Eten met kinderen: 4 praktische tips om het gezellig te houden aan tafel
ETEN MET KINDEREN: ZO HOUD JE HET GEZELLIG AAN TAFEL
Eten met je kinderen kan een hele gezellige aangelegenheid zijn. Het is het perfecte moment om samen de dag door te nemen en om te genieten van elkaars aanwezigheid. Maar in de praktijk kan het er soms een stuk minder rooskleurig uitzien. Geruzie over wie vandaag het rode bordje mag hebben, een kleuter die ineens geen spaghetti meer lust en je bent al zo vaak opgestaan om iets van de grond te rapen dat je de tel bent kwijtgeraakt. Hoe wordt het weer leuk aan tafel? De tips uit dit artikel helpen je een handje.
Betrek kinderen bij de voorbereidingen
Eten met je kinderen kan zomaar ineens een feestje worden als je je kind bij de voorbereidingen betrekt. Het vraagt misschien iets meer van jouw geduld en tijd, maar het is een leuk en leerzaam proces voor je kind om te helpen. Daarnaast vinden jonge kinderen het van nature ook heel leuk om te helpen. Ga samen boodschappen doen en geef je kleuter de opdracht om een aantal producten te zoeken of te scannen. Benoem alle groente, bespreek de herkomst, bekijk de kleuren en leg ze samen op de weegschaal. Zo leert je kind ongemerkt van alles bij. Heb je thuis een learning tower of een krukje? Dan kunnen ook kleine kinderen helpen met koken. Laat je peuter de groente wassen, leer je kind voorzichtig snijden of geef je kind de bestekbak van de vaatwasser en laat hem het bestek sorteren. (Eerst de scherpe messen apart leggen). En wat dacht je van (onbreekbare) bordjes en kinderbestek op grijphoogte zetten? Dan kan je kind helpen met het dekken van de tafel. Zo zijn er allerlei mogelijkheden om je kind bij het eten te betrekken. En heb je een keer geen zin in helpende handjes? Dan is dat natuurlijk ook ok.
Proeven is ook eten
Veel kinderen zijn bang om iets nieuws te proeven en kunnen dan ook hun kaken stijf op elkaar houden wanneer er iets onbekends, groens voorbij komt. We noemen dit ook wel ‘voedselneofobie’. Het is een heel normaal onderdeel van de ontwikkeling van je kind. Het dient namelijk als een natuurlijk beschermingsmechanisme dat de kans op vergiftiging verkleint in de fase waarin het kind mobieler wordt (1). Maar dat betekent niet dat je het aanbieden van nieuwe soorten groente en fruit dan maar moet vermijden. Wist je dat je vijftien keer iets moet proeven voordat je aan een nieuwe smaak gewend bent? Zelfs dat kleine muizenhapje is dus al een hele grote stap voor je kind. Er zijn veel verschillende manieren waarop je het proeven bij jonge kinderen kunt stimuleren. Je leert er alles over in mijn cursus: Zo wordt samen eten weer gezellig.
Verspreid groente over de hele dag
Eet jouw peuter echt geen groente en word je al moe bij alleen al de gedachte aan die discussies over bloemkool en spruitjes? Verspreid het geven van groente dan over de hele dag zodat je kind overdag al voldoende essentiële voedingsstoffen binnen heeft gekregen.. Verwerk een stuk wortel in een verfrissende smoothie, verstop een hand spinazie in het beslag van een pannenkoek of geef snackgroenten na het sporten of spelen. Zo hoef je je tijdens de avondmaaltijd een stuk minder druk te maken als je kind ineens zijn broccoli of boontjes weigert.
Samen eten met je kinderen
Veel kinderen hebben baat bij een vaste structuur van de dagelijkse maaltijden. Probeer er dus voor te zorgen dat je vaste eetmomenten inbouwt gedurende de dag. Eet in ieder geval niet te laat, vermoeidheid vermindert vaak de eetlust en aandacht waardoor verveling optreedt. Neem voor ieder eetmoment (vooral voor het avondeten) de tijd en ga er samen echt even voor zitten. Maar houd het anderzijds ook niet te lang. De spanningsboog van jonge kinderen is gemiddeld 15 tot 20 minuten. Zorg er daarom voor dat alles klaar staat voordat jouw kinderen aan tafel gaan zodat je die tijd kunt gebruiken voor de maaltijd. Beperk daarnaast zoveel mogelijk afleiders. Denk hierbij aan je telefoon, een tv of een radio die tijdens de maaltijd aanstaat of speelgoed wat binnen handbereik ligt. Zo hebben jullie alle aandacht voor elkaar en voor de maaltijd.
Lijkt bij jou niks te werken?
Met meer dan 13 jaar ervaring als orthopedagoog help ik je graag. In mijn online cursus deel ik al mijn kennis om van de maaltijden weer een gezellig moment te maken. De cursus zit vol met bewezen, onderbouwde tips die je direct kunt toepassen bij jullie aan tafel. Zo kan je zelf ervaren wat werkt voor jullie. Al meer dan 5000 ouders gingen je voor.