Emotioneel kind? 4x zo kan je hiermee omgaan + boekentips

Geplaatst op 12 maart 2023 in Opvoeding

Woedeaanvallen, schreeuwen, niet luisteren, huilen. De buien van een jong kind kunnen heftig zijn en als je pech hebt kan je kind er enorm in blijven hangen. Het lijkt voor jou als ouder soms onmogelijk om op zo’n moment rustig te blijven en tot je kind door te dringen. Je wilt ‘m helpen, er samen uitkomen. Maar hoe? In dit artikel lees je alles over hoe je om kunt gaan met een emotioneel kind, inclusief praktische tips die je direct kunt toepassen.

emotioneel kind

 

Een uitje naar de supermarkt mondt uit in een driftbui wanneer jouw peuter zijn favoriete koekjes niet nu meteen mag opeten. Daar ligt je kind, middenin de winkel, schreeuwend op de grond alsof de wereld vergaat. Hoe komt het toch dat kinderen zo heftig kunnen reageren op (in onze ogen) zoiets kleins? Het heeft allemaal te maken met de ontwikkeling van het brein. De emotionele ontwikkeling is bij een jong kind nog volop aan de gang waardoor het nog erg lastig is om zijn emoties te reguleren. Het is voor jouw kind simpelweg nog niet mogelijk om zichzelf te beheersen en om rekening te houden met (ongeschreven) regels of met de gevoelens van anderen. Leuk is helaas anders, maar heftige emoties zijn bij peuters en kleuters dus heel normaal gedrag. Het is vooral de vraag hoe je hier als ouder op reageert. Lukt het je om rustig te blijven en de onderliggende behoefte van je kind te zien? Dit is zeker niet altijd makkelijk en het zal per kind en per moment verschillen hoe je het beste kunt reageren. Ik bespreek dit thema daarom uitgebreid in mijn bestsellercursus Boosheid en Niet Luisteren.

emotioneel kind

 

Emotioneel kind? 4 praktische tips om hier mee om te gaan

 

  • Kijk naar je kind

Ik had je graag een handleiding gegeven, maar er is helaas niet één manier om met boosheid of verdriet om te gaan. Ieder kind is anders en het zal ook per moment verschillen hoe (zowel jij als) je kind reageert. Gun jezelf de tijd en de ruimte om te experimenteren met wat werkt. Bekijk bijvoorbeeld eens hoe jouw kind reageert op de vraag of hij een knuffel wil? Of misschien wil hij juist even op afstand uitrazen? En verlies je toch een keer je geduld? Maak je daar dan niet teveel zorgen over. Dit is onderdeel van het ouderschap, het hoeft niet altijd perfect. Onthoud dat je het een volgende keer altijd weer ‘opnieuw’ kan doen. In mijn cursus Boosheid en Niet Luisteren leer je hier alles over.

emotioneel kind

 

  • Er ‘zijn’ is genoeg

Boosheid of intens verdriet bij een kind kan je vergelijken met een golf. De golf wordt groter en groter en op het hoogste punt slaat hij om. Op dit hoogste punt, wanneer de boosheid het sterkst is, is communicatie met je kind vaak niet mogelijk. Als ouder ben je op zo’n moment misschien geneigd om je kind streng toe te spreken of om boos te worden, maar er alleen maar ‘zijn’ is al voldoende. Je kunt dit doen door kort te benoemen dat je er voor je kind bent als hij daaraan toe is. Om zelf rustig te kunnen blijven in zo’n situatie is het belangrijk dat je je realiseert dat een heftige emotie jouw kind ook overvalt. Hij doet dit niet om jou te irriteren (ook al voelt dat misschien wel zo). Je kind verliest de controle en dat voelt onveilig en onprettig voor hem. Door in de buurt te blijven weet je kind dat er iemand is om op terug te vallen. Jij bent die rustige baken in de storm. Door rustig aanwezig te blijven, ben je eigenlijk het voorbeeld waar jouw kind weer van leert. Je leeft het voor en dat is de meest leerzame les voor jouw kind.

 

“Jouw kind is niet lastig, maar heeft het lastig”

 

emotioneel kind

 

  • Geef woorden aan gevoelens

Jonge kinderen kunnen hun gevoelens nog niet onder woorden brengen. Het is dan ook erg leerzaam voor ze wanneer jij als ouder ‘ondertitelt’ wat er gebeurt. Wees een ‘tolk’ en geef woorden aan de situatie en aan het gevoel dat daarbij komt kijken. Bijvoorbeeld: “Je voelt je zo boos nu omdat jouw broertje jouw toren omgooide hė?”. Dit helpt jouw kind om zijn emoties te reguleren, te begrijpen wat er op dat moment gebeurt en helpt jouw kind op latere leeftijd om beter met zijn gevoelens om te gaan.

emotioneel kind

  • Lees boeken over emoties 

Boeken spreken enorm tot de verbeelding bij kinderen en ze helpen jou als ouder om met je kind in gesprek te gaan. De volgende boeken gaan over de verschillende emoties die je kunt ervaren en hoe je daar (samen) mee om kunt gaan.

 

Daantje het Vulkaantje

Daantje het Vulkaantje vertelt in dit prentenboek over al zijn emoties. Hij heeft er vier in totaal en ze komen allemaal op een ander moment aan de oppervlakte. Dit boek helpt jouw kind met het herkennen en benoemen van zijn emoties en de vragen in het boek stimuleren het gesprek met je kind.

Laat mij maar even

Bowie is een lief kind. Dat zegt iedereen. Maar soms wil Bowie helemaal niet lief zijn. Soms is ze boos, soms verdrietig en soms weet ze niet hoe ze zich voelt. Dit boek gaat erover dat alle gevoelens er mogen zijn. Soms hoef je als ouder geen oplossing te geven. Soms hoef je er alleen maar te zijn.

Draakje vurig op school

Draakje Vurig op school gaat over wat Draakje allemaal op school beleeft en hoe hem dat wel eens teveel wordt. En dát kan nog wel eens een vurige reactie opleveren! Achter in het boek geeft de schrijfster uitleg aan ouders en leerkrachten over welke impact een schooldag kan hebben op hooggevoelige en wilskrachtige kinderen

 

 

De invloed van jouw eigen triggers

In een boze bui ligt de focus (als vanzelfsprekend) vooral op je kind. Maar let ook eens op jouw eigen triggers. Wat roept het gedrag van jouw kind bij jou op? Wat triggert de boosheid of het huilen van jouw kind in jou? Zo kan je een gevoel van onmacht of onzekerheid ervaren (Help, ik kan dit niet stoppen en dat is wel mijn taak als ouder). Of je hebt het gevoel de controle te verliezen (Mijn kind loopt over mij heen). Iedere ouder loopt tegen deze uitdagingen aan. Ook als je een fijne jeugd hebt gehad zijn er altijd bepaalde patronen of onbewuste overtuigingen die jou in het nu belemmeren. Hier zicht op krijgen kan je dus helpen om bewuster en rustiger te reageren. Wil je ontdekken of er bij jou ook sprake is van triggers en onbewuste patronen? Stel jezelf dan eens de volgende vragen:

 

  • Reageer ik bozer dan ik zou willen (en / of ervaar ik na afloop spijt of schuldgevoelens)?
  • Lijkt mijn reactie mij te overkomen?
  • Voel ik een golf van frustratie die ik moeilijk in kan houden?
  • Weet ik dat het anders ‘moet’ of kan, maar lukt het niet om dit om te zetten?


Heb je op één of meerdere van deze vragen ‘ja’ geantwoord? Weet dan dat ons brein geprogrammeerd is. Dit proces is al gestart tijdens onze jonge jaren als kind, bijvoorbeeld door bepaalde dingen die je hebt meegemaakt of door de opvoeding die je hebt gekregen. Hierdoor heb je allerlei gedachten over jezelf. Een situatie in het nu (jouw kind die niet luistert bijvoorbeeld) kan dat gevoel van vroeger triggeren (je voelde je misschien onvoldoende gezien en dat ervaar je nu ook wanneer jouw kind niet op jou reageert). Dit soort gevoelens zitten diep in jou geworteld en van sommige ben je je misschien niet eens bewust. Je kunt dit het beste vergelijken met een ui. Je pelt er telkens een laagje af en zo krijg je langzaam meer zicht op waar jouw onbewuste, automatische manieren van reageren vandaan komen.


Wil je hier meer over weten? Tijdens mijn The MOM Movement traject gaan we hiermee aan de slag. Ik heb dit traject speciaal opgezet voor gedreven vrouwen die op zoek zijn naar structurele verandering in zichzelf én die daarmee voor een ripple effect in hun omgeving zorgen; van je gezin tot je relatie en je werk. In The MOM Movement leer ik je niet alelen het gedrag van jouw kind beter begrijpen maar ook vooral: waarom je reageert zoals je reageert, en hoe je dit doorbreekt:

  • Van continu onrust in je hoofd naar: genieten van de momenten waarop je iets voor jezelf of met je gezin doet
  • Van je werkmail combineren met Juf Roos op de achtergrond naar: zonder schuldgevoel kiezen voor jouw kind en daardoor een productievere en enthousiastere werknemer kunnen zijn

 

 

Wil jij niet langer tips die jou informeren, maar zelf transformeren?

En de boodschap van het échte gedrag van jouw kind begrijpen?

 

 

Schrijf je dan nu vrijblijvend in om als eerste bericht te ontvangen als de deuren opengaan.

 

Wachtlijst programma The MOM Movement

Met deze inschrijving zit je nergens aan vast, maar ontvang je wel als allereerste een seintje als je je kan inschrijven (nog voor de lancering begint!).

Dit vind je misschien ook interessant...