Peuter eet geen groente: 7 tips om toch voldoende binnen te krijgen

Geplaatst op 09 augustus 2022 in Opvoeding

Peuter eet geen groente

EET JE PEUTER GEEN GROENTE? 7x DIT KAN JE ERAAN DOEN

Je kindje was altijd een goede eter, maar van de ene op de andere dag eet je peuter geen groente meer. “Bah”, “vies” en “dat lust ik niet”, het begint al zodra jij het eten op tafel zet. En proeven lijkt al helemaal verleden tijd! Hoe kan het toch dat het eetgedrag van je kleintje ineens zo omslaat? Ik leg uit hoe het komt en deel 5 praktische tips waarmee je ervoor kunt zorgen dat je peuter toch voldoende groente binnenkrijgt.

 

DE EETONTWIKKELING

In de ontwikkeling van jonge kinderen zien we een aantal kritische momenten waarop het eetgedrag van kinderen verandert. En dat begint al vroeg; namelijk bij de overgang van borst- of flesvoeding naar vast voedsel. Je baby moet niet alleen wennen aan de nieuwe smaken en de nieuwe technieken die hij moet toepassen (doorslikken), maar ook aan de nieuwe texturen in zijn mond. En dit kost tijd. Wil je je baby helpen bij deze overgang dan is het belangrijk om het eten stapsgewijs aan te bieden. Start dus eerst met oefenhapjes en bied een paar keer hetzelfde aan. Stap vervolgens over naar grovere hapjes voordat je kind daadwerkelijk mee gaat eten met de pot. Door simpelweg mee te veren in het ritme van je kind en de (eerste) hapjes spelenderwijs en zonder druk aan te bieden, draag je al bij aan de eerste positieve associatie met eten.

 

“LUST-IK-NIET” FASE

Wanneer je kind een jaar of 1,5 is (dit kan ook wat eerder zijn of juist later), zie je opnieuw een verandering in het eetgedrag van je kind. De zogenaamde “lust-ik-niet” fase dient zich aan, waarin een deel van de kinderen ineens minder of selectiever gaat eten. Dit kan voor twijfel en onrust zorgen bij jou als ouder. Als ouder wil je immers dat jouw kind voldoende eet. Misschien herken je het wel: je hebt al van alles geprobeerd om jouw kind weer lekker te laten eten, maar niets lijkt echt te werken. Sterker nog: het lijkt eerder averechts te werken. Weet in ieder geval dat dit gedrag volkomen normaal is op deze leeftijd, maar het is zeker niet altijd makkelijk. Wat kan je doen om je peuter weer groente te laten eten?

 

EET JE PEUTER GEEN GROENTE? 5 PRAKTISCHE TIPS

Je peuter heeft gemiddeld 50 tot 100 gram groente per dag nodig. Dit komt neer op één a twee opscheplepels. Eet jouw peuter niet zoveel groente? Er zijn verschillende manieren waarmee je er toch voor kunt zorgen dat je kind iets binnenkrijgt.

 

  • Laat je kind helpen met koken

    Zoals uit onderzoek als de praktijk is gebleken dat kinderen die helpen met koken meer groente eten en sneller bereid zijn om iets nieuws te proeven. En dat hoeft niet ingewikkeld te zijn.  Laat je kind helpen met het snijden van de groente of roer samen in de pan. Zo werk je eenvoudig aan een positieve associatie met eten (1).

Peuter eet geen groente

  • Maak een pastasaus met groente

    Door een pastasaus van groente te maken krijgt je kind ongemerkt een hoop extra binnen. En het mooie is dat je er steeds weer opnieuw mee kunt variëren. Wortel, prei, courgette en ui, het is maar net wat je in huis hebt en er zijn allerlei combinaties mogelijk, zowel vegetarisch als met vlees. Bak de groente op een bakplaat in de oven of in een pan met wat olie en meng ze vervolgens met tomatenblokjes uit blik voor een echte pasta smaak. Door de saus te pureren (en eventueel nog aan te vullen met geraspte kaas) heeft je peuter nauwelijks door dat hij heel wat vitamientjes binnenkrijgt.

 

  • Bied smoothies aan

    In smoothies kan je, naast fruit, ook heel veel soorten groente verwerken. Mango en banaan gaan bijvoorbeeld goed samen met wortel. Avocado en banaan smaken lekker met een handje bladspinazie. Zo krijgt je kindje gedurende de dag alvast wat groente binnen en hoef jij je minder zorgen te maken tijdens het avondeten.

 

  • Maak het leuk

    Wat dacht je van een groene ‘monster pannekoek’ waarbij je stiekem spinazie in het beslag verwerkt? Of een grappig gezichtje van groente op het bord van je kind? Er zijn veel verschillende opties om groente op een leuke manier te presenteren aan je peuter. Ook door het eten samen te bereiden kan je de maaltijd een stuk interessanter maken voor je kind. Maak samen een kleurrijke ‘regenboog pizza’ met maïs, wortel, paprika, rode ui en tomaat of laat je kind kiezen welke kleur smoothie jullie vandaag gaan maken. Zo wordt het eten vanzelf een feestje!

 

  • Groente eten wanneer je kind honger heeft

    Groente gaat er vaak een stuk makkelijker in als je kind honger heeft. Neem dus altijd wat snackgroente mee voor onderweg of geef je kind een stuk puntpaprika of een wortel na de zwemles.

 

  • Zelf soep maken

    Soep is niet alleen het makkelijk om te maken, het is ook nog eens heel gezond én de ideale manier om groente in te verwerken. Wat dacht je van tomatensoep, pompoensoep of rode linzensoep? Dat zet je in een handomdraai op tafel.

 

  • Blijf aanbieden

    Herhaling is heel belangrijk. Onderzoek laat zien dat kinderen zo’n 15 tot 30 momenten nodig hebben om vertrouwd te worden met een nieuw voedingsmiddel. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan als je kind zijn kaken stijf op elkaar houdt. Want wat als jouw peuter helemaal geen groente eet?  Wist je dat proeven bestaat uit verschillende stappen? En dat er veel manieren zijn hoe je het proeven kan stimuleren? Juist bij peuters die weinig of geen groenten eten is dit heel belangrijk. In mijn cursus “Zo wordt samen eten weer leuk” deel ik stap voor stap hoe jij dit thuis aanpakt.

 

Dit wil ik!

 


BRONNEN:

  1. Samen koken leert moeilijk etende kleuter groente eten

Dit vind je misschien ook interessant...