Verhuizen met kinderen: 5 praktische tips om ze voor te bereiden
Nog even en dan verhuizen we met Maes (4) en Otis (1) van Zweden terug naar Nederland. We woonden hier 3,5 jaar met veel plezier en dus voelt Zweden zowel voor Maes als Otis als hun ‘thuis’. Voor ons als ouders is het emotioneel misschien nog wel een grotere stap dan voor hen. Maar ook voor Maes en Otis zal het wennen zijn om onze Villa Kakelbont met een tuin zo groot als een voetbalveld in te ruilen voor een twee-onder-een-kap-woning met opa en oma op loopafstand. Het ene zal niet beter zijn dan het andere, maar het is anders. In dit artikel lees je hoe wij verhuizen met kinderen.
Verhuizen met kinderen: “You win some, you lose some”
Hoe bereid je jonge kinderen voor op een (internationale) verhuizing? Ik deel graag met je hoe wij dit aanpakken. Maar voor alle tips die ik deel geldt: kijk naar de behoefte van jouw eigen kind. Voor het ene kind werkt een aftelkalender goed, maar een ander kind kan daar misschien juist onrustig van worden. Haal er dus uit wat voor jullie werkt en maak er samen een fijne tijd van.
Kies een goed moment om over de verhuizing te vertellen
Uit eigen enthousiasme wil je het misschien meteen met jouw kind delen dat jullie een nieuw huis hebben gevonden. Maar de periode van de (bijvoorbeeld) de aankoop van een huis tot de daadwerkelijke verhuizing kan voor een kind als een enorm lange, onoverzichtelijke periode voelen. Het is daarom goed om af te wegen in hoeverre jouw kind erbij gebaat is als je het nieuws meteen deelt. Houd hierbij onder andere rekening met de leeftijd en het karakter van jouw kind. Ook is het belangrijk om in te schatten in hoeverre hij het mogelijk van een ander hoort dat er iets staat te gebeuren. Wij hebben bijvoorbeeld besloten om het Maes pas te vertellen toen ons huis al twee maanden was aangekocht. We gingen naar Nederland en wisten dat familie erover zou beginnen, dat was voor ons een reden om hem op dat moment duidelijkheid te geven.
Vertrouw erop dat je kind uit zichzelf interesse toont
Je hoeft een thema als ‘verhuizen’ niet voortdurend aan te halen als ouder. Dit kan namelijk juist voor spanning zorgen. Kinderen geven het heel goed uit zichzelf aan wanneer ze er iets over willen weten. Je kunt dus eigenlijk heel mooi vertrouwen op de vragen die jouw kind uit zichzelf zal stellen.
Leg uit hoe lang het nog duurt
Een aftelkalender kan uitkomst bieden om visueel te maken hoeveel dagen of weken het nog duurt voordat jullie gaan verhuizen. Een andere manier is om het te koppelen aan een gebeurtenis die eerst nog moet plaatsvinden. Bijvoorbeeld: “eerst wordt het Kerst en daarna gaan we pas verhuizen”. Termen als: “Het duurt nog heel lang” zijn voor kinderen niet duidelijk omdat vijf minuten wachten in de auto ook al voelt als ‘heel lang’.
Maak het niet te ‘groot’
Continu praten over het nieuwe huis of de verhuizing (vooral wanneer het nog lang duurt) kan voor onduidelijkheid en onrust zorgen. Hetzelfde geldt voor erover praten alsof het iets heel ‘groots’ is of abstracte termen zoals ‘afscheid nemen’ ‘deze plek blijft in ons hart’. Voor jonge kinderen is vaak fijner om de uitleg klein en concreet te houden: “we krijgen straks een nieuw huis”.
Verhuizen met kinderen? Vraag hulp
Verhuizen, vooral wanneer je kleine kinderen hebt, is nu eenmaal een flinke klus. Vraag dus zoveel mogelijk hulp. Naast dat je met rondlopende kinderen minder productieve tijd hebt om bijvoorbeeld spullen in te pakken, hebben ze jou soms ook meer nodig dan normaal tijdens deze verandering(en). Dit zie je vaak terug in het gedrag. Misschien is jouw kind emotioneler dan normaal, slaapt hij slechter of uit hij meer frustratie. Dit gedrag is een normale manier om zich uit te drukken in een situatie waarin er veel voor hem verandert. Het is heel vaak van tijdelijke aard.
Extra tips om relaxt met kinderen te verhuizen
Het is de uitdaging om balans te vinden in het enerzijds voorbereiden van je kind en anderzijds de verhuizing te normaliseren en vertrouwen uit te spreken over de verandering. Jouw kind kan de verandering nog niet overzien, jij wel. Ik geef je nog een paar praktische tips.
- Benoem voorbeelden van andere kinderen die ook zijn verhuisd, dit kan je gebruiken als aanknopingspunt voor een gesprek of om het wat concreter te maken.
- Verhuizen is voor kinderen die het nog niet eerder hebben meegemaakt best een abstract begrip. Een voorleesboek kan hier meer duidelijkheid in geven. In dit voorleesboek wordt een verhuizing beschreven door de ogen van een kind: “Een fijn huis”
- Geef woorden aan dat wat jouw kind voelt; “je vindt het lastig dat dit de laatste schooldag is hè” . Verhuizen is niet altijd makkelijk en dat is ok. Deze gevoelens komen en gaan. Het helpt jouw kind hierbij als je dit voor hem benoemt.
- Spreek vertrouwen uit. Door te benoemen dat het ‘missen’ of ‘verdrietig zijn’ steeds wat minder wordt en dat de nieuwe situatie went.
Last but not least…kinderen zijn flexibel en spiegelen zich veel aan jou. Ben jij relaxt? Sta jij er vol vertrouwen in? Dan is dit heel helpend voor jouw kind. Leg de lat voor jezelf niet te hoog tijdens deze drukke periode. Stel prioriteiten in dat wat echt moet en belangrijk is en de dingen die ook later kunnen. Zodat je er voldoende voor jezelf en jouw kind(eren) kan zijn.
Zo kan je je kind bij verhuizen betrekken
Je kunt je kind op verschillende manieren bij een verhuizing betrekken:
- Maak samen een box met herinneringen van die plek of het land
- Vraag aan jouw kind wat hij zelf zou willen of hoe hij wil helpen
- Maak een bucketlist met dingen die jullie nog gedaan willen hebben voor de verhuizing
- Maak een mooie tekening op de grond van het oude huis
- Organiseer een gezellige laatste avond in jullie huis
Ook voor bovenstaande tips geldt weer: kijk of jouw kind hier behoefte aan heeft. Sommige kinderen ervaren afscheid nemen als iets lastigs. In dat geval kan het juist fijn zijn om het afscheid niet te groot te maken en het juist niet te ver van tevoren aan te kondigen.
Tot slot…in het verhuizen zit ook een mooie levensles: je laat mooie herinneringen achter, maar krijgt er ook weer nieuwe en mooie herinneringen voor terug. Iets wat je jouw kind onbewust meegeeft en waar hij ook weer in andere nieuwe situaties op terug kan vallen.
Ik wens je een fijne verhuizing toe en een mooie tijd met bijzondere momenten op jullie nieuwe plek.