4x hoe het moederschap je verandert (en dat dat best even wennen is)
Het moederschap, er valt zoveel over te lezen. Maar je weet pas hoe het echt is als het eenmaal zo ver is. Het is iets waar niemand je echt op kan voorbereiden. En als je van tevoren al een beeld had van hoe jij als moeder zou zijn, dan kan dat in de praktijk zomaar heel anders uitpakken. Het moederschap verandert je in vele opzichten en dat is best even wennen.
Wennen aan het moederschap
Het krijgen van een kind is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Het is dan ook niet zo gek dat je moet wennen aan het moederschap. Veel vrouwen ervaren deze nieuwe rol (vooral in het begin) als overweldigend. Ineens leef je niet meer voor jezelf maar bepaalt een klein mensje het verloop van jouw dag. Wat betekenen al die huiltjes? En wil hij nou alweer drinken? Kreeg je er maar een handleiding bij. Onderzoek wijst uit dat het gemiddeld 5 maanden duurt voordat moeders gewend zijn aan hun kind. Maar of je er nou een week, een maand of een jaar over doet; gun jezelf de tijd en ruimte om te wennen aan deze nieuwe rol en alle veranderingen die daarbij horen. Mijn programma The Mom Movement helpt je hierbij.
Fysieke en emotionele veranderingen
Een zwangerschap en een bevalling vragen fysiek veel van een vrouw. Het maakt daarbij niet uit of dat je natuurlijk bent bevallen of met een keizersnede. Ook emotioneel verandert er veel. Tijdens de kraamtijd is dit het duidelijkste zichtbaar. Als gevolg van de hormonen in je lijf kan je niet lekker in je vel zitten of sneller geraakt zijn. Gebroken nachten en bijbehorend slaapgebrek kunnen dit versterken. Tel daar ook nog bij op dat je veel minder tijd voor jezelf hebt, dan is het dus niet gek dat je je overprikkeld of uitgeblust voelt. Wist je dat het zelfs wetenschappelijk is bewezen dat je brein verandert zodra je moeder wordt? Uit onderzoek van de Universiteit van Leiden blijkt dat de hersenen van een vrouw op bepaalde plekken krimpen tijdens de zwangerschap. Deze afname van ‘grijze stof’ lijkt ervoor te zorgen dat de hersenen efficiënter werken. Hierdoor wordt het brein minder gevoelig voor de behoeften van anderen, waardoor vrouwen zich beter kunnen focussen op hun eigen kind. Moeders met de sterkste wijzigingen bleken ook de hechtste band te voelen met hun baby. Het lijkt hierbij om een permanente verandering te gaan. De verandering in de hersenstructuur is na twee jaar nog aantoonbaar.
Er zijn nog maar weinig grootschalige onderzoeken gedaan naar het mentale herstel van vrouwen na een zwangerschap. De onderzoeken die er wel gedaan zijn laten zien dat het herstel langer duurt dan vrouwen vooraf inschatten. Dit varieert van een aantal maanden tot een jaar. Voel jij je na een half jaar nog niet helemaal de oude? Dan is dat dus helemaal niet gek.
Moederschap en werken
“We expect women to work like they don’t have children
and raise children as if they don’t work”
Het ideaalbeeld van de perfecte moeder staat haaks op de verwachtingen die de maatschappij heeft van een ideale werknemer. Aan de ene kant wordt er van vrouwen verwacht dat ze de voornaamste zorgtaken op zich nemen. Maar wanneer je deeltijds werkt om er voor je kind(eren) te kunnen zijn word je al snel gezien als minder ambitieus. Dit kan het voor veel vrouwen lastig maken om werk en gezin te combineren. Je kunt hierdoor schuldgevoelens hebben of ‘overcompenseren’ om maar te laten zien dat jij net zo hard werkt als jouw mannelijke collega’s. Vanuit het gevoel dat zich te moeten bewijzen. Zoek je informatie en tips hoe je hiermee om kunt gaan? Lees dan mijn artikel met 5 praktische tips om het moederschap te combineren met jouw carrière.
Moederschap en relaties
Het moederschap is van grote invloed op de relatie die je hebt met je partner en met anderen. Nu je samen met je partner de zorgen voor een baby deelt ben je afhankelijker van elkaar. Dat vraagt automatisch om meer communicatie en meer overleg. Blijf hier dus aandacht voor hebben en investeer in je relatie als ouders.
Met betrekking tot vriendschappen zien we dat deze makkelijker ontstaan wanneer het moederschap de ‘gezamenlijke deler’ is. Je vindt herkenning bij een ander omdat die hetzelfde heeft meegemaakt waardoor je je gesteund voelt. En juist deze support is cruciaal voor jou als (nieuwe) moeder. Het stelt je gerust om te horen dat een ander ook zorgen heeft of ergens tegenaan loopt. Dergelijke vriendschappen zorgen ervoor dat je een realistisch beeld krijgt van het moederschap en dat werkt in je voordeel! We weten uit onderzoek en praktijk dat moeders met meer onrealistische verwachtingen het moeilijker vinden om zich aan te passen aan hun nieuwe rol als moeder.
Zijn er sinds de geboorte van jouw kind een paar vriendschappen weggevallen? Realiseer je dan dat dit heel normaal is. Onderzoeker Robin Dunbar laat zien dat er in onze ‘inner circle’ vaak maar 5 vriendschappen passen. En aangezien tijd een kostbaar iets is zodra je moeder wordt is het heel normaal dat je vriendenclub verandert of uitdunt, maar hechter wordt.
Mama worden en de impact op jouw zelfbeeld
Veel moeders verwachten dat ze na hun bevalling de draad gewoon weer oppakken alsof er niks is gebeurd. Maar of je het nu wilt of niet, je bent veranderd en het heeft tijd nodig om te wennen jouw nieuwe identiteit. Probeer de lat niet te hoog te leggen voor jezelf en gun jezelf leermomenten. Je bent al een goede moeder en het hoeft niet allemaal perfect. Dat scheelt je een hoop frustratie.
“Your kids don’t want a perfect mom.
They want a happy mom”
Als het moederschap een uitdaging is voor je
Moeder worden is geweldig en natuurlijk houd je veel van je kind(eren). Maar tegelijkertijd kan het ook vermoeiend en intens zijn en daarvoor uitkomen is helemaal niet erg. Het moederschap zit nu eenmaal vol tegenstrijdigheden. Slapeloze nachten, huiluurtjes, ze doen iets met je. Je kunt je eenzaam voelen of je vraagt je af of je ooit weer de oude zult zijn. Het kan soms zo uitzichtloos voelen en het is dan ook niet gek als je het moederschap soms zwaar vindt. Ben je op zoek naar concrete tools die je helpen naar meer rust in jouw hoofd en gezin als werkende moeder? Dan is mijn programma The MOM Movement wat voor jou. Dit traject start twee keer per jaar met een selecte groep gemotiveerde vrouwen. Wil je als eerste op de hoogte gehouden worden als de deuren opengaan? Schrijf je in voor de wachtlijst en ik stuur je een bericht.
Belangrijke sidenote: heb je het idee dat neerslachtige gevoelens de overhand hebben? Of dat het langer duurt dan je zou willen? Dan is een online programma niet voldoende. Bespreek jouw gevoelens met een zorgverlener zoals jouw huisarts of verloskundige.