Loslaten wat anderen van je vinden: 5x zo doe je dat als moeder

Geplaatst op 29 augustus 2022 in Moederschap

Het ouderschap, iedereen heeft er een mening over en de (goedbedoelde) adviezen vliegen je waarschijnlijk regelmatig om de oren. Vooral als je net moeder bent geworden kan dit je flink onzeker maken. Je wilt het zo graag goed doen, maar door een opmerking van een ander kan je zomaar ineens aan jezelf gaan twijfelen. En zelfs als je al een ervaren ouder bent kan het lastig zijn om trouw te blijven aan jezelf wanneer iemand zich met jouw opvoeding bemoeit. Hoe kan je loslaten wat anderen van je vinden? In dit artikel bespreek ik verschillende situaties en geef ik je praktische tips om in je kracht te blijven staan.

loslaten wat anderen van je vinden

Loslaten wat anderen vinden over weer aan het werk gaan (of niet)

De eerste maanden met je pasgeboren kindje vliegen voorbij. Voor de één kan deze fase niet lang genoeg duren en de ander kan juist niet wachten om weer aan het werk te gaan. Kies je voor dit laatste dan zul je ook nog moeten beslissen of je na je zwangerschapsverlof fulltime of parttime gaat werken. Wat het ook wordt, je kunt het als moeder helaas niet snel goed doen. Blijf je thuis dan vinden sommigen je ‘afhankelijk van je partner’. Ga je fulltime aan de slag dan ‘had je maar niet aan kinderen moeten beginnen’. 

Ook onderzoek toont aan dat ambitieuze vrouwen met jonge kinderen negatief worden beoordeeld. Negatiever dan mannen met jonge kinderen. Van een vrouw (moeder) wordt (helaas nog steeds) verwacht dat ze zich gedraagt volgens de norm. De norm betekent in dit geval het parttime werkend ouderschap, waarbij de vrouw wordt geacht het gezinsleven voorrang te geven boven haar carrière. 

 

Onderzoeksbevindingen

  • Vrouwen worden beoordeeld als ‘minder betrokken bij hun gezin’ als ze voltijds werken. Terwijl vrouwen die deeltijds werken worden gezien als ‘minder betrokken bij hun werk en minder ambitieus’. Kortom: welke keuze je ook maakt, er worden oordelen over geveld.
  • Mannen worden eigenlijk andersom beoordeeld. Een fulltime zorgende man wordt gezien als ‘bijzonder, vooruitstrevend’. En als een man fulltime aan het werk is dan vindt men dat ‘statusverhogend’.

Het is dan ook niet zo gek dat veel moeders, ongeacht de keuze die ze maken, kampen met een schuldgevoel. De traditionele ideeën over vrouwelijkheid en het moederschap liggen zo sterk verankerd in onze cultuur en daarmee in onze (onbewuste) maatschappelijke overtuigingen dat het lastig is om hiervan los te breken. Weet in ieder geval dat je nog steeds een ‘goede moeder’ kunt zijn zonder in te leveren op jouw dromen en ambities. Wil je weten hoe? Meld je dan aan voor The Mom Movement. Het enige online programma waarin ik bewezen effectieve tips deel die elke werkende vrouw met jonge kinderen zou moeten weten. 

loslaten wat anderen van je vinden

Opmerkingen loslaten over wanneer er nog een kindje komt

Je hebt de kraamzorg nog maar net uitgezwaaid of je krijgt al de vraag wanneer er een broertje of een zusje komt. Er volgt een ongemakkelijke stilte, je lacht het weg of je geeft een ontwijkend antwoord. Behalve dat deze vraag (meestal) ongepast is kan het ook een pijnlijke vraag zijn. Misschien willen of kunnen jullie niet nog een kind krijgen. Of je weet het gewoon nog niet. Het is in ieder geval aan jullie en je hoeft dit met niemand te delen als je daar geen behoefte aan hebt.

 

Loslaten wat anderen vinden van jouw opvoedstijl

Borstvoeding of kunstvoeding geven. Samen in één bed slapen of lekker op een eigen kamertje. Je kind laten huilen of zo snel mogelijk oppakken. Het maakt niet uit wat je doet. Er is altijd wel iemand die jouw opvoedstijl in twijfel trekt. Er worden kritische vragen gesteld of je krijgt een steek onder water (‘zo leert hij het nooit om zelf in slaap te vallen’). Het is als ouder niet altijd makkelijk om bij je eigen keuzes te blijven. 

loslaten wat anderen van je vinden

Tips

Loslaten wat anderen vinden? De volgende tips kunnen je helpen.

 

  • Reflecteer

Als je merkt dat een bepaald oordeel je raakt, probeer dan eens na te gaan waarom dat zo is. In hoeverre zit er voor jouw gevoel een kern van waarheid in de opmerking? En in hoeverre heb jij dit oordeel diep van binnen over jezelf? Zo ontdek je meestal dat het oordeel gebaseerd is op angst. Je bent bijvoorbeeld bang om ‘egoïstisch’ gevonden te worden wanneer je als moeder voor jezelf kiest, in plaats van dat je daadwerkelijk egoïstisch bent. Dit inzicht kan je helpen om het oordeel los te laten.

 

  • Zoek het niet buiten jezelf 

Als je je veel aantrekt van de meningen van anderen dan komt dit meestal door een behoefte aan erkenning. Iedereen wil van nature geliefd zijn en erbij horen. Maar wanneer je op jezelf vertrouwt dan heb je die bevestiging van anderen minder nodig. Accepteer en waardeer jezelf en benoem hardop tegen jezelf (of tegen degene die de opmerking maakt): “Dit werkt voor ons”.

  • Je hoeft het niet met iedereen eens te zijn

We zijn sociale wezens en willen doorgaans graag de goedkeuring van anderen. Maar je kunt nu eenmaal niet met iedereen op één lijn zitten. Dat is ok. Je hoeft jezelf daarvoor niet altijd te verantwoorden of verdedigen. Leef voor jezelf, er zijn al zoveel anderen. Dit kun je doen door vaker jouw grenzen aan te geven of uit te spreken wat je ergens van vindt.

 

  • Je bent niet je gedachten

Onopgemerkt kunnen je gedachten soms een loopje met je nemen. Je denkt te weten wat een ander van je vindt, maar laten we eerlijk zijn; je kunt geen gedachten lezen toch? Als jij negatief over jezelf denkt, dan betekent dat niet automatisch dat een ander hetzelfde over jou denkt. Wees aardiger tegen jezelf in plaats van te blijven piekeren. Benoem waar je het lastig mee hebt: “Ik vind het lastig dat mijn schoonmoeder mij regelmatig corrigeert. Dit maakt mij onzeker en dat gevoel is heel logisch als (nieuwe) moeder”. Je voelt je onzeker, maar dat ben je niet: je bent een nieuwe moeder die nog aan het leren is. En dat is ok.

 

  • Let it go

De mening van een ander zegt vaak meer over diegene dan over jou. Heeft iemand al snel een oordeel klaar? Dit kan ook worden veroorzaakt door eigen onzekerheid of onwetendheid wat vervolgens op jou wordt geprojecteerd. Gelukkig ben je altijd zelf nog degene die bepaalt wat je vervolgens met de mening van een ander doet. Let it go! Mama knows best!

 

En dan tot slot nog even dit: de tijd die je nu met je kinderen hebt komt niet meer terug. Ze groeien zo snel. Merk je dat je plezier in jouw werk of wanneer je samen bent met je gezin minder is dan je zou willen? Ik help je graag om jouw leven te leven volgens jouw voorwaarden. Je kunt die leuke moeder en partner zijn én die leuke baan hebben. Bij The Mom Movement leer ik je hoe!

 

Dit wil ik!

 


 

Bronnen:

Dit vind je misschien ook interessant...