Fulltime werken als moeder of parttime je dromen najagen: 5x zo doe je dat 

Geplaatst op 29 september 2022 in Moederschap

De onderzoeksresultaten liegen er niet om: maar liefst 76% van de Nederlandse moeders vindt de combinatie werk en gezinsleven moeilijk tot onmogelijk. En laten we eerlijk zijn; het is ook niet altijd makkelijk: fulltime werken als moeder. Deadlines, meetings, sportclubs, speelafspraakjes. Hoe regel je alles zonder jezelf te verliezen? Ik deel 5 gouden tips met je om jouw eigen ambities te combineren met mama zijn. Sidenote: jouw ambities kun je uiteraard ook in minder uren verwezenlijken. Lees het artikel zoals het op jou van toepassing is!

 

Verontschuldigd verlaat je een belangrijke meeting na een telefoontje van de kinderopvang. Je kind is ziek en moet eerder opgehaald worden. Het voelt als een tweestrijd; je wilt een goede werknemer zijn, maar tegelijkertijd wil je er zijn voor je kind. Werk en gezin met elkaar combineren kan flink uitdagend zijn. Er wordt veel van vrouwen verwacht in onze huidige maatschappij. En daarin spelen social media en de hoge eisen die vrouwen aan zichzelf stellen ook een grote rol. 


De negatieve cirkel van hoge verwachtingen

De verwachtingen die vrouwen hebben van het ouderschap maar ook van zichzelf liggen tegenwoordig onhaalbaar hoog. Je wilt het zo graag goed doen. Maar hoe hoger de verwachtingen, des te moeilijker het is om ze waar te maken. Dit resulteert in een grotere kans op falen wat vervolgens weer leidt tot teleurstelling. Het ‘dit ligt aan mij’ gevoel wordt versterkt en je zoekt misschien steun bij vriendinnen of op social media. Als je daar dan enkel ‘het perfecte plaatje’ ziet kan je onzeker worden, waardoor je (onbewust) in een negatieve spiraal terecht komt. ‘Waarom lukt het een ander wel?’. Maar juist het ‘geklungel’ laat een ander vaak niet zien. En gelukkig is het wel degelijk mogelijk om als moeder (én werknemer) minder schuldgevoelens en stress te ervaren.

Fulltime werken als moeder

Fulltime werken als moeder of parttime: dit zijn mijn gouden tips

 

  • Leg de lat niet te hoog

Het liefst wil je het perfect doen op alle fronten. Maar laten we eerlijk zijn; is dat realistisch? En is het echt zo erg als er een keer iets minder lekker loopt? Accepteer dat je soms één (of twee) ballen laat vallen en probeer het eens van een luchtige kant te bekijken. Is iedereen aan het einde van de dag nog steeds in leven? Mooi! Dan was het een geslaagde dag ;).
Ik weet ook dat dit soms makkelijker klinkt dan het is. Als je merkt dat het voor jou een hardnekkig patroon is om altijd te streven naar ‘meer’ of ‘nog beter’ en je niet snel tevreden bent dan kan dit je op den duur mentaal en fysiek uitputten. Het kan interessant zijn om te kijken waar deze drang vandaan komt. Zodat je hier andere (gezondere) keuzes in kan maken.

Probeer het jezelf daarnaast gemakkelijk te maken door daar waar mogelijk hulp in te schakelen. Regel een fijne oppas of huur een keer een schoonmaakster in om jezelf te ontlasten. Je hoeft geen ‘perfecte ouder’ te zijn. Jouw kind leert uiteindelijk meer van jou als je ook fouten maakt en als je open bent over wat lastig voor je is. Misschien is dat wel jouw meest belangrijke drijfveer…

 

  • Zorg goed voor jezelf

Ze zeggen het niet voor niets in het vliegtuig; ‘zet eerst je eigen zuurstofmasker op en help daarna pas een ander’. Zo is het ook met het moederschap. Pak wanneer je kan een moment voor jezelf en laat de boel een keer lekker de boel, die berg was komt later wel. Kijk daarnaast goed naar wat jou energie geeft én kost en probeer 80% van de tijd dingen te doen die energie opleveren. Als jij doet waar je veel voldoening uit haalt dan zorgt dit er automatisch voor dat je ‘s avonds met meer plezier en geduld bij je kind bent. Daarnaast geef je je kind het goede voorbeeld als je goed voor jezelf zorgt en doet wat je leuk vindt. Wist je dat onderzoek aantoont dat dochters van werkende vrouwen zelf ook vaker werk en gezin combineren en dat ze vaker leidinggevende functies bekleden? Daarnaast ontvangen deze vrouwen een hoger loon dan vergelijkbare vrouwen met moeders die niet werkten. Tevens dragen werkende moeders bij aan het vormen van gendergebonden opvattingen, iets wat kinderen vervolgens kopiëren. Zo blijken zonen van werkende moeders meer tijd te besteden aan de zorg voor hun gezin dan zonen van moeders die niet werken. Je geeft dus een enorm krachtig signaal af aan je kinderen als je kiest voor werkend moederschap. 

Fulltime werken als moeder

 

  • Blijf trouw aan je keuze om fulltime te werken als moeder wanneer dit werkt voor jou

Ben jij de enige van jouw vriendinnen die fulltime werkt? Dan heb je vast wel eens de vraag gekregen of je wel genoeg van je kinderen geniet. Een dergelijke opmerking (of een blik van je werkgever) kan voor twijfels zorgen. ‘Heb ik wel de juiste keuze gemaakt?’, ‘Is het wel haalbaar om alles te combineren’?. Hoe vaak laat jij je (onbewust) beïnvloeden door de meningen en oordelen van anderen? Probeer hiervan los te komen en bepaal vervolgens voor jezelf hoe jouw ideale situatie eruit ziet. Weet dat er niet 1 manier is van ‘goed’ moederschap. Fulltime zorgend of fulltime werkend, doe wat werkt voor jouw gezin. 

 

  • Bespreek wat je nodig hebt

Verwacht niet dat een ander vanzelf aanvoelt wat jouw wensen en behoeften zijn. Wees open over datgene waar jij blij van wordt, zowel naar je werkgever als naar je partner, en probeer daarbij niet in beperkingen te denken. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Misschien kan je een dag thuiswerken zodat je je kind eerder op kunt halen? Of wellicht dat jouw partner een dag minder kan gaan werken zodat je kind niet naar de opvang hoeft? En vergeet ook niet de verdeling van de zorgtaken en het huishouden te bespreken. Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle stellen de taken eerlijk wil verdelen, maar dat dit in de praktijk slechts bij 10% lukt. Goed afstemmen dus én hierover het gesprek blijven aangaan, ook als er kinderen zijn. Dan weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Fulltime werken als moeder

 

  • Stop met jezelf verontschuldigen

Een excuus betekent een schuldbekentenis: ik doe iets niet goed. Maar wanneer jij een keer eerder vertrekt van je werk omdat jouw kind ziek is dan is dit ok. Daar is niets ‘fouts’ aan en hier is geen uitleg voor nodig. Hiermee doorbreek je het systeem waarin het ‘momguilt’ een gendergebonden aspect is en de achterhaalde verwachting dat het ouderschap enkel voorbehouden zou zijn aan moeders.

Fulltime werken als moeder

 

Ben jij zelf leidinggevende? Laat zien dat fulltime werken als moeder kan!

Ben jij manager, CEO, directeur? Realiseer je dan dat jij bij uitstek degene bent die het goede voorbeeld kan geven. Houd rekening met de vrouwen in jouw team. Zorg voor gelijke kansen en help hen door bijvoorbeeld flexibeler werken mogelijk te maken. Overleg samen wat er nodig is om het gezinsleven te kunnen combineren met ambities. Op die manier laat je zien dat het wel degelijk mogelijk is om op beide fronten te stralen. 

 

Ik hoop dat dit artikel je uitnodigt om nog eens stil te staan bij jouw behoeftes. Doe je op dit moment wat je écht leuk vindt? Heb je je leven ingericht op jouw voorwaarden? Ik hoop het van harte. Want als jij goed in je vel zit dan kan iedereen in jouw omgeving daarvan meegenieten. Merk je dat je het nog lastig vindt om voor jezelf te kiezen? Of valt de combinatie werk en gezin je zwaar? Dan is mijn 1:1 traject of het groepstraject The MOM Movement iets voor jou. Ik help je aan meer rust en vertrouwen en laat je zien dat je je dromen waar kunt maken, ook met een gezin.

 

 


Bronnen:

Dit vind je misschien ook interessant...