Mijn kind heeft driftbuien, wat kan ik doen?

Geplaatst op 12 december 2019 in Opvoeding

 

Driftbuien peuter

 

Hierdoor ontstaan de driftbuien van je peuter en dit kan je eraan doen

De driftbuien van je peuter lijken de laatste tijd steeds vaker voor te komen en van het idee alleen al krijg je zwetende oksels. Jouw peuter die zich krijsend op de grond laat vallen omdat het nu toch écht tijd is om de speeltuin te verlaten. Of het welbekende supermarkt tafereel, waardoor jij bijna geneigd bent om de broodafdeling maar helemaal te omzeilen. Waarom doet je kind zo? En wat kan je eraan doen?

 

Peuter driftbuien zijn eigenlijk nuttig

Het is niet bepaald gezellig als je peuter weer eens een uitbarsting heeft en jij als ouder voor de zoveelste keer met je kind in discussie gaat. Toch zijn driftbuien ook nuttig voor de ontwikkeling van je kind:

Een peuter leert van driftbuien

Driftbuien zijn voor jonge kinderen een manier om hun emoties en behoeften te uiten. Het is dus heel normaal als je kind weer eens huilend ter aarde stort of de hele boel bij elkaar gilt om een gebroken koekje. Hun hersenen zijn nog volop in ontwikkeling. Dit zorgt er onder andere voor dat jonge kinderen nog niet in staat zijn om hun gedrag te remmen. Leuk is anders, maar in deze driftbuien zitten veel leermomenten. Daarnaast krijgen peuters steeds meer besef van hun eigen ‘ik’ en de ‘ander’. Wat betekent dat ze in de gaten krijgen dat dat wat zij doen, invloed heeft op hun omgeving. Daarbij zijn ze vaak nog niet of onvoldoende in staat om zich verbaal goed uit te drukken. Hierdoor is een driftbui op deze leeftijd de enige manier om met de frustratie om te gaan die zij op dat moment ervaren. Dat betekent overigens niet dat het voor jou als ouder makkelijk is.

Driftbuien werken ontspannend

Als ouders zijn we snel geneigd om heftige emoties zoals boosheid en verdriet snel op te willen lossen of te voorkomen. Maar boosheid er af en toe laten zijn is wel degelijk belangrijk voor je kind. Wist je bijvoorbeeld dat tranen het stresshormoon cortisol bevatten? Ze zorgen er letterlijk voor dat spanning het lichaam kan verlaten, en op z’n tijd kan dat best opluchten. Ook zorgt huilen ervoor dat de bloeddruk daalt, wat weer een positief effect heeft op de nachtrust. Geef je kind dus af en toe de ruimte om even lekker boos te worden of te huilen. Hiermee voorkom je dat emoties zich opstapelen.

Een driftbui laat zien dat je kind zich veilig voelt bij jou

Is het je wel eens opgevallen dat je kind huilerig of dwars is na een dag school, terwijl hij volgens de leidsters toch echt lekker gespeeld heeft? Je zult het niet verwachten, maar dit is eigenlijk een compliment. Je kind heeft zijn emoties de hele dag opgespaard tot het moment dat hij ze bij jou kan ventileren. De reden hiervoor is dat hij je vertrouwt. Jij bent immers de persoon die onvoorwaardelijk van hem houdt, met of zonder driftbui. Het lijkt op zo’n moment misschien alsof je peuter jouw aanwezigheid niet waardeert. Maar vindt jouw kind troost en nabijheid bij jou op de momenten dat hij bang, verdrietig of gespannen is, dan versterkt dit de hechting (jullie onderlinge band).

 

Driftbuien peuter

HOE KAN JE OMGAAN MET DE DRIFTBUIEN VAN JE PEUTER

 

Probeer uitbarstingen voor te zijn

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je al weet dat bepaalde situaties telkens tot een uitbarsting leiden dan kan het helpen om ze vooraf te door te nemen. Bijvoorbeeld door voorafgaand aan een supermarktbezoek te bespreken wat je van je kindje verwacht, want op dat moment is hij nog rustig en benaderbaar. Focus daarbij vooral op wat je wél in plaats van niet wilt zien. Want als je zegt “We gaan niet gillen als we langs de broodjes lopen” is dat hetzelfde als “denk niet aan die roze olifant”.

Blijf aanwezig als je peuter een driftbui heeft

Vooral jonge kinderen worden in ‘the heat of the moment’ overspoeld door hun eigen emoties. Afzonderen in een aparte ruimte heeft daarom vaak een averechts effect en het kan juist angst en extra boosheid oproepen. Vaak helpt het om je peuter eerst even uit te laten razen waarbij jij (op afstand) beschikbaar (in beeld) blijft. Het ene kind vindt fysieke nabijheid prettig, het andere kind niet. Ga dan bijvoorbeeld even in zijn bijzijn de was opvouwen. Op die manier kan je kind zelf toenadering zoeken wanneer hij er klaar voor is.

Benoem het gevoel

Wanneer een driftbui volgt na een duidelijke aanleiding dan kun je dit benoemen: ‘je bent boos omdat je nu geen tweede koekje terwijl je dat juist zo lekker vindt’. Hij leert daardoor zijn gevoelens te herkennen en voelt zich door jou begrepen, wat de frustratie al wat kan laten dalen Je geeft op die manier indirect aan dat zijn gevoel er mag zijn. Het is een mooie manier om in verbinding te komen met jouw kind en dat is op een moment van frustratie heel belangrijk.

Grenzen stellen

Het betekent natuurlijk niet dat je tijdens een driftbui alles maar moet accepteren. Wees duidelijk en consequent als het gaat om anderen pijn doen en dingen kapot maken. Benoem wat je verwacht (‘we laten de spullen heel’) en bespreek het op een later moment als je kindje rustig is. Kijk of je samen een oplossing kan zoeken (Maak bijvoorbeeld een tekening voor het broertje die is geslagen). Hou daarnaast vast aan datgene wat jij vooraf hebt aangegeven (geen broodje in de supermarkt). Dit is echt een lastige, vooral wanneer je ook nog toeschouwers hebt, maar daardoor ben je als ouder wel betrouwbaar en is de kans vele malen groter dat het een volgende keer minder dramatisch verloopt.

Help je kind weer op weg

Troost je kindje wanneer hij weer gekalmeerd is en start even samen op. Bijvoorbeeld met datgene waar hij voor zijn uitbarsting mee bezig was of met een andere activiteit waarvan je weet dat dit zijn aandacht trekt.

 

WAT ALS JE PEUTER TOCH DRIFTBUIEN KRIJGT

Gaat het toch mis? Weet dat driftbuien onderdeel zijn van de normale ontwikkeling en dat ze er dus gewoon bij horen. Daarnaast is het gedrag niet op jou als persoon gericht. In hun eerste levensjaren zijn kinderen nog enorm op zichzelf gefocust waardoor ze nog niet in staat zijn om rekening te houden met jouw gevoelens. Het kan hen daarbij niet schelen of de kamer vol zit met visite of niet: de frustratie moet eruit en ook op dát moment. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan om op zo’n moment rustig te blijven. Vooral als je slecht hebt geslapen of wanneer het de zoveelste driftbui is van die dag. Toch loont het om even tot 10 te tellen en wel om deze reden: het is voor jouw kind namelijk een ultiem leermoment wanneer hij ziet dat jij rustig blijft tijdens lastige situaties. Hang in there mama, je kunt het! En lukt het een keer niet om je geduld te bewaren? Geen zorgen, we zijn allemaal mensen. Je kunt de volgende keer gewoon weer opnieuw beginnen.

 

KAN JE HIER HULP BIJ GEBRUIKEN?

Ik help je graag. In mijn bestseller cursus deel ik nog veel meer praktische, bewezen tips om beter te begrijpen waar de (heftige) emoties bij jouw kind vandaan komen én hoe jij hiermee om kan gaan. Al meer dan 7500+ ouders gingen je voor. In de cursus, die je in je eigen tempo kunt volgen, leer ik je wat je concreet kunt doen en zeggen wanneer je weer eens als een politieagent door het huis loopt. Maar ik laat je ook zien hoe je boosheid bij jouw kind kunt voor zijn én wat je kunt doen om sneller contact te krijgen met jouw kind op de momenten dat hij niet lijkt te luisteren.

 

Bestseller cursus: hoe jouw kind weer gaat luisteren en je boosheid vermindert