Kindermeditatie: zo leer je je kind mediteren en dit zijn de voordelen

Geplaatst op 11 mei 2023 in Opvoeding

In een wereld vol prikkels kan het voor kinderen heel lastig zijn om te ontspannen of even ‘uit’ te staan. Kindermeditatie kan je kind helpen om tot rust te komen. Maar hoe leer je dit aan je kind, wat zijn de voordelen van mediteren en vanaf welke leeftijd kunnen kinderen eigenlijk mediteren? Je leest het in dit artikel.

kindermeditatie

Drukke filmpjes, speelgoed met harde geluiden of een overvolle klas. Als ouder is het soms bijna niet voor te stellen hoeveel indrukken een kind gedurende een dag te verwerken krijgt. Zelfs onzichtbare prikkels (zoals opgebouwde spanning, ingehouden woede of een duw van een ander kind) kunnen bij een kind tot overstimulatie zorgen. Het kan resulteren in een uitbarsting op een onverwacht moment of je kind heeft misschien moeite met in slaap vallen of ontspannen. Meditatie leert je kind om al op jonge leeftijd stil te staan bij zijn gevoelens en het helpt je kind om ook gewoon even ‘niets’ te doen. Wist je dat even niets doen (of vervelen) heel gezond is voor je brein? Het zorgt er namelijk voor dat alle emoties en indrukken van de dag verwerkt worden. 

/kindermeditatie

 

Wat is kindermeditatie?

Kindermeditatie is een vorm van meditatie die specifiek is afgestemd op de leeftijd en ontwikkeling van kinderen. Het is vaak in het bijzonder gericht op het ontwikkelen van concentratie, mindfulness en emotieregulatie. Het kan je kind helpen bij het omgaan met stress en angst, het verbeteren van de concentratie en helpt je kind om te ontspannen. 

 

Wat zijn de voordelen van kindermeditatie voor je kind?

Mediteren kent zowel voor volwassenen als kinderen vele (wetenschappelijk onderbouwde) voordelen:

  • Het vermindert stress en angst
  • Het verbetert de concentratie
  • Het bevordert een positief zelfbeeld en de mate van veerkracht
  • Het kan uitdagend gedrag en gedragsproblemen verminderen
  • Het verbetert de slaapkwaliteit

kindermeditatie

 

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen mediteren?

Uit onderzoek blijkt dat kinderen vanaf 5 jaar een volledig ontwikkeld bewustzijn hebben. Dit kan per kind verschillen. Meestal zijn kinderen vanaf een jaar of vijf in staat om een (korte) meditatieoefening te volgen. Maar volg daarin vooral je kind. Er zijn ook kinderen die al op jongere leeftijd in staat zijn om even stil te zitten (of liggen) en te luisteren naar een visualisatie. Voor jongere kinderen kunnen eenvoudige ademhalingsoefeningen, visualisaties of een lekkere massage helpen om te ontspannen. Voor oudere kinderen kunnen geleide meditaties of mindfulness-oefeningen fijn zijn.

kindermeditatie

 

Hoe leer je je kind mediteren?

 

  • Bouw het rustig op: Mediteer je voor het eerst? Begin dan met een korte meditatie van bijvoorbeeld twee minuten en bouw dit samen rustig op. Dit zorgt ervoor dat je kind langzaam kan wennen aan het mediteren. Laat je kind zelf kiezen of hij wil zitten of liggen.

 

  • Kies een rustig moment: Het kan voor je kind in het begin best even onwennig of misschien zelfs een beetje spannend zijn om een kindermeditatie te volgen. Het helpt dan ook om een moment uit te kiezen waarop je kind rustig is, vlak voordat je je kind naar bed brengt bijvoorbeeld. Zo kunnen jullie samen ontspannen de dag afsluiten.

kindermeditatie

 

  • Speel in op je kind: Kies een meditatieoefening uit die past bij de leeftijd en maak het leuk door in te spelen op de interesses van je kind. Zo kan je bijvoorbeeld een meditatie met visualisatie doen waarbij je kind zijn favoriete plek voor zich ziet of zijn favoriete dier. Merk je dat je kind geen zin heeft of vind je kind het lastig om zijn ogen dicht te houden? Forceer dan niets en probeer het een volgende keer weer opnieuw. Er zijn ook andere manieren om te ontspannen zoals hierboven is beschreven.

 

  • Geef het goede voorbeeld: Door zelf regelmatig te mediteren laat je aan je kind zien dat het heel normaal is. Zo raakt je kind er sneller mee vertrouwd. 

 

Bereid de kindermeditatie voor

Je weet inmiddels dat de slaapkamer een geschikte plek is voor een kindermeditatie. Zorg ervoor dat de kamer een fijne temperatuur heeft en leg eventueel wat extra dekens op het bed voor een geborgen gevoel. Dim de lichten, steek een (nep)kaarsje aan en brand eventueel een geurkaars of een stokje wierook met een zachte geur. Probeer als het even kan speelgoed uit het zicht te leggen zodat er zo min mogelijk afleiding is. Je kunt rustgevende muziek, natuurgeluiden (zoals kabbelend water) of een geleide meditatie aanzetten. Voor jonge kinderen is een geleide meditatie in de vorm van instructies en een verhaal vaak ook prettig. Onderaan dit blog deel ik een aantal voorbeelden.


Heeft je kind al vaker een kindermeditatie gevolgd? Probeer dan eens een zittende meditatie te volgen waarbij je een yogamat of een bolster kunt gebruiken om op te zitten. Vergeet tot slot jouw eigen energie niet. Hoe meer rust jij uitstraalt, hoe makkelijker het voor jouw kind is om te ontspannen. Merk je dat je het lastig vindt om te ontspannen en jouw aandacht te focussen in dat moment? Kijk dan eens of mijn traject the MOM Movement wat voor jou is. 

kindermeditatie

 

Dit zijn mijn favoriete kindermeditaties

 

De magische unicorn meditatie (4+)

 

Een meditatie met dierenvriendjes