Vliegen met een peuter? Zo wordt het een relaxte vlucht

Geplaatst op 18 juni 2024 in Moederschap

Vliegen met een peuter kan behoorlijk uitdagend zijn. Je weet immers nooit hoe zo’n kleintje zich tijdens een vlucht gaat gedragen. En dan heb ik het nog niet eens over alle extra spullen die je mee moet nemen. Gelukkig kan jullie vliegreis met de juiste voorbereiding en mindset een ontspannen en zelfs leuke ervaring zijn. In dit artikel deel ik mijn eigen ervaringen én waardevolle, praktische tips uit mijn tijd in Zweden, toen ik regelmatig in mijn eentje met onze twee jonge jongens (toen 1 en 4 jaar) naar Nederland vloog.

Ook al was de vliegreis zelf vaak niet zo lang, de totale reis nam vaak wel een hele dag in beslag. Ik moest namelijk 3,5 uur rijden van ons huis naar het dichtstbijzijnde vliegveld. Ik rekende met de jongens altijd ruim speling, vervolgens door de douane en dan nog 1,5 uur vliegen. Die onderbrekingen zijn juist met jonge kinderen wel fijn: een andere omgeving biedt weer nieuwe dingen om naar te kijken.

Vliegen met peuters

De vliegreis voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk, vooral als je met een peuter gaat vliegen. Wanneer je van tevoren al goed nadenkt over de vlucht, de vertrektijden, eventuele tussenstops en de manier waarop je je tas inpakt, zal je je meer ‘in control’ voelen tijdens de reis. (Al laat een vliegreis met een peuter zich natuurlijk niet plannen ;)).

 • Begin op tijd met inpakken

Begin voorafgaand aan jullie vakantie al met het maken van een checklist met alle spullen die je nodig hebt. Van luiers tot een slab, en van Prrrikweg tot een zonnehoedje. Schrijf het allemaal op je lijst (een papieren variant of op je telefoon) zodra je iets te binnen schiet. Dat scheelt je een hoop denkwerk wanneer je je koffer eenmaal gaat inpakken. Zorg ervoor dat je rustig (en dus niet op het laatste moment) alles inpakt, zodat je zelf niet al te gestresst bent voordat je überhaupt op het vliegveld aankomt. 

 • Pak strategisch in

Hoe strategischer je van tevoren nadenkt over waar je bepaalde dingen laat zodat je er makkelijk bij kan, hoe meer rust het op het moment zelf brengt. Een grote tas met veel vakken kan hierbij helpen. Zelf probeer ik de vakken van mijn tas meestal te categoriseren: een vak met luiers en billendoekjes, een vak met speentjes en knuffeldoekjes, een vak met persoonlijke items zoals paspoorten, mijn portemonnee en lippenbalsem etc. In het midden maak ik een groot vak met speeltjes en vermaak. En dan nog een aparte tas met snacks. Zo heb je de belangrijkste items direct bij de hand. Mijn favoriete item tijdens het reizen met onze jongens? Een draagzak! Super handig wanneer je even je handen vrij wilt hebben, tijdens het in- en uitstappen bijvoorbeeld. Ook omdat je niet altijd met een buggy naar het vliegtuig mag. Daarnaast had ik voor mijn oudste deze geweldig handige én leuke rolkoffer. Mijn jongste zat in de draagzak en als de oudste moe werd dan kon hij op de koffer zitten en trok ik hem zo mee over het vliegveld. Daarnaast kunnen ze ook zichzelf al zittend vooruit bewegen. Ideaal dus voor jongere kinderen!

Vliegen met peuter op het vliegveld

Deze items heb ik altijd bij de hand in het vliegtuig:

Praktisch:

  • Verschoonmat, dit is mijn favoriet: hij ziet er mooi uit en je kan er luiers in kwijt (met daarin; luiers, billendoekjes, luierzakjes. Zo heb je alles in één keer bij de hand).
  • Klein flesje alcohol (om je handen te reinigen na het verschonen)
  • Hydrofiele doek (altijd handig om je kind toe te dekken, als dekentje of bij onverwachte ongelukjes)
  • Speen (en een reserve speen) en een speenkoord zodat je niet het vliegtuig door hoeft om de speen te zoeken
  • Eén setje reservekleding per kind. (Reis je met meerdere kindjes, maak dan één zakje met kleding per kind. Dat scheelt weer zoeken).
 • Tip: Trek je kind comfortabele kleding aan. Dat zit niet alleen lekker; het is ook makkelijker om je kind te verschonen in die kleine ruimte.

Entertainment:

 • LCD-tekenscherm. (Zo kan je kind naar hartenlust tekenen en schrijven, zonder dat je potloden en papier nodig hebt. Ook leuk; laat je kind raden wat jij tekent. Of maak kleine sommetjes)
 • Raamstickers
 • Een tablet met filmpjes. (Zorg ervoor dat je voor vertrek al een lijst met leuke filmpjes hebt gedownload. Je kunt hier eventueel – de proefperiode van – YouTube Premium voor gebruiken).
 • Boekjes en / of een doe-boek
 • Speelgoed waar ze even zoet mee zijn, zoals Magnetic Games van SmartGames of, voor de iets jongere kinderen, speelgoed dat je met klemmen kan bevestigen aan jezelf of de stoel zodat het niet door het vliegtuig rolt
 • Mijn favoriete koptelefoon voor kids (de JBL koptelefoon), met luisterboekjes of een fijne kindermeditatie).
 • Water uit een fles of een Munchkin beker. Dat voorkomt natte kleding. (Je kunt de fles leeg meenemen door de bagagecontrole en ‘m daarna vullen met kraanwater)
 • Snacks (zoals crackers, rozijntjes, rijstwafels, soepstengels, gesneden appel, banaan, fruit rolls). Probeer het eten in kleine porties te verdelen, dat geeft weer wat langer vermaak.

Tip: Je wilt er niet aan denken met kinderen…maar zorg ervoor dat je voor de eerste dag je essentiële spullen bij je hebt, voor het geval je koffer vertraagd is of kwijt. Veel kan je ook gewoon kopen, maar denk bijvoorbeeld aan wat extra voeding, een tandenborstel of een setje kleding. Baat het niet, dan schaadt het niet.d

 • Time de slaapjes

Niets zo vervelend als een vermoeide peuter. Bekijk daarom of je jullie reis om slaapjes heen kunt plannen (als je kind nog slaapt overdag). Zorg er bijvoorbeeld voor dat je wat eerder op het vliegveld bent, zodat je je kind niet wakker hoeft te maken voor een douane-check. Of probeer het dutje net even iets uit te stellen, zodat je kind wat langer in de buggy kan slapen tijdens een overstap.  

Op de luchthaven

 • Vertrek op tijd

Vertrek ruim op tijd. Mocht je dan toch ergens vertraagd zijn (denk aan een bus die net wegrijdt of een taxi die te laat komt), dan kan je dat prima opvangen zonder in de stress te schieten. Daarnaast kan het (vooral met kinderen) zeker geen kwaad als je je onderweg een extra plaspauze kan permitteren.  

 • Neem je buggy mee

Op een vliegveld kunnen de afstanden tussen de verschillende terminals behoorlijk groot zijn, vooral voor kleine beentjes. En het is niet echt handig als je, naast het duwen van de trolley met je koffers, ook nog een peuter moet tillen. Neem daarom een inklapbare buggy (ook wel ‘paraplubuggy’) mee op reis. Deze mag je meenemen tot aan de gate. Bij de gate geef je de buggy af aan het personeel, dat ervoor zorgt dat deze in het bagageruim wordt geplaatst. Dat scheelt een hoop gesjouw en als je geluk hebt, kan je kind zelfs nog een klein dutje doen in de wagen. Omdat ik zo’n twee keer per jaar alleen met de jongens vloog, kocht ik een tweedehands buggy via Marktplaats. Zo had ik mijn handen vrij en is het ook niet zo’n probleem als deze ruw op de bagageband terechtkomt. 

Vliegen met je peuter

 • Laat je peuter z’n energie kwijtraken

Urenlang stilzitten is vaak niet echt aan een peuter besteed. Een (lange) vlucht kan daarom best uitdagend zijn voor je kleine stuiterbal. Laat je kind dus zo veel mogelijk z’n energie kwijtraken op het vliegveld. Lekker rennen door de lange gangen bijvoorbeeld of maak gebruik van de speeltuintjes of kinderfaciliteiten die sommige vliegvelden hebben. 

Tip: Laat je in het vliegtuig niet beperken door de kleine ruimte; je kind kan nog steeds tussendoor bewegen. Wanneer het cabinepersoneel zit, kun je gerust even met je kind wandelen door het gangpad.

 • Maak gebruik van de speciale voorzieningen voor jonge kinderen

Houd op het vliegveld in de gaten of jouw luchtvaartmaatschappij speciale voorzieningen voor reizigers met jonge kinderen aanbiedt. Sommige maatschappijen zorgen er dan namelijk voor dat je voorrang krijgt bij het instappen of dat er een extra bagagevrijstelling is voor je kinderwagen.

Dreumes in het vliegtuig

In het vliegtuig

 • Verdeel de taken

Eenmaal aan boord wil je natuurlijk zo snel mogelijk een fijn plekje creëren met je peuter. Reis je met je partner? Laat de een dan zorgen voor de koffers, terwijl de ander met jullie kind zit. Zorg ervoor dat je de spullen die je tijdens de vlucht nodig hebt, zoals snacks, speelgoed en luiers, binnen handbereik hebt. Reis je alleen (zoals ik regelmatig deed)? Voel je dan niet bezwaard om hulp te vragen. Mensen helpen graag.  

 • Voorkom oorpijn

Tijdens het opstijgen en landen kan je kind (door de drukverschillen in het vliegtuig) oorpijn krijgen. Om dit te voorkomen raad ik je aan om je kind tijdens het stijgen en landen iets te laten drinken of eten. Het slikken helpt om de druk in de oren te verlichten. Zuigen op een speen of (voor oudere kinderen) het kauwen op een snoepje kan ook helpen. 

Vliegen met een peuter - uitzicht vanuit het vliegtuig

 • Blijf zelf rustig

Mijn laatste tip is misschien wel de belangrijkste tip: blijf zelf rustig. Hoe relaxter jij zelf bent, hoe fijner het is voor je kind. Op het gedrag van je kind heb je immers maar beperkte invloed. Waar je wel invloed op hebt, is hoe jij erbij zit.
Dit kan je helpen:

 • Bereid je voor op een niet-perfecte reis. Een goede voorbereiding is natuurlijk fijn, maar het is helaas geen garantie voor een rustige vlucht. Daarvoor zijn er zoveel factoren die meespelen: het humeur van je kind, onverwachte vertragingen. Probeer dus open te staan voor alle mogelijke scenario’s. Dan kan het alleen maar meevallen.  
 • Probeer niet te veel bezig te zijn met de mensen om je heen. Ook ik heb regelmatig een boze blik gekregen van een passagier voor mij wanneer een van de jongens moest huilen. Maar mijn ervaring is dat er altijd meer fijne, positieve mensen zijn. Probeer je daarop te focussen. Want het is niet bepaald helpend als je al alles hebt geprobeerd. Probeer je dus niets aan te trekken van die ene medepassagier. Als je voortdurend denkt: “wat moet die vrouw wel niet denken dat mijn kind zo huilt”, verlies je de verbinding met jezelf en je kind. Daardoor schiet je alleen maar meer in de stress. Die ander kan prima voor zichzelf zorgen door bijvoorbeeld oordoppen in te doen en het meest belangrijke is dat jij er bent voor je kind.  
 • Probeer er vooral een gezellige dag van te maken. Voor kinderen is zo’n reisdag namelijk een groot avontuur. Hoe meer wij daarin meegaan als volwassene, hoe meer plezier je ervaart en hoe makkelijker het is om uitdagende momenten te verdragen. Probeer het dus vanuit de bril van je kind te bekijken en de dag wordt een stuk magischer.

Verloopt jullie vlucht totaal niet vlekkeloos? Bedenk dan; aan deze reis komt vanzelf weer een eind. En focus je vooral op dat waar je wél invloed op hebt: dat is jouw rust en humeur.

Fijne vlucht!

⬇️ Deel dit bericht op je socials ⬇️

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Dit vind je misschien ook interessant...