dat je jezelf de ruimte geeft om te rouwen, maar je kunt ook dingen ondernemen die voor afleiding zorgen. Denk aan een dagje spa, een wandeling in de natuur, het lezen van een goed boek of kijken naar je favoriete film.

 • Sta stil bij het verdriet

In onze drukke maatschappij en met een overvolle agenda ga je al snel voorbij aan je gevoel. Creëer daarom eens een moment om stil te staan bij je verdriet en om de herinneringen aan je kind (of juist de wensen die je hebt) te koesteren. Het kan daarbij helpen om je gedachten op papier te zetten, een brief te schrijven aan je (ongeboren) kind of om een herdenkingsritueel of -plek te maken. Steek bijvoorbeeld een kaarsje aan, plant een boom of bekijk foto’s als dit goed voelt voor jou. Het kan fijn zijn om vooraf al na te denken over de invulling van de dag óf juist de dag zelf te voelen waar je behoefte aan hebt. 

Moederdag zonder kind - een kaarsje branden

 • Ga even offline

Op Moederdag staat social media vaak vol met foto’s van gezinnen en Moederdagvieringen. Dit kan je gevoel van gemis en eenzaamheid behoorlijk versterken. Het kan dan ook geen kwaad om op deze dag even offline te gaan, zodat je je kunt focussen op je eigen emoties en behoeften, zonder de invloed van externe prikkels.

 • Omring jezelf met mensen die je liefhebt

Misschien ben je graag alleen op Moederdag. Maar het kan ook fijn zijn om je te omringen met de mensen die je dierbaar zijn. Dit kan je partner zijn, maar ook familieleden of vrienden. Weet dat je niet per se hoeft te praten. Soms is het gewoon fijn om samen te zijn, voor wat afleiding of gewoon zodat je weet dat je niet alleen bent in je verdriet. Weet ook dat jouw omgeving het vaak heel fijn vindt als je hen vraagt om hun hulp of steun. Vaak zijn anderen zoekende in hoe ze hierin goed kunnen begeleiden dus pro-actief jouw behoeftes en een concrete (hulp)vraag aangeven wordt vaak enorm gewaardeerd.

Praten aan zee tijdens Moederdag zonder kind

Wat kan je doen als iemand in je omgeving Moederdag zonder kind beleeft

Als iemand een kind verliest tijdens een zwangerschap, na de geboorte of dat een kind op een andere manier gemist wordt; dan doet dat pijn en het is intens verdrietig. Hoe kan je er op zo’n moment zijn voor de vrouw die dit meemaakt? Ik deel 4 tips met je. (En ook hierbij geldt weer; voel goed aan wat passend is of waar iemand behoefte aan heeft).

 • Toon empathie

Wat voor gemis iemand ook meemaakt; toon begrip en empathie voor de pijn die degene ervaart. Luister actief naar haar verhaal, bied een luisterend oor zonder oordeel. Als je niet goed weet waar de ander behoefte aan, heeft dan kunnen onderstaande vragen fijn zijn:

 

 • “Ik vind het lastig in te schatten waar je behoefte ligt, maar wil er graag voor je zijn. Vind je het fijn om erover te praten of wil je gewoon samen zijn?”
 • “Hoe gaat het nu met je?” (Vaak zijn we geneigd om te vragen: “Hoe gaat het?”, maar dit is eigenlijk een te algemene en ‘grote’ vraag. Vraag daarom specifiek naar hoe het op dat moment gaat met diegene, zo krijg je ook meer zicht op haar behoefte).
 • “Waar heb je op dit moment behoefte aan?”

Laat haar weten dat je er voor haar bent en dat je haar wilt steunen, op welke manier dan ook. Wees ook niet bang om iets verkeerds te zeggen, waardoor je besluit om dan maar helemaal niets te zeggen. Het geeft niet als er wat onhandigheid ontstaat: dit is beter dan er niet over praten. Vind je het moeilijk, spreek dit uit dat haalt de lading weg: “Ik ben bang dat ik iets verkeerds of ongepasts zeg maar weet dat je altijd met me kan praten”.

Moederdag zonder kind

 • Bied praktische hulp aan

Van het doen van boodschappen, tot het maken van een voedzame maaltijd of het bieden van afleiding door samen iets leuks te doen. Er zijn zoveel manieren waarop je iemand kan helpen. Of het nu gaat om kleine dagelijkse taken of om de grotere uitdagingen (zoals zorgen voor haar andere kinderen), laat haar weten dat ze het niet alleen hoeft te doen. Als je weet dat iemand van zichzelf geneigd is om hulp af te slaan, dan kan het fijn zijn om niet te vragen óf je wat kan doen, maar om direct met een concreet voorstel te komen: “Wat kan ik op die dag voor je betekenen?” Vind je het fijn als ik voor je kook?”

 • Samen herinneringen delen

Heeft ze er behoefte aan, deel dan samen herinneringen of praat met haar over haar kinderwens. Wees respectvol en deel je eigen herinneringen alleen als je voelt dat dat ok is. Wat vaak fijn is: zeg minder, vraag meer. Stel vooral vragen over haar belevingswereld, je merkt het vanzelf of ze vragen terug gaat stellen of dat ze aangeeft dat ze er voldoende over heeft gepraat. 

 • Zeg het met kleine gebaren

Iemand steunen hoeft niet altijd groots te zijn. Juist de kleine gebaren, waarmee je laten weten dat je aan iemand denkt, kunnen al een groot verschil maken voor degene die verdriet ervaart. Stuur een lief appje, breng een bloemetje langs of nodig haar uit voor een kopje thee en een knuffel. Laat haar weten dat je er voor haar bent, niet alleen op Moederdag, maar altijd.

Een kaarsje branden

Tot slot

Merk je dat je het lastig vindt om met je verdriet om te gaan? Dan is het belangrijk om steun te zoeken. Dit kan variëren van het praten met een vriend of familielid, tot het zoeken van professionele hulp. Als je je kindje moet missen als gevolg van een miskraam, een zwangerschapsafbreking, rondom de geboorte of kort daarna dan kan de Loss-App je helpen. Deze app (gemaakt door artsen) geeft je informatie en oefeningen die kunnen helpen bij het omgaan met dit verlies. Ook bestaan er diverse Facebook-groepen of lotgenotengroepen waar je steun kan vinden bij de verschillende vormen van (levend) verlies. Het kan een enorme opluchting zijn om te weten dat je niet alleen bent en dat er mensen zijn die je (professioneel) kunnen ondersteunen tijdens deze moeilijke tijd.

 

⬇️ Deel dit bericht op je socials ⬇️

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Dit vind je misschien ook interessant...