Beter voor jezelf zorgen: waarom dit zo belangrijk is + 5 praktische tips

Geplaatst op 14 april 2023 in Opvoeding

Goed voor jezelf zorgen: we weten allemaal dat het belangrijk is en toch schiet het er regelmatig bij in. Want hoe zorg je ervoor dat je goed in je vel blijft zitten, als alles om je heen gewoon moet blijven draaien? De kinderen moeten naar school, de was moet gedaan worden en er moet toch echt iedere avond eten op tafel staan. Zelfs wanneer je ziek bent kan het als moeder een uitdaging zijn om in bed te blijven liggen. Hoe komt dat toch? En hoe kan je beter voor jezelf zorgen? In dit artikel leg ik het uit.

beter voor jezelf zorgen

 

Ondanks dat het krijgen van kinderen misschien wel het mooiste is dat een mens kan overkomen, is het ook gewoon hard werken. De cijfers liegen er dan ook niet om; meer dan driekwart van de ouders geeft aan het ouderschap (te) zwaar te vinden, vooral tijdens de tropenjaren. Uit wetenschappelijk onderzoek van Influencing For Health (Amsterdam UMC) blijkt dat maar liefst 91% van de ouders het ouderschap als te zwaar ervaart tijdens de eerste duizend dagen met hun kind. Daarnaast geven ze aan eigenlijk meer hulp of steun nodig te hebben. Maar het blijft niet bij de tropenjaren. 

 

 

Structureel voorbij gaan aan je eigen behoeftes: een maatschappelijk probleem

Even wat cijfers op een rij:

  • Uit onderzoek blijkt dat één op de zes werkenden last heeft van burn-out klachten: dat zijn bijna 1,3 miljoen mensen. Daarnaast is de verwachting is dat deze getallen in werkelijkheid nog veel hoger zijn.
  • Maar liefst 52 procent van al het werkverzuim onder alle jongeren komt momenteel door te veel werkstress

beter voor jezelf zorgen

Vaak wordt er gedacht dat dit te maken heeft met een (te) hoge werkdruk. Maar meestal spelen er andere, dieperliggende oorzaken een rol. Namelijk langdurig (lees: jarenlang) structureel voorbijgaan aan je eigen behoeftes op alle vlakken (werk, gezin en momenten voor jezelf). Dat kan allerlei oorzaken hebben:

 

  • ‘Ja’ zeggen tegen die zoveelste verjaardag terwijl je eigenlijk liever een middag thuis bent
  • Langzaam steeds meer zorgtaken of taken in het huishouden overnemen van je partner 
  • Veel meer (of juist minder) uren werken dan wat je eigenlijk zou willen
  • Werk doen waar je eigenlijk helemaal niet gelukkig van wordt

 

En zo zijn er nog veel meer situaties waarin je jezelf (onopgemerkt) voorbij loopt. Wat de oorzaak ook is; wanneer jij steeds weer over je eigen grenzen heengaat, put je jezelf volledig uit. Je kunt hierdoor een korter lontje krijgen richting je kind(eren), niet meer goed kunnen ontspannen, vaker uit je slof schieten tegen je partner of ongelukkig zijn terwijl je toch echt ‘alles hebt’. In sommige gevallen wordt er dan gesproken van een ‘parentale burn-out’. Weet in ieder geval dat je niet de enige bent die dit soort gevoelens ervaart. Ondanks dat er misschien niet vaak over wordt gesproken, komt het vaker voor dan je denkt. 

beter voor jezelf zorgen

 

Beter voor jezelf zorgen? 5 praktische tips

Wanneer jij beter voor jezelf zorgt kan je veel meer voor een ander betekenen. Probeer jezelf daarom eens wat vaker op nummer één te zetten, al is het maar met kleine stapjes:

 

  • Zorg voor een goede basis

Op tijd naar bed gaan, gezond eten en regelmatig naar buiten. Het zijn vaak de eerste dingen die erbij inschieten wanneer je even wat minder lekker in je vel zit. Toch kunnen deze simpele dingen ervoor zorgen dat je gedurende de dag net wat meer energie hebt. Een leven met (jonge) kinderen is als topsport, zorg dus regelmatig voor oplaadmoment in de vorm van slaap, voeding en vitamine D.

beter voor jezelf zorgen

  • Kies vaker voor jezelf

Zodra je kind een middagdutje doet is het heel verleidelijk om direct de was te gaan doen of het huis op te ruimen. Maar probeer in plaats daarvan eens bij jezelf in te checken en te voelen waar jij op dat moment écht behoefte aan hebt. Heb je oprecht energie voor jouw to do lijst? Of ben je misschien meer gebaat bij een powernap? Neem die tijd voor jezelf. Het kan soms een wereld van verschil maken. Gewoon een keer ‘niets’ doen is heel goed voor je lichaam en brein. Dit geeft je namelijk de mogelijkheid om alle gebeurtenissen en emoties van de dag te verwerken.

 

  • Leg je telefoon eens weg

Tegenwoordig zijn we altijd online en overal bereikbaar. Even snel een telefoontje beantwoorden, je (werk)mail checken terwijl je met de kinderen bezig bent of door Instagram scrollen. Het zorgt ervoor dat je continu ‘aan’ staat en je brein wordt steeds weer geprikkeld. Wil je beter voor jezelf zorgen en gedurende de dag meer rustmomenten inplannen? Leg je telefoon dan eens wat vaker weg. 

beter voor jezelf zorgen

  • Let op je ademhaling

Als je stress hebt kan je ademhaling te snel of te oppervlakkig worden. Je kunt hierdoor een benauwd, gespannen of opgejaagd gevoel krijgen. Probeer je eens bewust te worden van je ademhaling en ‘m naar beneden te brengen wanneer je onrustig bent. Een diepe buikademhaling helpt je om je te ontspannen. Een simpele oefening die direct effect heeft op hoe jij je voelt.

 

  • Vraag om hulp

Ze zeggen niet voor niets “it takes a village to raise a child”. Je hoeft het dan ook niet alleen te doen. Vraag je ouders, een vriendin of de oppas om je een keer te helpen. Huur (als je budget het toelaat) een schoonmaakster in of laat de boodschappen bezorgen. Het zijn vaak kleine dingen waarmee je net iets meer ruimte kunt creëren voor jezelf. 

beter voor jezelf zorgen

Waarom is goed voor jezelf zorgen zo belangrijk?

Jouw gedrag heeft (bewust en onbewust) veel invloed op het gedrag van jouw kind(eren). Een kind leert namelijk voor het overgrote deel van wat je doet in plaats van wat je zegt. Je noemt dit ook wel ‘voorleven’. Zo heeft het bijvoorbeeld weinig zin om tegen je kind te zeggen dat hij ‘rustig moet blijven’ als het even tegenzit, wanneer jij zelf als ouder op zo’n moment snel boos of geïrriteerd wordt. Hetzelfde geldt voor goed voor jezelf zorgen. Als jij in tijden van drukte steeds weer jezelf voorbij loopt, zal het voor jouw kind ook lastiger zijn om zijn eigen grenzen te bewaken. Wees je hier dus bewust van. Daarnaast is het goed om te weten dat jouw kind jouw spiegel is. Ervaar je veel onrust? Dan is de kans groot dat jouw kind dit aan jou laat zien met zijn gedrag. Óf dat het voor jou steeds moeilijker is om rustig te reageren op uitdagend gedrag. Ongemerkt kun je dus snel in een negatieve spiraal terecht komen.

beter voor jezelf zorgen

Dit betekent niet dat je vanaf nu altijd de perfecte ouder moet zijn (dat ben ik ook niet). Maar wel dat je de signalen van je lichaam serieuzer mag nemen. Want dat wat jij oplost, geef je ook niet door aan jouw kind. En dat is precies waar mijn traject The MOM Movement jou bij helpt. In 10 weken help ik jou naar meer ontspanning, vertrouwen en plezier als ouder én als vrouw. Van onrust, naar rust en van ‘gedoe’ naar verbinding met je kind. 

 

 

Wil jij ook aan de slag met een selecte groep gedreven vrouwen?

Klik op onderstaande button voor alle info en om je in te schrijven!

Ik doe mee!

 

beter voor jezelf zorgen
beter voor jezelf zorgen
beter voor jezelf zorgen

 

⬇️ Deel dit bericht op je socials ⬇️

Facebook
LinkedIn
Email

Dit vind je misschien ook interessant...