35 paasactiviteiten voor een onvergetelijke Pasen met kinderen

Geplaatst op 06 maart 2024 in Opvoeding

Bij Pasen denk je natuurlijk al snel aan een veld vol krokussen, een heerlijk lentezonnetje en eieren zoeken. (En dat laatste staat zeker op dit lijstje). Maar zelfs wanneer het regent kan je van Pasen met kinderen een groot feest maken met deze 35 paasactiviteiten. Wat gaan jullie doen op Eerste of Tweede Paasdag?

Pasen met kinderen

 1. Eieren versieren

  Een klassieke paasactiviteit! Kook een paar eieren, plaats ze in een eiermolentje en laat de creativiteit van je kinderen de vrije loop met waterverf. Deze activiteit is niet alleen leuk, maar stimuleert ook de fijne motoriek en creativiteit.

 1. Paasknutsels maken

  Maak samen met je kind de leukste paasdecoraties. Van papieren kuikentjes tot paashazen van wc-rollen of een paaskrans voor aan de deur. Een leuke manier om jullie hele huis om te toveren in paassferen.

Kinderhandjes versieren eieren

 1. Samen bakken

  Bak samen paaskoekjes, versier cupcakes, maak een grote paastaart of wat dacht je van brooddeeg dat je kneed in de vorm van konijntjes? Als dat geen mooi gedekte tafel wordt.

 1. Paaseieren zoeken

  Paaseieren zoeken mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje met de leukste paasactiviteiten voor kinderen! Verstop chocolade-eieren, geverfde eideren of plastic eieren gevuld met kleine verrassingen in de tuin of in huis. Het voordeel van plastic eieren is dat je ze ieder jaar weer opnieuw kunt gebruiken en ook kunt vullen met kleinere chocolaatjes of een gezondere traktatie. (Dat scheelt weer wat suiker).

Kinderen zoeken eieren tijdens Pasen

 1. Start de dag samen met kinderpaasyoga

  Begin de dag samen met een gezellige yoga sessie. Deze kinderyoga sessie staat helemaal in het thema ‘Pasen’! Het is niet alleen een leuke, verbindende activiteit tussen jou en je kind, maar het kan ook voor een fijn moment van rust zorgen tijdens deze dagen waar je mogelijk meer tijd met anderen spendeert.

Pasen met kinderen: samen een paasyogasessie doen

 1. Kijk een paasfilm

  Is het weer niet zo mooi tijdens Pasen? Maak het dan binnen gezellig en organiseer een filmmiddag (of -avond). Wat dacht je bijvoorbeeld van Ice age: The great eggscapade (vanaf 6 jaar), Dora’s paasavontuur (alle leeftijden) of Plop en de kabouter Paashaas (alle leeftijden)? Maak het extra gezellig met wat popcorn of paaseitjes.

 1. Paasontbijt of brunch

  Bereid een paasontbijt of -brunch voor met de hele familie. Laat je kind helpen met het maken van de gerechtjes zoals eiermuffins, paasbrood of fruit in de vorm van paashaasjes. En maak de tafel eventueel extra feestelijk met een tafelkleed dat je in kunt kleuren.

 1. Doe een eierrace

  Organiseer een race waarbij kinderen een lepel moeten gebruiken om een ei (echt of plastic) over een bepaalde afstand te dragen zonder het te laten vallen. Wie komt het verste? Dit spel is grappig voor alle leeftijden en extra leuk om te doen tijdens een brunch met de hele familie.

 1. Bezoek een boerderij

  Ga met Pasen naar een lokale boerderij waar je lammetjes, kuikens en andere jonge dieren kunt zien (en misschien zelfs kunt aaien). Een leuke manier om je kind te verbinden met de natuur en om meer te leren over dieren en hoe ze groeien.

Paasactiviteit: bezoek een boerderij

 1. Paasmandjes maken

  Verzamel verschillende materialen en laat kinderen hun eigen paasmandje knutselen om hun gevonden eieren in te verzamelen. Gebruik rietjes, papier, stickers en lintjes voor een kleurrijk resultaat.

 1. Paasbingo

  Maak een paasbingo (of google op ‘paasbingo’) met afbeeldingen van paasgerelateerde items zoals een paashaas, eieren, kuikentjes en lentebloemen. Een leuke paasactiviteit voor het hele gezin. Ben je van plan om samen te gaan wandelen? Dan is het ook leuk om bingoplaatjes te kiezen van dingen die je kind in de natuur op kan zoeken zoals een eend, een bank, een blaadje, dennenappels, riet enz. Op deze manier houd je je kind tijdens de wandeling extra gefocust doordat je er een spelelement aan toevoegt. 

Boswandeling maken met je kind tijdens Pasen

 1. Eieren verven met natuurlijke materialen

  Wist je dat je eieren een andere kleur kunt geven door natuurlijke materialen te gebruiken? Van kurkuma worden eieren geel, van rode biet roze en van spinazie groen. Dat is nog eens een leuk experiment.

 1. Bloemetjes planten

  Koop wat lentebloemen of zaadjes en plant deze samen met de kinderen in de tuin of in potten. Een leuke manier om de lente in huis te halen en kinderen te leren over groeien en verzorgen.

Bloemetjes planten tijdens Pasen

 1. Organiseer een speurtocht

  Maak een speurtocht met aanwijzingen of raadsels die leiden naar verstopte paaseieren. Dit maakt de traditionele eierenjacht nog spannender en stimuleert het probleemoplossend vermogen van je kind. 

 1. Paasontbijt op bed

  Verras je kinderen op paasmorgen met een ontbijt op bed, compleet met paasbroodjes, eieren en verse jus. Een liefdevolle start van de dag die ze niet snel zullen vergeten. Liever geen gedoe met eten op de slaapkamer? Een lief kaartje met een compliment onder de deur door schuiven voelt voor kinderen alsof ze ‘post’ krijgen en is ook een mooie manier om de dag te starten!

Pasen met kinderen in de tuin

 1. Maak vriendschapsbrood

  Een vriendschapsbrood is een gistdeeg dat je 10 dagen verzorgd. Op dag 9 verdeel je het in 3 porties. Van één deel maak je zelf een brood, één geef je aan een goede vriend en van het laatste deel start je een nieuw brood. Zo kan je je kind stil laten staan bij thema’s zoals geduld, delen, zorgen en vriendschappen.

 1. Maak een lentewandeling

  Maak samen een wandeling en ontdek wat er in de natuur te zien is tijdens de lente. Bloeiende bloemen, jonge dieren of het geluid van de vogels. Zo leer je je kind over de seizoenen en de natuur. Je kunt hier de eerder genoemde bingo aan toevoegen voor een extra spelelement!

 1. Kuikentjes kijken

  Als het mogelijk is, bezoek dan tijdens het paasweekend een plek waar je echte kuikentjes kunt voeren en vasthouden. Bespreek met je kind hoe zo’n kuikentje uitgroeit tot een kip. En wat is het verschil met een haan? Zo maak je er een leuk en leerzaam uitje van.

Kind aait een kuikentje tijdens Pasen

 1. Verras je buren

  Bak koekjes of maak kleine paasdecoraties en laat je kind deze als verrassing bij de buren bezorgen of bij iemand in de buurt die weinig bezoek krijgt. Zo geef je je kind mee om ook om te kijken naar een ander. 

 1. Op vogelsafari of op pad met de boswachter

  Zowel Staatsbosbeheer als Natuurmonumenten organiseren leuke activiteiten voor kinderen. Denk aan een vogelsafari, op pad gaan met een boswachter of samen het water op. Via de agenda-optie kun je kijken wat er bij jou in de buurt te doen is.  

 1. Versier een paastak

  Zoek een mooie, stevige stok (als het even kan met wat takjes) en laat je kind ‘m versieren. Je kunt hier kant-en-klare paasdecoratie voor kopen zoals houten eitjes, maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag. Hang er bijvoorbeeld veertjes in, wikkel touwtjes en lintjes om de takken of hang er zelfgemaakte versiersels in.

Paashaas schilderen met Pasen

 1. Ga op lentebloemenjacht

  Ga naar buiten en probeer zoveel mogelijk verschillende soorten lentebloemen te vinden en te benoemen. Een leuke en educatieve activiteit waarmee je je kind van alles kunt leren over bloemen en planten. 

 1. Droogbloemen maken

  Hebben jullie tijdens een wandeling mooie bloemen gevonden? Neem er dan een paar mee naar huis om er droogbloemen van te maken. Dep ze droog, leg ze op een stuk keukenpapier, leg daar weer stuk keukenpapier bovenop en druk ze voorzichtig plat tussen een dik boek. Na ongeveer drie weken zijn de droogbloemen klaar.

 1. Houd een ‘ja-dag’

  Een ‘ja-dag’ is een dag waarop jouw kind(eren) mag kiezen en ouders alleen maar ‘ja’ mogen zeggen. Je kan vooraf wat afspraken maken afhankelijk van de leeftijd van jouw kind(eren) zoals: als iets onveilig of gevaarlijk is dan zeggen we ‘nee’ en we houden ons aan de basisafspraken (bv. anderen geen pijn doen). Probeer het verder vooral niet te zwaar op te vatten en lol te maken samen. 

Pasen met kinderen

 1. Wandel een kabouterpad

  Verspreid door het hele land vind je de leukste kabouterpaden. Deze wandelpaden zijn heel geschikt voor kinderen omdat ze niet te lang zijn én omdat je onderweg vaak de leukste dingen tegenkomt. Zit daar nou een kaboutertje verstopt?

 1. Knutsel paaskaarten

  Verras opa of oma met de mooiste zelfgemaakte paaskaarten. Knip een gekleurd A4 in tweeën, vouw de twee stukken dubbel en laat je kind de voorkant versieren met paasstickers. Je kunt de kaarten natuurlijk ook in de vorm van een ei knippen. Scheur wat restjes papier in stukken en laat je kind dit op de kaarten plakken met een prittstift. 

 1. Zing paasliedjes

  Welke liedjes ken jij allemaal over de lente en Pasen? Misschien heeft je kind er al een paar op school geleerd. Zing ze samen of leer nieuwe liedjes om samen in de paasstemming te komen.

 1. Organiseer een picknick

  Maak samen een boodschappenlijstje, haal lekkere dingen in huis, stop een groot kleed in de tas en zoek een zonnig plekje op voor een heerlijke picknick! Regent het buiten? Dan kan binnen picknicken natuurlijk ook. Wil je jullie picknickplek extra feestelijk maken? Neem dan een snoeischaar mee, zodat je samen een boeket kan plukken. 

Paaspicknick

 1. Fiets een knooppuntenroute en laat jouw kind navigeren

  Dit is een leuke, simpele manier om je kind meer te betrekken bij de fietstocht. Vooraf stippel je een route uit op basis van een fietsknooppuntennetwerk (die vaak door mooie natuurgebieden leidt). Vervolgens schrijf je de knooppunten onder elkaar op een blaadje. Kinderen die in een bakfiets zitten kunnen de knooppunten zelf doorstrepen en anders stop je even bij elk knooppunt. 

 1. Doe een complimentenrondje

  Als je (op vrije dagen) meer thuis zit met je gezin, kunnen er ook sneller irritaties ontstaan. Een tegenhanger die direct voor meer positiviteit in huis zorgt is een complimentenrondje. Geef elkaar allemaal een (gemeend) compliment. Kan je kind al schrijven? Dan kun je ze ook opschrijven voor elkaar en vervolgens oplezen.

Geef elkaar een complimentje tijdens Pasen

 1. Happy stones maken

  Heb je weleens gehoord van ‘happy stones’? Dit zijn stenen die je beschildert met de mooiste kleuren en vervolgens leg je ze ergens buiten neer zodat iemand ze kan vinden. Met Pasen zijn stenen in de vorm van een ei natuurlijk heel leuk. Versier ze met stipjes en streepjes en leg ze op een mooie plek voor een gelukkige vinder.

 1. Maak een paasfoto booth

  Richt een hoekje in huis in als fotohoekje met paasdecoraties, waar je samen met je kind grappige paasfoto’s kunt maken. Zet gekke konijnenoren op of verkleed je als de paashaas en say cheeese.

 1. Organiseer een paasquiz

  Wat weet jij allemaal over Pasen, de lente en alles wat hierbij hoort? Maak een paasquiz met vragen hierover. Een leuke manier om eens te testen hoeveel je kind weet en zo spelenderwijs wat bij te leren.

 1. Maak een kampvuur en grill worstjes of marshmallows

  Niets gezelliger dan samen rond een kampvuur of vuurkorf worstjes grillen of marshmallows maken. Leuk ter voorbereiding: zoek samen takken in de natuur die je gebruikt als grillstok.  

Worstjes grillen tijdens Pasen

 1. Maak een tijdscapsule

  Laat je kind tekeningen maken, wensen opschrijven of kleine voorwerpen verzamelen die te maken hebben met Pasen of de lente. Stop alles in een doos of blik en maak ‘m volgend jaar (of nog later) pas weer open. Welke herinneringen zouden er tevoorschijn komen?

Zoals je ziet is er met Pasen genoeg te doen. Van creatieve en educatieve spelletjes tot buitenactiviteiten en het traditionele paasplezier. Met welke activiteiten ga jij aan de slag? Leuk als je dit deelt op Instagram: door mij te taggen (@loes_waanders) krijg ik jouw story ook te zien!

Als je merkt dat je kind moe is geworden van het paasfeest kan je aan het einde van de dag nog even lekker ontspannen met deze 2 gratis kindermeditaties.

⬇️ Deel dit bericht op je socials ⬇️

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Dit vind je misschien ook interessant...